Primăria Timişoara

Contre Robu – Idolu în plenul CL Timișoara. De ce ar putea 2 consilieri PNL să-și piardă mandatele, iar unii angajați din PMT să nu-și ia salariile

Premieră în CL Timișoara: rectificarea de buget propusă de executivul PMT a căzut la vot! Cu doi consilieri PNL lipsă, care și-ar putea pierde chiar mandatele, primarul Nicolae Robu nu a reușit să adune decât 13 voturi. Se face dezbatere publică și, dacă luni, proiectul nu trece, unii angajați ai PMT nu-și vor lua salariile.

Proiectul privind rectificarea de buget supus votului plenului convocat de îndată al CL Timișoara a căzut, miercuri, cu 13 voturi, deși avea nevoie de 14. S-a lăsat cu scandal, după ce activistul civic Cristi Brâncovan a cerut dezbatere publică, iar liderul consilierilor PSD, Dan Idolu, a cerut explicații despre rectificările propriu-zise care urmează să fie operate buget. Practic, proiectul a avut două părți: una referitoare la creditul angajat deja de la Trezorerie, pentru Colterm, și una care viza efectiv rectificări în câteva secțiuni ale bugetului.

Idolu a vorbit și despre măriri de salariu în primărie, însă a fost contrazis de Robu, după care cei doi au avut un nou schimb de replici. Social-democratul a spus chiar că a fost amenințat de edilul șef după ce nu a votat proiectul.

Cert este că aleșii locali au avut de validat „dispoziția Primarului Municipiului Timisoara nr. 1425 din 12.11.2018 referitoare la rectificarea bugetului local al Municipiului Timișoara pe anul 2018 in baza Convenției de împrumut (…) dintre Ministerul Finanțelor Publice și Municipiul Timișoara privind acordarea unui împrumut de 101,02 milioane lei pe o perioadă de 20 ani pentru finanțarea unor cheltuieli curente ale Municipiului Timisoara pentru asigurarea furnizarii energiei termice în sezonul rece” și de aprobat anumite mutări în diverse sectoare.

Poliția Locală a solicitat suplimentarea cheltuielilor de personal cu 2,11 milioane de lei, iar Direcția Fiscală, cu 1,08 milioane de lei. Se cer, printre altele, suplimentări de 1,2 milioane de lei pentru cheltuieli de personal de la aparatul de specialitate al primarului. Au existat și solicitări de diminuări: Teatrul German – 565.000 lei, Medicină Școlară – 3,1 milioane lei sau Serviciul Școli Spitale – 1 milion de lei.

Ce urmează? O dezbatere publică și, apoi, în aceeași zi, un nou plen. „Vom face o dezbatere publică, ea nu este necesară, pentru că noi nu aprobăm acum creditul. Nu se impune, dar facem și asta. Probabil că ea va avea loc luni, la o anumită oră, după care va fi o ședință de îndată. Rectificarea pentru credit este făcută prin dispoziția primarului, dar legea cere și o validare în CL”, ne-a declarat primarul Nicolae Robu. Întrebat de ce nu au fost două proiecte separate, edilul a spus că n-a considerat necesar acest lucru. „Am combinat cele două chestiuni, pentru că ambele se referă la rectificare. Nu cred că a avut nimeni vreun dubiu legat de modul în care vor fi folosiți banii din acest credit. A fost un joc politicianist jalnic. Dacă nu s-a înțeles din explicațiile mele… Vorbea de majorări de salarii, unde scria de majorări? Scrie de suplimentări de sume la anumite structuri, asta e cu totul altceva”, a spus acesta.

Mai există o problemă. Dacă nu se votează rectificarea, unii angajați din PMT ar putea rămâne fără salarii primite la timp, afirmă Robu. „Dacă rectificarea se va vota luni, nu există riscul ca unii oameni să nu-și ia salariile. Dacă nu, unii s-ar putea să nu-și ia salariile, pentru că nu putem face plăți în afara prevederilor bugetare”, a spus acesta.

Altfel, plenul de azi ar putea avea și consecințe politice. Lipsa consilierilor Ciprian Mihok și Radu Dimeca a dus la neîndeplinirea cvorumului de care avea nevoie primarul Nicolae Robu. „Am avut 2 consilieri plecați, o să am o discuție cu ei. Dacă nu pot să fie la ședințe, îi vom înlocui, cu tot respectul și toată prietenia. Îi înțeleg, sunt oameni activi, sunt oameni care au afaceri, dar nu poți în viață să fii cu toate”, a declarat, pentru deBanat.ro, Robu, care este și președintele PNL Timiș.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Început de mai solicitant pentru pompierii militari, care au avut sute de intervenţii

În perioada 1-6 mai, pompierii militari din cadrul celor 7 subunități de intervenție ale inspectoratului…

8 ore ago

Administrația județeană a semnat acordul pentru finanțarea cumpărării unor microbuze școlare mai puțin poluante

Timișul va primi aproape 25 de milioane de lei, bani de la Administrația Fondului pentru…

9 ore ago

Au fost stabilite locurile de afișaj electoral de la Timișoara

La Timișoara vor fi organizate un număr de 50 de locuri unde vor putea fi…

9 ore ago

La Timișoara va avea loc un show pop-rock unic, pe muzica de Michael Jackson, Queen, Deep Purple, Pink Floyd, Guns N’ Roses sau Aerosmith

Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) vă invită să participați la primul spectacol din turneul…

10 ore ago

Sunt restricții de circulație, pe A1, se lucrează la carosabil

Direcția de Drumuri și Poduri Timișoara a informat marți, că din această zi, pe autostrada…

11 ore ago

Alin Nica: La 9 iunie avem de ales între trecut și viitor

Am decis să candidez pentru al doilea mandat de președinte al Consiliului Județean Timiș în…

12 ore ago