Invatamant

Un nou profesor al UPT a fost primit în Academia Română

Academia Română a ales miercuri 21.11.2018, prin vot secret, în Adunarea Generală, 4 membri titulari și 5 membri corespondenți. Printre membri corespondenți a fost ales și prof. dr. ing. Liviu Marșavina, de la Facultatea de Mecanică a Universității Politehnica Timișoara, șeful catedrei de Rezistența Materialelor.

Liviu Marșavina are contribuții importante în domeniile rezistenței şi încercării materialelor, mecanicii ruperii și oboselii materialelor, a analizei numerice şi experimentale a tensiunilor și deformațiilor. Este recunoscut pe plan național și internațional ca expert în determinarea experimentală a parametrilor de Mecanica ruperii, în simularea numerică a propagării fisurilor și în dezvoltarea unor metode moderne de estimare a integrității și durabilității structurilor.

Activitatea de cercetare a fost desfășurată în cadrul unor proiecte de cercetare internaționale la Loughborough University și University of Sheffield (Marea Britanie), Ghent University (Belgia), Lublin University of Technology (Polonia), Slovak Academy of Science (Slovacia), a unor granturi naționale și internaționale (FP7) de cercetare câștigate prin competiție, precum și în cadrul unor contracte de cercetare cu companii multinaționale ca Rolls Royce, Continental, Adidas, TRW.

Ca realizare practică, de exemplu, metodologia de determinare a factorilor de intensitate ai tensiunii și ai durabilității componentelor din domeniul aeronautic a fost implementată la Rolls Royce. De asemenea a elaborat modele de material elasto-plastice și vâscoelastice, pe care în prezent compania Adidas le folosește la proiectarea tălpilor din poliamidă ale pantofilor de sport.

Grupul coordonat de Marșavina are cele mai importante contribuții în lume pentru determinarea tenacității la rupere în modurile mixte de rupere. De asemenea, Marșavina este membru în comitetul editorial al revistelor: Fatigue and Fracture of Engineering materials and Structures (Wiley) din 2016, în urma obținerii titlului de Best Reviewer Award for 2016, Frattura ed Integrita Strutturale (Italian Group of Fracture) din 2014, International Journal of Structural Integrity (Emerald) din 2009. Ca o recunoaștere a activității internaționale, profesorul Marșavina este, din anul 2014, co-președintele Comitetului tehnic TC13 – Education din cadrul European Structural Integrity Society (ESIS) și reprezentantul României din anul 2006 la conferințele organizate sub egida ESIS. De asemenea, la Conferinta Internațională 22nd European Conference on Fracture, desfășurată la Belgrad, în perioada 26-31 August 2018, a fost ales vicepreședinte al European Structural Integrity Society.

Share
Published by
Iulia Avram

Recent Posts

Un cimitir sarmatic și o așezare veche de 3500 de ani au fost descoperite pe șantierul căii ferate Ronaț Triaj – Arad

Descărcarea arheologică de pe șantierul de reabilitare a căii ferate dintre Ronaț Triaj și Arad…

15 minute ago

Programul de lucrări al SDM în ziua de 13 noiembrie 2024

Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 13.11.2024, unde se vor executa reparaţii…

2 ore ago

Dominic Fritz a depus jurământul pentru al doilea mandat de primar

Timișoara a ales ca Dominic Fritz să continue pe scaunul de primar al orașului. Votul…

12 ore ago

Timișoara are de marți un nou consiliu local

Alegerile locale din această vară au desemnat persoanele care vor ocupa în următorul mandat de…

13 ore ago

Profesorii de la UPT, premiaţi cu burse pentru inovație în educație

Performanţă premiată. La sfârșitul săptămânii trecute a avut loc Gala Burselor ANIS, acordate de Asociația…

17 ore ago

ISU Timiș are acum o cisternă de 30.000 de litri, în urma unui proiect finanțat de Consiliul Judeţean

În dotarea ISU Timiș a întrat, de marți, un nou utilaj performant, care va ajuta…

17 ore ago