Primăria Timişoara

Protest cu taximetriști, în fața Primăriei Timișoara. Fără mașini, dar cu vuvuzele /FOTO

Taximetriștii din Timișoara acuză Uber, companie de ride sharing, de concurență neloială. Câteva zeci de șoferi de taxi au venit să protesteze în fața primăriei. Reprezentanții unor operatori de taximetrie și o asociație au dat deja în judecată Uber. Primarul Nicolae Robu spune că legea nu-i permite să îndeplinească solicitările protestatarilor.

Acțiunea în instanță se bazează pe o prevedere din contractul de gestiune delegată a serviciului de transport public de persoane în regim de taxi, pe care fiecare taximetrist, fie persoană fizică sau juridică, îl încheie cu primăria unei localități. Sunt reclamanți în acest proces Asociația Banat Taxi, Maciu Cristian PFA, Despotovici Victor Întreprindere Familială, Mărcuț Florin Ion PFA, Bogătan Cătălian Întreprindere Familială, Lucea Adrian PFA, Ilinchescu Nicolae PFA, Oprean Miruna Ligia Întreprindere Familială, Oprean Corneliu Constantin, SC Ar Tehnsan SRL, SC Vest Bimbo SRL, SC Ciocsan SRL, SC Pit SRL, SC Proger SRL, SC Decisive Drive Relax SRL, SC Escort Regal SRL, SC Benefic Art Drive SRL, SC Bussy Real Sprint SRL, SC Favorit Pro Drive SRL, SC Lucky Taxi SRL și SC VT Tudor SRL. Pârâții sunt Uber Systems România SRL, Rasier Operations BV și Uber BV.

Până ca procesul să primească primul termen, câteva zeci de taximetriști au protestat marți în fața Primăriei Timișoara. N-au venit cu mașinile, ci doar cu pancarte și vuvuzele. E doar prima din cele trei acțiuni de acest gen programate în această săptămână. Joi, 15 noiembrie, protestul se mută la Prefectura Timiș, iar vineri, 16 noiembrie, revine la Primăria Timișoara, în fiecare dintre cele trei zile între orele 10 și 13.

Încercăm să facem din taximetrie o meserie frumoasă, să ridicăm standardele, să venim în slujba cetățenilor. Ne-am făcut aplicații informatice, ne-am schimbat mașinile (…) Această concurență neloială ne discriminează, conform normelor de drept, ne produce pagube și ne pune într-o lumină proastă.
Adrian Jugănaru, Asociația Banat Taxi

La finele lunii ianuarie, după un conflict în trafic între șoferi de Uber și taximetriști, s-a lăsat cu urmăriri nocturne, cu claxoane sub ferestrele primarului Nicolae Robu și miting în coloană pe străzile Timișoarei.

Uber a pierdut, în primă instanță, procesul intentat de taximetriști la Cluj. Magistrații au decis că intermedierea pe care Uber o realizează între clienți și șoferii care transportă fără autorizație persoane reprezintă concurență neloială, în condițiile în care compania încasează venituri tocmai în urma efectuării transportului. Hotărârea nu este definitivă. În Timișoara sunt în jur de 2.000 de taxiuri cu licență de la primărie. Uber este disponibil în orașul de pe Bega din noiembrie 2016 și, de aproximativ 2 săptămâni, este operațional și sistemul Taxify.

UPDATE: Reprezentantul Asociației Banat Taxi explică de ce au ieșit oamenii în stradă. „Am venit să ne susținem cauza, adică aplicarea legii în mod egal pentru toți transportatorii. Nu vrem o dublă legiferare, adică o lege pentru băieții deștepți, care dau șpăgi, și o lege pentru cetățenii onești, care plătesc taxe (…) Noi avem o lege foarte clară, numai că băieții deștepți înțeleg că ei nu trebuie s-o respecte. În țara respectă legea o respectă doar cetățenii onești (…) de asta am ieșit, pentru că în 20 decembrie ni s-a promis de către Guvernul României că se va scoate sintagma «în mod repetat», ca aceia care sunt prinși făcând transport ilegal de persoane contracost să poată fi sancționați. Asta nu împiedică organele abilitate să-și facă datoria. Am cerut șefului IPJ Timiș, am depus o listă cu 248 de transportatori ilegali, mașini care nu au autorizație, să-i verifice. Nu am cerut să le taie capul, dar măcar un avertisment (…) Ne-am săturat de minciuni, ne-am săturat de vorbe goale, vrem fapte concrete”, spune Adrian Jugănaru, purtătorul de cuvânt al Asociației Banat Taxi.

UPDATE: Primarul NIcolae Robu spune că nu are ce face și nu poate îndeplini cerințele taximetriștilor, pentru că nu-i permite legea. „Nu le poate rezolva primăria această pretenție, această revendicare. Trebuie să se adreseze instanțelor, dacă ei consideră că niște agenți economici le fac concurență neloială. Primăria nu se poate ocupa de activitatea agenților economici, nu are prerogative în acest sens. Are o relație și prerogative pe zona de taximetrie, făcută după legea taximetriei, și atâta tot. Nu pot să-i ajut cu absolut nimic. Eu cred că ajutorul pe care li-l pot da l-am dat deja, prin îndrumarea spre instanța de judecată. Mai mult de atât nu pot face. Nu am cum să interzic eu sau să propun CL să interzică activitatea economică a unei firme”, a explicat edilul.

Share
Published by
Vlad Stoian

Recent Posts

Probleme fără sfârşit! Halep nu va merge la Aukland şi nici la Australian Open

Deşi a jucat într-un turneu demonstrativ înainte de Crăciun, Simona Halep va rămâne pentru încă…

9 ore ago

Guvernul închide oficial un punct de trecere al frontierei din Timiș care nici nu era încă deschis

Guvernul închide un punct de frontieră din Timiș, încă înainte ca acesta să fie deschis.…

13 ore ago

Primăria Timișoara a lansat oficial licitația pentru proiectarea și ridicarea parcării Spitalului de Copii

Cu doar câteva zile înainte de Crăciun, Primăria Timișoara a lansat în licitație proiectul pentru…

13 ore ago

Se depun eforturi pentru deschiderea punctului de trecere a frontierei de pe Bega

Administrația Bazinală de Apă Banat nu are prea multă putere atunci când se pune problema…

14 ore ago

De Crăciun, chiar am fost mai buni! Doar PSD-istul Daea a dat-o mai pe tradiţional

„De Crăciun, fii mai bun!”, este unul din îndemnurile pe care le tot auzim în…

14 ore ago

Doar echipa de baschet va mai reprezenta Timişoara în acest an

Singurul campionat românesc masculin activ între Crăciun şi Anul Nou rămâne cel de baschet. Liga…

14 ore ago