Facultatea de Chimie Industrială și Ingineria Mediului, una dintre cele mai vechi ale Universității Politehnica Timișoara, a sărbătorit vineri 70 de ani de la înființare. Auditoriumul Centrului de Conferințe al UPT a fost gazda a mai multor generații de absolvenți ai facultății, foști și actuali miniștri, dar și actuali studenți.
La evenimentul festiv au participat ministrul cercetării și inovării, Nicolae Hurduc (inginer chimist), secretarul de stat în Ministerul Educației Naționale, Petru Andea, fostul ministru al educației și Doctor Honoris Causa al UPT, Ecaterina Andronescu (chimistă), primarul Timișoarei, Nicolae Robu, întreaga conducere a Universității Politehnica Timișoara, reprezentanți ai facultăților de chimie partenere din țară și din străinătate, foști decani ai facultății, cadre didactice și studenți.
De la eveniment nu a lipsit Ioan Drăgoi, student al primei generații, de acum 70 de ani, ajuns ulterior cadru didactic al facultății și decan între anii 1984 – 1989. În discursurile invitaților a fost evocată istoria facultății, marcată de nume mari, precum Coriolan Drăgulescu, Ilie Murgulescu, Vasile Cocheci, George Ostrogovich, Alexandru Cișman și mulți alții.
În urmă cu 70 de ani, Facultatea de Chimie a pornit la drum cu 148 de tineri studenți. Ctitorul facultății poate fi considerat profesorul Coriolan Drăgulescu, cel care şi-a urmat visul de a înființa la Timișoara o școală de inginerie chimică, el fiind sprijinit în acest sens de Ilie Murgulescu, la acea dată rector al Institutului Politehnic din Timișoara. La început, facultatea a funcționat cu două secții de specializare: Chimie minerală și Chimie de sinteză, durata studiilor fiind de 4 ani. Începând cu anul 1950, durata studiilor devine cinci ani și se trece la 3 specializări: Tehnologie chimică anorganică, Tehnologie chimică organică și Materiale de construcții. În 1964 apare cea de-a patra specializare – Tehnologia compușilor macromoleculari.
Numărul de studenți a crescut constant, ajungând la un vârf pe peste 1.600, la sfârșitul anilor 1970. După 1989, a fost necesară o restructurare a învățământului de inginerie chimică. Un reviriment în dezvoltarea facultății a fost înregistrat prin înființarea domeniului de Ingineria mediului în anul 1995. Facultatea a devenit astfel de Chimie Industrială și Ingineria Mediului. În prezent, numărul studenților facultății s-a stabilizat la circa 570 (licență, masterat și doctorat), pregătirea acestora fiind asigurată de circa 50 de cadre didactice.
Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) este pentru prima dată în topul domeniului de predare…
Ruben Lațcău a fost votat, marți seara, în funcția de viceprimar al Timișoarei. În prima…
Senatorul USR de Timiş, Raoul Trifan, afirmă că Mircea Geoană, promovat de PSD, ar fi…
G4Media.ro a publicat dovada că, la sfârșitul lunii mai 2022, o cursă Țiriac Air, închiriată…
Alfred Simonis, liderul CJT anunță că a discutat cu conducerea Federației Române de Fotbal, fiind…
Comanzi, probezi, plătești doar ce păstrezi! O nouă tendință de shopping inteligent și confortabil pentru…