Economic

Telefonul fără fir din casă vă poate lăsa fără semnal la mobil. La fel, o jucărie cu telecomandă

Telefoanele fixe fără fir, jucăriile cu telecomandă sau dispozitivele de supraveghere pentru bebeluși vă pot lăsa fără semnal la… telefonul mobil. De aceea, trebuie să vă uitați dacă acestea corespund normelor europene. Dacă nu, ar fi indicat să le scoateți din uz.

E vorba despre aparate care provin din SUA, Canada sau Asia, care funcționează în benzi de frecvență care, în România, sunt destinate serviciilor de telefonie mobilă și internet mobil. Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații a derulat, în ultimele trei luni, o campanie pe această temă.

„Există un anumit tip de echipament destul de des întâlnit în România, un telefon fără fir DECT, care funcționează în standardul american. În momentul în care acest telefon este pus în funcțiune, pe o rază de până la 500 metri poate afecta funcționa stației de bază de telefonie mobilă, astfel încât nu se pot iniția și nu se pot primi apeluri. Colegii mei au identificat în aceste 3 luni, în Timiș, 40 de astfel de echipamente utilizate de cetățeni. La întregii direcții regionale, care cuprinde 7 județe, au fost luate în evidență în jur de 80 de astfel de telefoane. Din fericire, colegii mei, care au dovedit și calități de buni comunicatori, au reușit să-i convingă pe oameni să le scoată din funcțiune”, a explicat Viorel Bota, șeful Direcției Regionale Timiș a ANCOM.

Nu s-au dat amenzi, dar, spune Bota, oamenii trebuie să fie atenți. „Nu dăm amenzi persoanelor fizice, însă e foarte important ca oamenii să înțeleagă că utilizarea unui echipament neconform, fie că e un telefon, o telecomandă sau o jucărie telecomandată, poate afecta și crea intereferențe prejudiciabile, care, la un moment dat, sunt și pasibile de amendă”, a mai declarat acesta.

Ori de câte ori cumpărați un produs electronic, mai ales din alte zone decât Europa, ar trebui să verificați conformitatea acestuia cu normele europene, certificate prin prezența marcajului CE. În cazul în care dețineți echipamente neconforme, ar fi bine să le scoateți din funcțiune.

Share
Published by
Alex Nestor

Recent Posts

Comportare excelentă a României la Europeanul de fotbal destinat primarilor

Primarii din toată Europa s-au întâlnit la Liepzig unde nu s-au înfruntat în platforme electorale…

2 ore ago

SCM USV Timişoara, deplasare dificilă la Baia Mare

Etapa a IV-a din Liga de Rugby programează a doua deplasare a acestui sezon pentru…

2 ore ago

Timotion modifică, duminică, traseele unor mijloace de transport ale STPT

Duminică, 12 mai, în intervalul orar 08:30 - 14:00, va avea loc evenimentul sportiv “Timotion…

2 ore ago

Trafic închis, sâmbătă, pe strada Constantin Brăiloiu

Societatea de Drumuri Municipale (SDM) transmite că pe Str. Constantin Brăiloiu (tronson cuprins între Str.…

2 ore ago

Zece pentru Primăria Timişoara, şapte la preşedinţia CJ Timiş plus… Maria Grapini. A început oficial campania electorală pentru locale şi europarlamenatare

De azi a început oficial campania electorală pentru alegerile locale și europarlamentare din 9 iunie,…

3 ore ago

La Timișoara, piesele auto realizate de o importantă companie sunt scanate pentru eventuale defecte, cu ajutorul unui tomograf

Una dintre cele mai mari companii străine din Timișoara, cu activitate în domeniul automotive, poate…

4 ore ago