Economic

Un milion de euro de la UE, pentru locuințe sociale. Primăria trebuie să facă proiecte, GAL-urile au banii

O parte din problemele zonei Piața Traian, unde sunt mai multe locuințe sociale în care stau romi, ar putea fi rezolvate cu bani europeni. Grupurile de Acțiune Locală Timișoara și Freidorf spun că Primăria Timișoara poate accesa un milion de euro pentru locuințe sociale.

La finele săptămânii trecută, o casă de pe strada Dacilor, din zona Traian, a luat foc. Acolo locuia o familie de romi care urma să fie evacuată de Primăria Timișoara, care are și o sentință ce-i permite să facă asta. Luni, pe 1 octombrie, Nicolae Robu a descins în zonă, însoțit de consilieri, șefi de direcții și polițiștii locali. A urmat o nouă tură de promisiuni, despre cât de preocupată va fi municipalitatea de revigorarea acestei zone a orașului și reintegrarea ei în circuitele cultural și turistic. „Treaba noastră este să reabilităm și clădirile la care noi suntem proprietari, dar vedeți că noi suntem coproprietari, avem un apartament-două, nu putem să facemreparațiile și pentru ceilalți (…) Unele proprietăți (ale PMT – n.r.) au fost reparate, altele nu. Nu sunt mulțumit de modul în care este gestionat patrimoniul (…) Din primăvară veți vedea că acolo vom organiza evenimente. Va trebui să ne ocupăm de piața propriu-zisă, pentru că, e să vă spun, acolo s-a ajuns să crească iarba printre interstițiile dintre piatra cubică. Multe pietre sunt mișcate, asta e treaba noastră și trebuie să punem lucrurile la punct acolo”, declara edilul.

Banii pentru resuscitarea zonei Traian ar putea veni de la UE. Există deja și trebuie doar făcute proiecte. Grupurile de Acţiune Locală Timişoara şi Freidorf dispun de 14 milioane de euro, care se împart între mediul privat și investitiile publice. „Unele segmente de accesare a fondurilor sunt incluziunea socială şi construirea de locuinţe sociale pentru comunitatea romă din Timişoara. Aceste lucruri pot fi făcute într-un parteneriat cu primăria. Una dintre măsuri este legată de sprijinirea şi consilierea persoanelor aflate în risc de sărăcie şi excluziune socială, în vederea calificării, recalificării şi ocupării de locuri de muncă, segment pentru care sunt disponibili 3,6 milioane de euro. În ceea ce priveşte construirea, reabilitarea sau modernizarea locuinţelor sociale, GAL Timişoara şi GAL Freidorf anunţă un buget estimat de un milion de euro de euro”, spune Cătălin Tiuch, președintele GAL Timișoara. Cele două grupuri de acțiune locală trebuie să primească proiecte concrete pentru care să aloce finanțare. (sursa foto: www.facebook.com/USRTimiș)

Share
Published by
Alex Nestor

Recent Posts

Cinci infracţiuni dintr-o lovitură! Recordul de nedorit al unui tânăr certat cu bunul simţ şi legea

Sâmbătă seara, polițiștii Biroului Rutier Timișoara au fost sesizati prin apel 112, în jurul orei…

2 ore ago

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

6 ore ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

6 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

7 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

7 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

8 ore ago