Primăria Timişoara

Filarmonica Banatul va avea o orchestră cu 111 membri. Dezbaterea publică, victorie pentru artiști / FOTO

S-a lăsat cu aplauze pentru primarul Nicolae Robu și cu un director de filarmonică nu foarte fericit. După ce va fi votată noua organigramă, orchestra va avea un număr mult mai mare de membri, deși inițial era vorba despre o scădere. Intervenția maestrului Remus Georgescu a fost esențială.

Se anunța o dezbatere cu scântei joi, la Primăria Timișoara, pe tema organigramei de la Filarmonica Banatul. Proiectul propus de direcțiunea filarmonicii a fost contestat de la bun început de membrii sindicatului. Directorul Ioan Gârboni propunea în organigramă doar 86 de persoane în orchestră, înființarea unui post de director artistic, a unuia de paznic și înființarea Biroului Juridic. „Eficientizarea activității instituției” viza și reducerea unor posturi vacante în statul de funcții, și anume artist instrument grad profesional 1 – două posturi, artist liric grad profesional 1A – două posturi și artist liric grad profesional 1 – un post. Pentru cor au fost propuse 55 de posturi.

„Ar fi neconceput să se recurgă prin organigramă la măsuri punitive față de cei ce au protestat sau și-au exprimat diverse nemulțumiri. Trebuie să înțelegem că trăim într-o societate democratică. Vreau să fie liniște în privința angajaților, nimeni nu dorește să pedepsească pe nimeni, eu m-aș opune. Am cerut, necunoscând care e specificul activității, câte posturi pe diverse sectoare sunt necesare, să facă o informare, să-mi culeagă de la filarmonicile din Iași, București, Cluj, a apărut și Craiova în discuție, să primesc schema lor de personal pentru a ne inspira”, a spus Robu, în deschiderea dezbaterii.

Violonistul Călin Nanu, secretarul sindicatului din Filarmonica Banatul, a explicat de ce sunt nemulțumiți colegii săi, mai ales că propunerea din partea administrației a venit în perioada în care era declanșat conflictul de muncă. Nanu a spus că directorul Ioan Gârboni și-a bazat propunerea pe o situația nereală a activității din filarmonică, admisă ca atare de șeful de orchestră și prezentată, de altfel, și consilierilor locali.

Robu i-a replicat că, în cazul în care se constată că prevederile legale nu au fost respectate, organigrama nu va fi supusă votului consilierilor locali și a fost primul semn că lucrurile nu vor merge chiar în direcția în care ar fi vrut directorul filarmonicii. „Îmi doresc să avem o orchestră excepțională. Dacă trebuie să mai adăugăm posturi, le adăugăm, dar nu vreau să le adăugăm nejustificat. Nu plecăm de la restricții financiare, că numai 86 de posturi putem finanța. Dacă trebuie, finanțăm mai multe”, a spus edilul. Acesta a continuat făcând o comparație, din punct de vedere numeric, al posturilor pe diverse compartimente cu orchestrele din Cluj și București.

Managerul Gârboni a intervenit foarte puțin în discuție și n-a părut deloc mulțumit de turnura pe care au luat-o lucrurile „Chiar dacă sunt manager prost, în august, septembrie și octombrie, când primăria o ducea greu, eu am avut 26.000 de euro sponsorizare la Asociația Pro Philharmonia (…). Această organigramă este aprobată de Consiliul de administrație al filarmonicii, de Comisia de cultură a Consiliului Local și de Serviciul Resurse Umane al primăriei. Eu sunt pus aici la Filarmonica de Stat Banatul, asta înseamnă că nu se stă. Eu gestionez banul public. (…) Noi avem 86 de angajați, singura instituție din România care are mai mulți este Cluj”, a spus acesta.

