Primăria Timişoara

Adio, parcare de la Modex! Primăria face piațetă cu soclu de statuie

După ce pavajul din Piața Victoriei va fi înlocuit, centrul Timișoarei se va îmbogăți cu nouă piațetă. Aceasta va fi amenajată în actuala parcare de la Modex. Acolo va fi amplasată, la un moment dat, și o statuie pentru care va fi pregătit un soclu.

Refacerea pavajului din Piața Victoriei este în întârziere, deși proiectul ar fi trebuit să fie gata încă de astă vară. Stigma Building Management SBM SRL, din Brașov, este cea care ar trebui să primească exact 410.193 lei. Conform contractului, firma se obligă să întocmească și să predea documentația în cel mult 120 zile de la data menționată în ordinul de începere a serviciului, în două etape.

„Am discutat și despre Piața Victoriei, unde se înregistrează o întârziere. Proiectantul spune că nu s-a găsit niciun un specialist care să efectueze studii geo. Sper să se treacă mai repede peste această dificultate, să se găsească cât mai repede un specialist. Vom avea întâlniri mai dese, să văd și soluțiile de detaliu care au fost propuse. Mergem pe ideea de înnoire a rețelelor de utilități. Nu se pune problema să avem cabluri aeriene”, a anunțat, marți, primarul Nicolae Robu.

Edilul a vorbit însă și despre o modificare semnificativă prin care va trece zona centrală. „Piața Operei își păstrează în principiu aspectul de acum, spațiile verzi rămân aceleași, nu se intră peste ele. Va dispărea parcarea de la Modex, în locul căreia vom avea o amenajare ca între operă și catedrală. În mijlocul acelei piațetei va fi un soclu pentru o statuie ecvestră”, spune Robu.

Discuția despre statui ecvestre datează de ceva vreme la Timișoara. Mai exact, de la începutul primului mandat de primar al lui Nicolae Robu. Acesta spunea că vrea mai multe statui în oraș, enumerând și personalități care ar putea avea astfel de monumente. Printre acestea, Iancu de Hunedoara, Carol Robert de Anjou, Eugeniu de Savoya, Wilhelm Mühle sau Johnny Weissmüller.

Desființarea parcării de la Modex nu este nici ea o noutate. „Când «acvariul» va fi mutat din Piața Victoriei, aș dori ca actuala parcare de la Modex să fie desființată și în locul ei să facem un spațiu verde în armonie cu ceea ce avem între Operă și Catedrală. Cred că în mijlocul acestui spațiu verde s-ar potrivi să avem fie o fântână, fie un monument”, declara, în 2012, Nicolae Robu.

Desființarea parcării de la Modex ar însemna și dispariția altor locuri de parcare, și așa puține, în centrul Timișoarei. Robu spune că lucrurile nu sunt chiar așa grave. „Nu abandonăm ideea de a face locuri de parcare subterane la hotel Central. Ideea de amenajare de parcare cu mai multe locuri continuă, la fel ca și în Parcul Civic. Nu am discutat cu cei de la Cultură, suntem în faza incipientă, ne trebuie aviz de la Monumente. În privința afectării Castelului Huniade trebuie să se pronunțe specialiștii, sub aspectul «adecvanței». Nimeni nu dorește să atenteze la unul dintre lucrurile cele mai de valoare ale orașului nostru”, a explicat edilul șef.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

16 minute ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

56 de minute ago

Modelul Piedone. Neavând voie să candideze, primarii PSD din Recaş şi Şandra vor să lase primăriile moştenire fiilor lor

Sâmbătă au venit deciziile definitive în privinţa candidaturilor primarilor PSD din Recaş şi Şandra, Teodor…

56 de minute ago

Sărbătoarea Floriilor 2024! Tradiţii şi obiceiuri

Credincioşii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc astăzi Intrarea Domnului în Ierusalim sau Floriile. Sărbătoarea Floriilor deschide…

O oră ago

Biea, victorie uşoară la gala de la Timişoara

Nici nu prea a apucat să transpire. Timişoreanul Flavius Biea a obținut o victorie clară…

O oră ago

Resetarea la Poli

Scriam nu demult că „proiectul Poli” la fotbal nu mișcă nici măcar în campanile electorală,…

2 ore ago