Săptămâna viitoare decide ce se întâmplă la Filarmonica Banatul. Primarul Nicolae Robu spune că, dacă trebuie, dă afară pe toată lumea, orchestră și manager! Între timp, continuă greva, oamenii cântă în stradă, iar edilul face sondaj pe Facebook.
Artiștii de la Filarmonica Banatul, aflați în grevă, au cântat și vineri pe treptele din fața instituției. A fost un protest care n-a inclus, de această dată, scandări, ci doar muzică. S-a cântat imnul de stat, dar și Mozart, Brahms, Bizet sau Dvorak. A fost din nou cu pancarte, dar în afară de muzică nu s-a auzit nimic altceva. Protestul muzical merge mai departe și săptămâna viitoare, în paralel cu negocierile pe contractul colectiv de muncă.
Primarul Nicolae Robu anunțase, la începutul săptămânii, că termenul pentru aplanarea conflictului expiră în weekend, însă între timp l-a prelungit puțin. Asta, poate și pentru că a lansat pe Facebook un sondaj prin care își întreabă prietenii dacă vor concert regulat doar vinerea sau le-ar plăcea să mai fie unul sâmbătă sau duminica.
Faptul că ei cântă acolo e o idee foarte bună, chiar cred că ar putea să continue ani de zile. Au autorizație (…) Nicio problemă, suntem o comunitate liberă, în care oamenii să se poată manifesta, inclusiv protestând. Protestul are o componentă ce ar putea fi păstrată și când nu mai sunt motive de nemulțumire. Dacă le place să cânte în fața filarmonicii, pot să o facă ani de zile de acum înainte. Cred că timișorenii apreciază că ascultă muzică de calitate, pentru că au un repertoriu bun.
Primarul Robu, despre protestul muzical
Edilul mai lasă cele două părți să negocieze și săptămâna viitoare, dar spune că este dispus și la măsuri drastice. Mai ales că, afirmă el, ar exista artiști care nu doresc să cânte când sunt solicitați, din motive religioase!„Dacă trebuie, îi dăm pe toți afară și facem angajări, nu se termină lumea cu ei. Eu vreau să arăt cât de ferm sunt! Toată lumea înseamnă toți, dacă trebuie. Să nu creadă că-și bat joc de melomanii acestui oraș și de oraș. Pot să aibă revendicări, nicio problemă, dar toate au o limită. Să refuzi să cânți duminica, pentru că tu trebuie să te duci la biserică, că ești angajat și acolo, păi contează, du-te la biserică sau du-te în alt domeniu”, afirmă Robu.
Dacă trebuie, facem concurs și angajăm alt personal la Filarmonica Banatul din Timișoara. Dacă trebuie, inclusiv asta putem face. Dar să încurajăm astfel de mentalități, că dacă ești rău de gură sau de tobă sau de trompetă poți să pui tu director? Nu o să o fac niciodată. Eu am obligația morală să promovez normalitatea, nicidecum să asist pasiv sau să fiu populist la pervertirea mentalităților.
Primarul Nicolae Robu
Cert este că, după cinci zile de negocieri, din contractul colectiv de muncă nu a fost parcurs nici măcar un sfert. Discuțiile vor fi reluate luni, când va continua și protestul în stradă. „Alte lucruri sunt negociabile. Greșește și directorul cu unele lucruri, i-am spus și în particular, i-am spus și la întâlnirea pe care am avut-o cu toți, mai demult. Greșesc și angajații și faptul că nu înțeleg că nu pot ei să încerce să pună piciorul în prag, pe motiv că sunt mulți, câți or fi, nu contează câți sunt, să fie clar! (…) Săptămâna viitoare o să cer o informare privind tot ce s-a întâmplat pe parcursul acestei săptămâni. O să văd ce a făcut fiecare parte și o să punem piciorul în prag”, a conchis primarul Timișoarei.
Comentarii prin facebook