Cam o oră, dus-întors. Atâta durează un traseu complet, de la un capăt la altul, cu vaporașul pe Bega. Timișoara este, oficial, din 4 octombrie 2018, primul oraș din România care are transport public pe apă. A fost reluată, astfel, o tradiție întreruptă acum jumătate de secol. Câțiva timișoreni s-au încumetat, dis-de-dimineață, să încerce minunea.
Primăria Timișoara a cumpărat, în 2016, cu aproape 2 milioane de euro, 7 vaporașe. A durat mai bine de doi ani până legea a permis intrarea lor în „pâine”, în sistemul de transport public, așa cum prevedea proiectul pe fonduri european prin care au fost amenajate malurile Begăi. Joi dimineață, puțin după ora 7, primul vaporaș a plecat din stația Ardealul, din zona Solventul, spre Uzina de Apă. Primarul Nicolae Robu a ajuns după 7,30, însoțit de directorul STPT, Nicu Bitea, la stația Catedrala Mitropolitană. Pe vaporașul Decebal s-a aflat și primul călător care a vrut să încerce experiența. Acesta a fost, de altfel, și posesorul biletului de vaporaș cu numărul 1. „Am urcat de la Solventul și am mers până la Catedrală, am venit fix pe program. La 7 și 11 am plecat și am ajuns la 7.43. A fost bine, cursa a fost ușoară, lină, fără valuri, este o opțiune transportul cu vaporașele”, a spus omul.
Așteptând vaporașul, Robu a fost tot un zâmbet. „Este al cincilea subsistem de transport public pe care STPT îl pune la dispoziția cetățenilor. Totul este gândit intermodal, adică sunt conexiuni cu diverse mijloace de transport în comun, de la o stație a unui subsistem înspre o stație a unui alt subsistem. Nu este realizată la scară globală această conexiune, dar ne preocupă să facem ca, într-un timp cât mai scurt, să avem astfel de conexiuni totale în orașul nostru. Vrem să încurajăm transportul public și vrem să profităm de faptul că Timișoara are o apă precum Bega. Bega este, cum să vă spun, o minune pentru orașul nostru, nu numai pentru transportul în comun, pentru că, din păcate, iată, de atâta vreme n-a mai fost folosită în aceste scopuri. Dar aici desfășurăm activități culturale, aici ieșim la agrement, este o minunăție, pur și simplu, și cred că putem fi invidiați că avem așa ceva în orașul nostru, chiar pe la mijlocul orașului”, a declarat edilul.
Ar fi bine dacă ar circula așa la sfârșit de săptămână. Am venit din Freidorf până în centru. Eu sunt născut în Diniaș și până la șase ani am mers cu părinții cu vaporul, veneam la oraș. Am așteptat atâta timp să apară, de 50 de ani aștept să se introducă transportul pe Bega. Sper să vină lumea, să fie încântată, să fie bine. E fain.
Călător cu vaporașul Decebal
La urcare, toată lumea a cumpărat bilete de la casieră. Așa vor face de acum călătorii care nu beneficiază de gratuitate: tichetul costă 1 leu și, odată cu el, fiecare primește și bon fiscal. Primarul Robu, care a „ratat” biletul 1 și a trebuit să se mulțumească doar cu numărul 4, a explicat că, în acest moment, sistemul este încă în faza de ajustare. „Avem 7 astfel de vaporașe, încep cu 3 transportul public, pentru că este un experiment. Vrem să vedem care este cererea, vom ține evidențe foarte clare cine unde urcă și unde coboară. Ne interesează numeric câți dintre ei urcă într-o stație și unde coboară. Vom face adaptări continue la cerere, evident că acum nu este perioada din an cea mai potrivită, în curând va veni iarna și vom întrerupe transportul pe Bega. Dar vom relua în primăvară și vom în permanență preocupați să facem ajustări încât acest subsistem să funcționeze cât mai bine”, spune acesta.
