Timișoara, primul oraș din România cu transport public pe apă. Robu: Bega este o minunăție, putem fi invidiați /FOTO+VIDEO

Cam o oră, dus-întors. Atâta durează un traseu complet, de la un capăt la altul, cu vaporașul pe Bega. Timișoara este, oficial, din 4 octombrie 2018, primul oraș din România care are transport public pe apă. A fost reluată, astfel, o tradiție întreruptă acum jumătate de secol. Câțiva timișoreni s-au încumetat, dis-de-dimineață, să încerce minunea.

Primăria Timișoara a cumpărat, în 2016, cu aproape 2 milioane de euro, 7 vaporașe. A durat mai bine de doi ani până legea a permis intrarea lor în „pâine”, în sistemul de transport public, așa cum prevedea proiectul pe fonduri european prin care au fost amenajate malurile Begăi. Joi dimineață, puțin după ora 7, primul vaporaș a plecat din stația Ardealul, din zona Solventul, spre Uzina de Apă. Primarul Nicolae Robu a ajuns după 7,30, însoțit de directorul STPT, Nicu Bitea, la stația Catedrala Mitropolitană. Pe vaporașul Decebal s-a aflat și primul călător care a vrut să încerce experiența. Acesta a fost, de altfel, și posesorul biletului de vaporaș cu numărul 1. „Am urcat de la Solventul și am mers până la Catedrală, am venit fix pe program. La 7 și 11 am plecat și am ajuns la 7.43. A fost bine, cursa a fost ușoară, lină, fără valuri, este o opțiune transportul cu vaporașele”, a spus omul.

Așteptând vaporașul, Robu a fost tot un zâmbet. „Este al cincilea subsistem de transport public pe care STPT îl pune la dispoziția cetățenilor. Totul este gândit intermodal, adică sunt conexiuni cu diverse mijloace de transport în comun, de la o stație a unui subsistem înspre o stație a unui alt subsistem. Nu este realizată la scară globală această conexiune, dar ne preocupă să facem ca, într-un timp cât mai scurt, să avem astfel de conexiuni totale în orașul nostru. Vrem să încurajăm transportul public și vrem să profităm de faptul că Timișoara are o apă precum Bega. Bega este, cum să vă spun, o minune pentru orașul nostru, nu numai pentru transportul în comun, pentru că, din păcate, iată, de atâta vreme n-a mai fost folosită în aceste scopuri. Dar aici desfășurăm activități culturale, aici ieșim la agrement, este o minunăție, pur și simplu, și cred că putem fi invidiați că avem așa ceva în orașul nostru, chiar pe la mijlocul orașului”, a declarat edilul.

Ar fi bine dacă ar circula așa la sfârșit de săptămână. Am venit din Freidorf până în centru. Eu sunt născut în Diniaș și până la șase ani am mers cu părinții cu vaporul, veneam la oraș. Am așteptat atâta timp să apară, de 50 de ani aștept să se introducă transportul pe Bega. Sper să vină lumea, să fie încântată, să fie bine. E fain.
Călător cu vaporașul Decebal

La urcare, toată lumea a cumpărat bilete de la casieră. Așa vor face de acum călătorii care nu beneficiază de gratuitate: tichetul costă 1 leu și, odată cu el, fiecare primește și bon fiscal. Primarul Robu, care a „ratat” biletul 1 și a trebuit să se mulțumească doar cu numărul 4, a explicat că, în acest moment, sistemul este încă în faza de ajustare. „Avem 7 astfel de vaporașe, încep cu 3 transportul public, pentru că este un experiment. Vrem să vedem care este cererea, vom ține evidențe foarte clare cine unde urcă și unde coboară. Ne interesează numeric câți dintre ei urcă într-o stație și unde coboară. Vom face adaptări continue la cerere, evident că acum nu este perioada din an cea mai potrivită, în curând va veni iarna și vom întrerupe transportul pe Bega. Dar vom relua în primăvară și vom în permanență preocupați să facem ajustări încât acest subsistem să funcționeze cât mai bine”, spune acesta.

Pe traseul spre Uzina de Apă, în stații s-au aflat câțiva călători. Unii au mai mers cu vaporașele în perioada de testare, alții erau la prima experiență. „E foarte bine că se poate merge cu vaporașul, pot să merg din Badea Cârțan în Maria mai repede. Obișnuiesc să merg cu bicicleta sau pe jos, fac 15, respectiv 30 de minute. Mi-e mai comod cu vaporașul”, a spus o tânără. „Este prima dată când merg, am înțeles că sunt cumpărate de doi ani, le-am tot văzut parcate, n-am înțeles exact ce se întâmplă și mi-au spus câțiva colegi de lucru că vor porni”, a declarat un alt timișorean, care s-a urcat în vaporaș chiar la Uzina de Apă, pe traseul de întoarcere spre zona centrală.