Am decis să suplimentăm substanțial numărul de posturi de instrumentiști astfel încât să ajungem la o orchestră a filarmonicii puternică. Am luat ca referință orchestrele din București și Cluj, apoi pe cea din Viena. Prin ceea ce am decis suntem relativ aproape de orchestra din Viena ca structură pe posturi. Toate aceste posturi trebuie ocupate de buni instrumentiști, de artiști adevărați, de oameni care, pe lângă talent, au și disponibilitatea de a munci, sunt harnici, și loialitate față de instituție, față de oraș. O asemenea suplimentare este fără precedent, de la 86 la 111 posturi, este foarte mare (…) A contat intervenția maestrului Georgescu, mi-a dezvăluit lucruri pe care nu le cunoșteam.
Primarul Nicolae Robu

Intervenția maestrului Remus Georgescu a calmat spiritele care se încinseseră. „Am început să numărăm instrumentele așa cum număra Caragiale steagurile. Nu cred că aici se oprește implicarea primăriei în susținerea filarmonicii, pentru că nu este vorba numai de posturi. Acesta este un aspect să zicem periferic, nu este esențial. O țară care nu poate să își susțină arta, cultura, educația, sănătatea, riscă să se prăbușească în barbarie. Există multe mijloace de subvenționare pentru o instituție de artă. Mi-am amintit ascultând numărarea posturilor de faimosul moment de istorie când s-au numărat posturile la filarmonica din București, când s-a aplicat sistemul de autofinanțare a instituțiilor. În prezent, filarmonica se află la o răscruce, este acel moment periculos al schimbului de generații pe care l-am mai trăit cu mai bine de 30 de ani în urmă, când vechii instrumentiști ai orchestrei au ieșit la pensie număr important de instrumentiști de valoare” a spus acesta. Reputatul dirijor a explicat apoi, pe înțelesul nespecialiștilor, de ce este nevoie pentru ca o orchestră de repertoriu să poată interpreta lucrări complexe, precum simfoniile, dar și de ce nu poate cea de la Timișoara să facă acest lucru.

S-a lăsat cu aplauze furtunoase, inclusiv din partea primarului Nicolae Robu, care și-a anunțat apoi și decizia. „Vom finanța 111 posturi de instrumentiști, o să facem o analiză similară pentru cor și dacă trebuie să suplimentăm, suplimentăm și la cor. Spunea Regele Ferdinand I că nu zidurile fac o școală, ci spiritul care domnește într-însa, noi vrem să purtăm de grijă sălii noastre de spectacole, dar trebuie să purtăm de grijă spiritului (…) Vă rog să uitați trecutul neplăcut, să încetați cu reproșurile și să punem cu toții umărul pentru a face cinste orașului nostru”, a spus edilul.

Noua organigramă nu va intra în plenul de vineri, 23 noiembrie, dar ar putea fi aprobată în ședința care va avea loc săptămâna viitoare. Robu a primit, la final, și un cadou din partea artiștilor: un tricou pe care scrie „Filarmonica Banatul suntem noi”.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Jurnal de campanie (10). Sub privirile “candidaţilor” Vlad Ţepeş şi Mihai Viteazul, gloatele AUR şi-au scos arsenalul de campanie

Prima zi de campanie electorală, sau mai precis spus prima noapte, a adus şi prima…

O oră ago

„Politehnica Timișoara – Un pas spre viitorul tău!”, un eveniment de succes cu peste 1000 de participanţi, a ajuns la final

Emoţii, competivitate, premii şi mulţi participanţi la un eveniment de marcă organizat anual de UPT.…

2 ore ago

Horticultura continuă lucrările de întreținere în cimitirele pe care le administrează

Angajaţii societăţi Horticultura continuă lucrările de întreținere în cele două cimitire pe care le administrează,…

3 ore ago

Primarul comunei Şag, Flavius Roşu, apel pentru fair play în campania electorală

Mare favorit pentru a câştiga un nou mandat de primar al comunei Şag, Flavius Alin…

3 ore ago

Expoziție cu peste 300 de caricaturi și lucrări umoristice poate fi admirată în Iulius Town

În acest final de săptămână, în Iulius Town, sunt așteptați iubitorii de satiră, care vor…

5 ore ago

Programul de lucrări al SDM în ziua de 11 mai 2024

Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 11.05.2024, unde se vor executa reparaţii…

5 ore ago