Sănătate

„Salariu” de medic: 80 de euro pe lună. Cu atât plătește statul român, la Timișoara, un rezident bursier din Banatul Sârbesc

Cum ar fi să trăiești cu mai puțin de 400 de lei pe lună, dar să fii medic? La Timișoara, și probabil nu numai aici, se poate. Asta, dacă ești român de peste graniță, cetățean străin, ai făcut facultatea aici și ai luat rezidențiatul. Nu poți fi plătit ca medic, pentru că ai bursă pentru românii de pretutindeni, iar bursa e de… 80 de euro!

Loredan Miksa este cetățean sârb, vine din Banatul Sârbesc și este medic rezident în anul I la specialitatea Otorinolaringologie (ORL) la Spitalul Municipal de Urgență din Timișoara. A făcut Facultatea de Medicină în orașul de Bega, a promovat examenul de rezidențiat, dar, spre deosebire de colegi români, este plătit de statul român cu o bursă de… doar 80 de euro pe lună! „În condițiile în care medicii români pleacă din tară, pentru noi, medicii care dorim să rămânem și pe viitor în România, ar trebui găsite soluții”, spune tânărul, într-o scrisoare deschisă.

El a depus, la Ministerul Sănătății, un memoriu în care cere aceleași drepturi cu ceilalți medici rezidenți. „Sunt etnic român, la fel și familia mea. Liceul l-am facut în Serbia, în limba română, apoi m-am inscris la Facultatea de Medicina și Farmacie «Victor Babeș» din Timisoara, specializarea Medicină Generală (…) O sumă mizeră cu care nu mă pot intreține si care nu este demnă de un medic rezident. Nu cer nimic decât ceea ce mi se cuvine, drepturi egale si remunerație pentru munca si reponsabilitatea, care este egală cu cea a colegilor mei cetățeni români. În situația mea sunt mulți alți medici rezidenți, etnici români, oameni care iubesc România și care iși doresc să practice medicina și pe viitor în această țarăi”, a scris medicul.

Senatorul USR Adrian Wiener a adresat o interpelare pe această temă Ministerului Sănătății. Răspunsul nu este însă de natură să rezolve situația. Și asta pentru că, surpriză, statul român nu s-a gândit la cazurile de acest gen. „Solicitarea de transfer ca rezident pe loc, cu contract individual de muncă pe durată determinată, la o unitate sanitară din rețeaua Ministerului Sănătății, a domnului Miksa Loredan din Serbia, nu se încadrează în prevederile legale, ținând cont de faptul că acesta a candidat pe locurile cu bursă acordate de Ministerul Educației Naționale pentru românii de pretutindeni”, scrie în răspunsul venit la minister.

Potrivit grilei de salarizare a medicilor în anul 2018, un medic român, rezident în anul I, avea, înaintea creșterilor salariale din sistemul sanitar din primăvara acestui an, un salariu brut de 2.769 de lei. Acum poate ajunge la 5.700 de lei brut.

Share
Published by
Vlad Stoian

Recent Posts

La Timişoara şi în alte patru oraşe se vor înfiinţa „clase” de fotbal feminin, la şcoală

Fotbalul feminin a luat o amploare importantă în țara noastră chiar dacă nivelul este în…

13 ore ago

Bărbat găsit mort în casă în prima zi de Paşte

Descoperire macabră în zi de sărbătoare. Polițiștii Secției 5 Urbane Timișoara au fost sesizați cu…

15 ore ago

Ţara noastră are aproape 5 milioane de pensionari. Care este pensia medie

Un număr de 4.748.274 de pensionari era înregistrat în aprilie 2024 în România, cu 4.274…

16 ore ago

România renaşte la gimnastică de Paşte! Două medalii europene pentru Sabrina Voinea

Medalii, finale şi evoluţii bune! Dar şi multă speranţă! Sabrina Maneca Voinea (16 ani) a…

17 ore ago

Pastorala de Paşti a PS Ioan Călin Bot, episcopul greco-catolic de Lugoj

Scrisoare Pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului 2024 † IOAN Din mila lui Dumnezeu, prin grația…

22 de ore ago

Pastorala de Învierea Domnului a IPS Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului

† IOAN, Din mila lui Dumnezeu, Arhiepiscop al Timișoarei și Mitropolit al Banatului Iubitului nostru…

23 de ore ago