Vaporașele vor asigura transportul public pe apă de luni până vineri, între orele 7 și 18. În weekend va fi transport de agrement, cu o singură ambarcațiune. „Ne dorim să păstrăm transportul pe Bega și în regim de agrement, pentru că ne gândim la tot ce înseamnă categoriile de cetățeni care poate nu au timpul necesar peste săptămână și atunci sunt copii, sunt bunici, care își doresc să circule cu vaporașul și poate în timpul săptămânii nu au vreme. Pe parcurs vom vedea exact. Vom face sondaje în timpul acesta și vom avea o situație foarte clară în următoarea perioadă în ceea ce privește acest transport public pe apă. Dacă va fi necesar, vom introduce și în timpul weekendului”, spune, la rândul lui, Nicu Bitea, directorul STPT. Acesta susține că vor circula prin rotație toate cele 7 vaporașe, nefiind oricum rezolvată, în totalitate, problema personalului. „Avem nevoie încă un pic și de personal, chiar săptămâna aceasta am mai angajat un timonier. Săptămâna viitoare așteptăm un nou coleg timonier și vom acoperi toate vaporașele cu tot ce înseamnă partea de căpitani și timonier. Mai angajăm și marinari. Vom face relocări din cadrul STPT, pentru a cursa angajații noștri să devină marinari și să acoperim toate posturile”, a mai afirmat Bitea. Potrivit șefului STPT, în acest moment sunt angajați 21 de marinari, 3 timonieri și 2 căpitani.

La cârma lui Decebal s-a aflat în cursa inaugurală de transport public pe apă căpitanul Lucian Manea. „Suntem emoționați și onorați în același timp, ca după 50 de ani să fim primii marinari care avem onoarea să participăm la transportul în comun pe Bega. Noi suntem pregătiți cu totul, o cursă durează aproape 60 de minute, cu acostări, îmbarcări și debarcări. Timpul între stații este foarte bun, de la 3 la 8 minute maximum pe amonte. Viteza maxim admisă pe Bega este 12 km/h, iar sub poduri 5 km/h. Vaporașele mi se par superbe, sunt inedite”, a spus acesta.

Potrivit primarului Nicolae Robu, transportul public pe apă este rentabil nu doar din punct de vedere al evitării ambuteiajelor de zi cu zi. Asta, după ce a făcut calculele. „Este foarte rentabil, pentru că o cursă completă, de la un capăt la altul, consumă aproximativ 4 litri de motorină. Costurile sunt de aproximativ 20 de lei pentru o cursă completă”, a declarat edilul. Vaporașele circulă după un grafic stabilit de specialiștii SPTP, care poate fi consultat aici.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

4 comentarii pentru acest articol

tibi a spus: (octombrie 4th, 2018 at 12:23 )

da… de invidiat. ajunge sa vezi doar barcuta de politie cand trece sa vezi ce valuri face. toata treaba asta e un cretinism ce trebuie desfiintat la urmatorul mandat de primar, daca nu mai devreme, cu trimiterea psihopatului la azil.

corial1 a spus: (octombrie 4th, 2018 at 13:57 )

Corecta treaba cu invidia! Moare de ciuda tot Bocsigul! Dar oare ce s-ar fi intamplat daca se reconditionau vechile si romanticele vaporase care erau pe Bega, cum a fost de exemplu Rindunica, etc. Era si mai frumos, di mai romantic, si, probabil mult mai ieftin ca si strutocamilelel din termopan, cu piese de Dacia…Minte de profesor universitar! Oare daca trebuia sa plateasca din buzunar toata aceasta „aventura”, tot asa proceda? Sau pentru banul public nimic nu e prea scump, pentru fanteziile ciuva (Ma abtin sa fac etichetari sau catalogari, sau sa dau diagnostice medicale).Pe vremuri, inainte de desfiintare, se faceau curse pana la granita, sau, peste ecluza, pana in Iugoslavia…Oare nu s-ar putea relua traditia, legand si comunele de pe malul apei,cu Timisoara, sau 2-3 vaporase sa circule in amonte, pana la Faget sau pana unde Bega e navigabila. Cred ca ar fi mai rentabil…

TimisoreaAnca a spus: (octombrie 4th, 2018 at 19:38 )

Pierdere neta/cursa=suma de 500 lei.noi!

anteconbega a spus: (octombrie 6th, 2018 at 09:33 )

ALDE Robu a antamat deja de la o firmă din Groenlanda un spărgător de gheţă de dimensiuni modice pentru perioada în care canalul Bega va fi bocnă! Ideea i-a fost sugerată de consilierul personal Dorel Borza, un distins specialist în determinare aerului polar din Banat.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Știri de ultimă oră

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

Ovidiu Drăgănescu îl acuză pe primarul Fritz de prezentări false în lupta cu clanuri imaginare

Subprefectul PNL de Timiș, Ovidiu Drăgănescu, îl acuză pe primarul Dominic Fritz, că dezinformează, realizând prezentări false despre strada Cezar, cea despre care primarul spune că a recuperat-o pentru oraș de la clanuri imobiliare. Nu e niciun clan, actuala configurație există din anii 50 și a fost făcută de Miliție, care deținea imobilele în administrare,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ovidiu Drăgănescu îl acuză pe primarul Fritz de prezentări false în lupta cu clanuri imaginare
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Victorie dramatică, dar atât de necesară. Lugojul, la un pas de cupele europene

