Social

Plantarea a zeci de mii de copaci în Timiș, amânată de secetă

Echipa Plantăm fapte bune în România anunță amânarea acțiunilor de împădurire programate în Cralovăț-Timiș, pentru primăvara anului viitor. De vină este seceta.

Echipa Plantăm fapte bune în România plănuia ca în 17 noiembrie, la Cralovăț, în Timiș, să împădurească un teren de 5 hectare cu 25.000 de puieți forestieri de cer, frasin, paltin și cireș, cu ajutorul a aproximativ 1.000 de voluntari. Planurile au fost date peste cap de seceta din această perioadă, iar plantarea se amână pentru primăvara anului 2019.

„Am sperat că luna noiembrie va aduce ploi cantitative și temperaturi mai scăzute, specifice perioadei. Conform raportărilor meteorologice, seceta se prelungește și în săptămânile următoare în întreaga țară, iar valorile termice vor fi mai ridicate decât cele normale ale perioadei”, transmit cei din echipa Plantăm fapte bune în România.

Au fost amânate, de asemenea, și plantările de la Moinești – Bacău, Jegălia-Călărași și Grecești-Dolj, din motive similare. Inginerii silvici care expertizează proiectul au concluzionat că terenul prezintă un grad înalt de dificultate și este uscat în adâncime. În eventualitatea organizării acțiunii, există riscul de plantare incorectă, ceea ce ar periclita rata de prindere a puieților.

Conform echipei „Plantăm fapte bune”, în urma vizitelor de evaluare a terenurilor, conform procedurilor, s-au constat următoarele: în mare parte, terenul este compromis din cauza secetei prelungite și a lipsei de precipitații, în unele localități, terenul prezintă crăpături/cratere de 40-50 cm adâncime pe toată suprafața.

„Terenul este incredibil de tare și, chiar dacă o mică parte dintre voluntari ar reuși să sape gropile, operațiunea de tasare nu s-ar realiza corespunzător, lăsând rădăcinile puieților în aer. Sperăm la o iarnă cu precipitații, fie ploi, fie zăpadă. Ar ajuta enorm calitatea terenului”, declară Mihai Enescu, inginer silvic, membru al echipei PFBRo.

Share
Published by
Vlad Stoian

Recent Posts

Creaţie dincolo de cuvinte. Fundația Art Encounters vă invită la un workshop de Blackout Poetry

Pe data de 3 octombrie, de la ora 18, Fundația Art Encounters, împreună cu Librăria…

O oră ago

Horticultura scoate la licitaţie două spaţii comerciale pentru închiriere

Societatea Horticultura scoate la licitaţie două spaţii comerciale pentru încuriere, ambele aflate la parter. Unul…

O oră ago

Programul de lucrări al SDM în ziua de 27 septembrie 2024

Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 27.09.2024, unde se vor executa reparaţii…

2 ore ago

Primăria Timișoara a finalizat lucrările de reabilitare de la fosta școală 28

La mai mult de un an de când a terminat de reparat acoperișul clădirii, Primăria…

16 ore ago

Muzică de handpan și atelier de mandale printre Aripi! O expoziție de neratat

Mandala este o cosmogramă mistică ce concentrează energie spirituală și pentru cel care o creează,…

18 ore ago

Gala Aniversară ELITh UPT are loc vineri

Universitatea Politehnica Timișoara organizează Gala aniversară ELITh, prin care marchează 100 de ani de la…

19 ore ago