Pe traseul spre Uzina de Apă, în stații s-au aflat câțiva călători. Unii au mai mers cu vaporașele în perioada de testare, alții erau la prima experiență. „E foarte bine că se poate merge cu vaporașul, pot să merg din Badea Cârțan în Maria mai repede. Obișnuiesc să merg cu bicicleta sau pe jos, fac 15, respectiv 30 de minute. Mi-e mai comod cu vaporașul”, a spus o tânără. „Este prima dată când merg, am înțeles că sunt cumpărate de doi ani, le-am tot văzut parcate, n-am înțeles exact ce se întâmplă și mi-au spus câțiva colegi de lucru că vor porni”, a declarat un alt timișorean, care s-a urcat în vaporaș chiar la Uzina de Apă, pe traseul de întoarcere spre zona centrală.
Vaporașele vor asigura transportul public pe apă de luni până vineri, între orele 7 și 18. În weekend va fi transport de agrement, cu o singură ambarcațiune. „Ne dorim să păstrăm transportul pe Bega și în regim de agrement, pentru că ne gândim la tot ce înseamnă categoriile de cetățeni care poate nu au timpul necesar peste săptămână și atunci sunt copii, sunt bunici, care își doresc să circule cu vaporașul și poate în timpul săptămânii nu au vreme. Pe parcurs vom vedea exact. Vom face sondaje în timpul acesta și vom avea o situație foarte clară în următoarea perioadă în ceea ce privește acest transport public pe apă. Dacă va fi necesar, vom introduce și în timpul weekendului”, spune, la rândul lui, Nicu Bitea, directorul STPT. Acesta susține că vor circula prin rotație toate cele 7 vaporașe, nefiind oricum rezolvată, în totalitate, problema personalului. „Avem nevoie încă un pic și de personal, chiar săptămâna aceasta am mai angajat un timonier. Săptămâna viitoare așteptăm un nou coleg timonier și vom acoperi toate vaporașele cu tot ce înseamnă partea de căpitani și timonier. Mai angajăm și marinari. Vom face relocări din cadrul STPT, pentru a cursa angajații noștri să devină marinari și să acoperim toate posturile”, a mai afirmat Bitea. Potrivit șefului STPT, în acest moment sunt angajați 21 de marinari, 3 timonieri și 2 căpitani.
La cârma lui Decebal s-a aflat în cursa inaugurală de transport public pe apă căpitanul Lucian Manea. „Suntem emoționați și onorați în același timp, ca după 50 de ani să fim primii marinari care avem onoarea să participăm la transportul în comun pe Bega. Noi suntem pregătiți cu totul, o cursă durează aproape 60 de minute, cu acostări, îmbarcări și debarcări. Timpul între stații este foarte bun, de la 3 la 8 minute maximum pe amonte. Viteza maxim admisă pe Bega este 12 km/h, iar sub poduri 5 km/h. Vaporașele mi se par superbe, sunt inedite”, a spus acesta.
Potrivit primarului Nicolae Robu, transportul public pe apă este rentabil nu doar din punct de vedere al evitării ambuteiajelor de zi cu zi. Asta, după ce a făcut calculele. „Este foarte rentabil, pentru că o cursă completă, de la un capăt la altul, consumă aproximativ 4 litri de motorină. Costurile sunt de aproximativ 20 de lei pentru o cursă completă”, a declarat edilul. Vaporașele circulă după un grafic stabilit de specialiștii SPTP, care poate fi consultat aici.
La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Rurale Belinț sub coordonarea procurorului din cadrul…
Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…
La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…
13 kilometri de rețele termice vor fi reabilitați, Primăria Timișoara semnând contractul de finanțare. Această…
Campioana națională de rugby, SCM USV Timișoara, și-a asigurat serviciile a doi jucători de la…
Una dintre cele mai solicitate destinații aeriene din ultima perioadă din România, va avea o…