Prim-divizionara de volei feminin CSM Lugoj a câştigat dramatic prima partidă pentru locul 5 în fața celor de la CSM București. S-a păstrat tradiția scorului din meciurile disputate în sezonul regulat: 3-2! CSM București a trecut peste o mare șansă. A condus cu 1-0 și 2-1 la seturi, iar apoi în decisiv a avut 10-5...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Victorie dramatică, dar atât de necesară. Lugojul, la un pas de cupele europene
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Se pregătește o nouă ediție a Salonului Industriei Ușoare, dedicată sărbătorilor pascale

La Timișoara se va desfășura o nouă ediție a Salonului Industrie Ușoare, una dedicată sărbătorilor pascale. Organizatorii au decis susținerea acestei ediții având în vedere succesul de care se bucură evenimentul în rândul publicului timișorean și la solicitarea expozanților tradiționali, urmând să aibă loc în perioada 24 – 28 aprilie, în organizarea Camerei de Comerț,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se pregătește o nouă ediție a Salonului Industriei Ușoare, dedicată sărbătorilor pascale

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Subprefectul PNL de Timiș, Ovidiu Drăgănescu, îl acuză pe primarul Dominic Fritz, că dezinformează, realizând prezentări false despre strada Cezar, cea despre care primarul spune că a recuperat-o pentru oraș de la clanuri imobiliare. Nu e niciun clan, actuala configurație există din anii 50 și a fost făcută de Miliție, care deținea imobilele în administrare,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ovidiu Drăgănescu îl acuză pe primarul Fritz de prezentări false în lupta cu clanuri imaginare
Proiectul de realizare a studiului de fezabilitate pentru campusul de învățământ dual care se va ridica la Timișoara a fost semnat de primărie cu societatea timișoreană care a câștigat contractul. Investiția este făcută cu finanțare prin PNRR. Primăria pune la dispoziție un teren de trei hectare în Calea Buziașului, va realiza construcția și va asigura...
Citeşte tot articolul Citeste articolul A fost semnat contractul de proiectare faza SF pentru viitorul campus pentru învățământ dual Timișoara
Preşedintele CJ Timiş, Alin Nica, a decis să-i retragă lui Cristian Moş toate atribuțiile pe care le are în funcția de vicepreședinte al Consiliului Judeţean. Reacţia vine după ce Moş a anunţat că va candida la Primăria Timişoara, atacând totodată tandemul Aliana Dreapta Unită, Dominic Fritz – Alin Nica. Candidat pentru un nou mandat la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alin Nica i-a retras lui Cristian Moş toate atribuțiile pe care le are în funcția de vicepreședinte al CJ Timiş
Viitorul stadion care ar urma să fie ridicat la Timișoara, de Compania Națională de Investiții (CNI), ar urma să aibă indicatorii tehnico-economici aprobați în următoarea ședință de guvern. Mai mult, dorința liderilor locali politici este ca această ședință să aibă loc chiar la Timișoara, într-un gest simbolic. Conform celor de la PSD Timiș, Hotărârea de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ședința guvernului, susținută la Timișoara? Se aprobă indicatorii tehnico-economici pentru noul stadion al Timișoarei
Primăria Timișoara anunță că a recuperat o stradă care asigura o legătură între bulevardul Loga și Parcul Copiilor. Aceasta ar fi fost acaparată de proprietarii a două vile din zona respectivă, care ar fi ridicat acolo garduri și construcții ilegale. Acum, au fost emise documentele necesare pentru a demola construcțiile respective. Respectiva stradă ar avea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul O stradă pietonală din zona centrală a Timișoarei, închisă accesului public de clanuri imobiliare, va fi redată circulației publice/Foto
Dominic Fritz afirmă că fostul preşedinte al USR Timiş, Cristian Moş, a fost sedus sau chiar şantajat de PSD şi Nicolae Robu pentru a se înscrie în lupta pentru scaunul de primar al Timişoarei. Primarul Timişoarei mai spune că singura misiune a lui Cristian Moș este să saboteze proiectul de continuitate europeană a Timișoarei. Dominic...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dominic Fritz despre candidatura lui Cristian Moş la Primăria Timişoara: “În realitate a fost șantajat sau sedus de tandemul PSD-Robu”
Misterul candidaturii lui Cristian Moș s-a elucidat joi, iar la decizia luată de cel care a reprezentat, timp de patru ani, USR Timiș în funcția de vicepreședinte al Consiliului Județean Timiș este de a candida ca și independent la funcția de primar al Timișoarei. Moș spune că decizia a luat-o exact după ce a văzut...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cristian Moș spune că s-a simțit nevoit să candideze la Primăria Timișoara: ”Cred în continuare în proiectul USR, nu mai cred în proiectul USR Timiș”,
Top