Primăria Timişoara

SDM primește terenul de la Hotel Central. Ca să facă parcare subterană, trebuie să-și caute asociat

La ceva mai mult de o lună de când primarul Nicolae Robu a anunțat că SDM trebuie să facă un proiect pentru o parcare subterană în zona Hotelului Central, societatea de drumuri a municipalității primește, prin atribuire directă, și terenul respectiv. Cât costă, când și dacă se poate face acolo o astfel de investiție o să aflăm.

Găsirea unui loc de parcare în centrul Timișoarei poate dura, uneori, și zeci de minute. În zona 0 a orașului nu există o parcare publică de mari dimensiuni, deși promisiuni au fost mai multe. În plus, odată cu transformarea mai multor străzi în pietonale, au dispărut sute de locuri de parcare. La începutul lunii octombrie, primarul Nicolae Robu anunța că SDM se va ocupa de problemă. „Am dat undă verde la societatea de drumuri a primăriei să demareze un proiect de realizare a unei parcări subterane cu 2 niveluri în fața Hotelului Central. Terenul de acolo este în domeniul public al municipiului Timișoara și vrem să valorificăm mai bine acest teren și asta se poate face cu o coborâre în subsol, pentru 2 niveluri, de exemplu”, a declarat edilul.

SDM trebuia să găsească modalitatea de finanțare, inclusiv prin încheierea de parteneriate, Robu declarându-se optimist că șantierul ar putea începe în 2019 și n-ar trebui să dureze decât cel mult un an. „Merg (lucrările – n.r.) destul de repede, că nu sunt construcții chiar așa pretențioase. Mai bine zis, sunt soluții cunoscute, nu inventăm noi nimic acum”, spunea primarul Timișoarei.

În plenul din 16 noiembrie, consilierii locali trebuie să voteze „atribuirea directă către Societatea Drumuri Municipale Timișoara SA a unei suprafețe de teren în vederea amenajării unei parcări subterane”. Este vorba despre terenul de pe str. Nikolaus Lenau, „identificat prin CF nr. 402977, nr.top. 209, în suprafaţă de 2.478 mp”. Acesta ar urma să fie atribuit prin contract de concesiune pe o perioadă de 49 de ani, „în vederea realizării unei parcări subterane, prin asociere cu terțe persoane”. Concesionarea se va face în schimbul unei redevențe în cuantum de 1% din veniturile rezultate din exploatarea parcării.

„Pentru realizarea construcţiei se impune selectarea unui investitor, de către o comisie numită prin hotărârea consiliului local, care să susţină finanţarea şi realizarea obiectivului”, mai scrie în proiectul de HCL. Din comisia care va selecta partenerul SDM și va negocia clauzele contractului de asociere vor face parte, ca președinte, viceprimarul Farkas Imre și ca membri Valentin Martânov, director general SDM, Marcela Fericel, director economic SDM, Ionel Ursu, șef Serviciu Administrarea Parcări SDM, Florin Baias, avocat SDM, și patru consilieri locali, care urmează să fie desemnați.

Avantajele construirii unei parcări în fața Hotelului Central

  • mărirea numărului locurilor de parcare şi accesibilitate la spațiile de parcare în general şi pentru persoanele cu handicap în particular
  • reducerea perioadei de parcare a vehiculelor în centrul oraşului şi pe străzi
  • asigurarea parcajelor si îmbunătăţirea serviciilor de parcare
  • îmbunătăţirea fluxului circulaţiei, prin reducerea zonelor de aglomeraţie
  • ar conduce la străzi mai sigure pentru pietoni, biciclişti, motociclişti şi şoferi

Rămâne de văzut ce vor spune studiile care vor preceda proiectul și construcția propriu-zise și dacă vor fi obținute avizele necesare. Nu trebuie uitat că în apropiere se află Castelul Huniade, monument istoric de clasă A, care ar putea fi afectat de o astfel de lucrare. Acest lucru îl vor stabili însă specialiștii. Pe de altă parte, SDM n-a reușit, de la începutul anului, să se apuce măcar de construirea uneia dintre parcările supraterane de cartier.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Nou proiect internațional la UPT! De această dată vorbim germană

După cursurile de limbă japoneză, urmează cele de germană. În perioada 17-20 septembrie 2024, Universitatea…

59 de minute ago

Spaniolii de la FCC Construcction vor face calea ferată spre Aeroportul Internațional Timișoara

În urma licitației organizate, spaniolii de la FCC Construcction au fost desemnați câștigători ai contractului…

3 ore ago

Copii rătăciți în drum spre casă, când au plecat de la școală! Apelul Poliției Locale

Polițiștii locali din cadrul Serviciului Siguranța Circulației, aflați în patrulare în zona I.C. Brătianu, au…

4 ore ago

Nu a ținut distanța corespunzătoare în mers și a intrat în… spital

Neatenția la volan continuă să bage oameni în spital. Așa s-a întâmplat și marți dimineața.…

5 ore ago

Se montează noi semne de circulație pe Centura Sud Timișoara/FOTO

La scurt timp de la deschiderea circulației rutiere pe Centura Sud, Direcția Regională de Drumuri…

6 ore ago

Timișul Șag și-a adus antrenor

Pentru prima dată în istorie în Liga 3, Timișul Șag s-a despărțit de vechiul antrenorul…

6 ore ago