Politica

Gorghiu, despre alegerea primarilor in 2 tururi: Este singurul sistem democratic

Primarii PNL de municipii nu ar avea niciun motiv să se teamă de revenirea la sistemul de alegeri în două tururi. Este părerea senatorului de Timiș Alina Gorghiu, care consideră că acesta este sistemul cu adevărat democratic pentru desemnarea unui edil-șef. Nicolae Robu este unul dintre cei care se opun revenirii la această modalitate.

Proiectul de lege privind revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin a intrat, miercuri, la votul final în Camera Deputaților, cu propunere de respingere, lucru dorit de PSD. El nu a întrunit numărul necesar de voturi, astfel că proiectul a fost retrimis pentru dezbatere la comisiile de specialitate.

Senatorul PNL de Timiș Alina Gorghiu se declară mulțumită de decizia deputaților. „Alegerea primarilor în 2 tururi de scrutin este un element important, pe care noi am insistat și înainte de scrutinul din 2016. Este un proiect care află în camera decizională, Camera Deputaților, și pentru care noi, PNL, ALDE, USR și alți colegi am votat pentru. Fac un apel să ne ținem de cuvânt, pentru că toți liderii politici, inclusiv Liviu Dragnea, am promis în 2016, când premierul Cioloș a spus că e prea târziu pentru a mai da o ordonanță de urgență, că ne angajăm să facem în așa fel legislația electorală încât să revenim la un sistem democratic de alegere a primarilor. Aștept ca acest proiect să revină în plen pentru a fi votat”, a declarar, joi, Gorghiu, la Timișoara.

Proiectul privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin a fost propus de PNL, USR și PMP, la el raliindu-se însă și ALDE. Adoptat tacit în Senat în iunie 2016, proiectul figurează pe ordinea de zi a Camerei Deputaților din februarie 2018. Actualul sistem cu un singur tur de scrutin favorizează primarii în funcție și, implicit, PSD, care are cel mai mare număr de edili. De altfel, chiar primarul Nicolae Robu a avut o poziție contrară PNL în privința revenirii la două tururi de scrutin, deși el se laudă că peste 80% dintre timișoreni l-ar vota în orice moment.

Gorghiu spune că pentru primarii PNL de municipii nu ar trebui să fie o problemă revenirea la vechiul sistem. „Sunt convinsă că toți cei are sunt primari PNL de municipii nu au niciun fel de emoții să fie aleși în două tururi. Au avut performanțe, se vede cu ochiul liber. Însă când vorbim de legitimitatea unui primar, cred că această obligație de revenire la două tururi de alegeri este a PNL și a clasei politice în general”, a conchis senatorul de Timiș.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

2 ore ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

2 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

3 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

3 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

4 ore ago

Modelul Piedone. Neavând voie să candideze, primarii PSD din Recaş şi Şandra vor să lase primăriile moştenire fiilor lor

Sâmbătă au venit deciziile definitive în privinţa candidaturilor primarilor PSD din Recaş şi Şandra, Teodor…

4 ore ago