Invatamant

Un nou profesor al UPT a fost primit în Academia Română

Academia Română a ales miercuri 21.11.2018, prin vot secret, în Adunarea Generală, 4 membri titulari și 5 membri corespondenți. Printre membri corespondenți a fost ales și prof. dr. ing. Liviu Marșavina, de la Facultatea de Mecanică a Universității Politehnica Timișoara, șeful catedrei de Rezistența Materialelor.

Liviu Marșavina are contribuții importante în domeniile rezistenței şi încercării materialelor, mecanicii ruperii și oboselii materialelor, a analizei numerice şi experimentale a tensiunilor și deformațiilor. Este recunoscut pe plan național și internațional ca expert în determinarea experimentală a parametrilor de Mecanica ruperii, în simularea numerică a propagării fisurilor și în dezvoltarea unor metode moderne de estimare a integrității și durabilității structurilor.

Activitatea de cercetare a fost desfășurată în cadrul unor proiecte de cercetare internaționale la Loughborough University și University of Sheffield (Marea Britanie), Ghent University (Belgia), Lublin University of Technology (Polonia), Slovak Academy of Science (Slovacia), a unor granturi naționale și internaționale (FP7) de cercetare câștigate prin competiție, precum și în cadrul unor contracte de cercetare cu companii multinaționale ca Rolls Royce, Continental, Adidas, TRW.

Ca realizare practică, de exemplu, metodologia de determinare a factorilor de intensitate ai tensiunii și ai durabilității componentelor din domeniul aeronautic a fost implementată la Rolls Royce. De asemenea a elaborat modele de material elasto-plastice și vâscoelastice, pe care în prezent compania Adidas le folosește la proiectarea tălpilor din poliamidă ale pantofilor de sport.

Grupul coordonat de Marșavina are cele mai importante contribuții în lume pentru determinarea tenacității la rupere în modurile mixte de rupere. De asemenea, Marșavina este membru în comitetul editorial al revistelor: Fatigue and Fracture of Engineering materials and Structures (Wiley) din 2016, în urma obținerii titlului de Best Reviewer Award for 2016, Frattura ed Integrita Strutturale (Italian Group of Fracture) din 2014, International Journal of Structural Integrity (Emerald) din 2009. Ca o recunoaștere a activității internaționale, profesorul Marșavina este, din anul 2014, co-președintele Comitetului tehnic TC13 – Education din cadrul European Structural Integrity Society (ESIS) și reprezentantul României din anul 2006 la conferințele organizate sub egida ESIS. De asemenea, la Conferinta Internațională 22nd European Conference on Fracture, desfășurată la Belgrad, în perioada 26-31 August 2018, a fost ales vicepreședinte al European Structural Integrity Society.

Share
Published by
Iulia Avram

Recent Posts

Nouă persoane intră în cursa pentru fotoliul de primar al Timișoarei

Cursa electorală pentru desemnarea noului primar al Timișoarei se va da între nouă candidați. Pentru…

4 ore ago

Susţinut şi de PSD, Dan Vatriş (PNL) şi-a depus candidatura pentru un nou mandat de primar al comunei Jebel

Primarul PNL al comunei Jebel, Dan Vatriş, şi-a depus candidatura pentru un nou mandat în…

7 ore ago

CSU Politehnica Timișoara, trei medalii la Campionatul național de floretă tineret

Politehnica Timișoara a cucerit trei medalii la Campionatul Național de floretă, tineret. Ingrid Miti Bikfalvi…

8 ore ago

Se pregătește cea mai nouă ediție a Ezoteric Fest

Expo Timișoara Internațional în parteneriat cu Camera de Comerț, Industrie si Agricultură Timiș vor organiza…

8 ore ago

Studiul de prefezabilitate al sălii polivalente de la Timișoara este aproape gata

Acum, că problema stadionului nou al Timișoarei a fost ”rezolvată”, viceprimarul orașului abordează cel de-al…

8 ore ago

Poate începe noul vot pentru bugetarea participativă, regulamentul a fost aprobat

Timișoara va avea și în acest an bugetare participativă, cetățenii urmând să decidă direct unde…

8 ore ago