Primăria Timişoara

Victoria și Dacia, primele cinematografe de care se apucă primăria. În jur de 56.000 de euro pentru proiecte

La jumătate de an de când și-a înscris în Cartea Funciară cele 8 cinematografe, Primăria Timișoara scoate la licitație proiectele de renovare a două dintre ele. Victoria a fost laborator, iar Dacia, ruină.

RADEF și Primăria Timișoara au semnat, în decembrie 2017, protocolul de predare-primire pentru șapte cinematografe: Arta, Dacia, Fratelia Freidorf, Unirea, Timiș și Victoria. Ulterior, PMT l-a preluat și pe cel de-al optulea, Studio. În aprilie 2018, municipalitatea a reușit să le treacă pe toate în Cartea Funciară. Dintre toate, doar Cinema Timiș mai este funcțional. Restul s-au transformat, de-a lungul timpului, în sedii de laboratoare medicale, biserici neoprotestante sau, pur și simplu, ruine.

La începutul lunii iunie 2018, a fost semnată o declaraţie de colaborare între PMT, Institutul Francez, compania Groupama şi Pelicula Culturală, Marele Ecran, Documentor şi Asociaţia Română a Filmului Independent (Timishort), în vederea creării unui cinema de artă, în perspectiva anului 2021 şi sub cupola reţelei Europa Cinemas. Viitorul cinematograf de artă va funcționa la Cinema Studio, care va fi renovat, Groupama urmând să ofere în jur de 100.000 de euro. El va funcționa ca un centru cultural, care va promova filmul european, românesc și de autor.

În iulie 2018, Primăria Timișoara a dat Teatrului Maghiar „Csiky Gergely” fostul cinematograf și grădina de vară de la Arta, de pe strada Văcărescu. Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” va face reparațiile capitale de care este nevoie pentru ca acest spațiu să reintre în circuitul cultural al orașului. Are și primii bani: este vorba despre 250.000 de euro, de la Fondul Bethen Gabor Alap Ungaria.

Acum primăria face și ea primii pași concreți. Au fost scoase la licitație pe SICAP – SEAP servicii de proiectare și asistență tehnică pentru fostele cinematografe Victoria, din zona Bălcescu, și Dacia. Firmele care vor câștiga licitațiile trebuie să realizeze „expertiza tehnică imobil + elaborare documentație autorizare lucrări de intervenție (DALI), proiectul tehnic + proiect autorizație construire + proiect organizare execuție + documentație detalii execuție + documentație economică + autorizație de construire + plan SSM + deviz martor + caiet de sarcini, asistență de specialitate din partea proiectantului în calitate de expert cooptat pe perioada desfășurării achiziției lucrărilor de execuțiee și pe perioada execuției lucrărilor + As build + audit energetic”.

Primele două foste cinematografe (Victoria, Piața Bălcescu, și Dacia, Piața Dacia) au intrat oficial în procesul de reabilitare și refuncționalizare, prin publicarea în sistemul electronic de achiziții a anunțului de participare la licitația de proiectare. Parte a programului investițional în domeniul cultural și parte a candidaturii Timișoarei la titlul de capitală culturală europeană, fostele cinematografe vor deveni spații multifuncționale culturale, dotate cu aparatură de proiecție, dar potrivite și pentru alte arte ale spectacolului și nu numai (teatru, concert etc.). Excepție face Cinema Studio, care va deveni exclusiv cinematograf de artă, prin colaborarea cu Institutul Francez și organizațiile din domeniul promovării filmului din Timișoara.
Viceprimarul Dan Diaconu

În cazul Cinematografului Victoria, prețul maxim oferit este de 142.748 lei, cu tot cu TVA, cu o durată a contractului de 60 de zile. Pentru Dacia, prețul este de 118.731 lei, cu TVA, durata contractului fiind de 120 de zile. În ambele situații, ofertele pot fi depuse până pe 10 decembrie, la ora 15. Cinema Victoria a fost transformat, în ultimii ani, în laborator de analize medicale, după ce anterior fusese discotecă, iar Cinema Dacia este adăpost pentru boschetari.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

PSD Timiș acuză conducerea CJT de “manevre tehnice” pentru a pica proiectul de realocare a banilor pentru drumuri

Proiectul de hotărâre propus de consilierii PSD în Consiliul Județean, de realocare a banilor pentru…

3 ore ago

ADID Timiş face un apel la utilizatorii serviciului de salubrizare

În contextul întreruperii nejustificate a activității de către RETIM ECOLOGIC SERVICE SA-operatorul de colectare a…

3 ore ago

RETIM, sancţionată de Poliţia Locală cu amenzi totalizând 137.000 de lei

Dominic Fritz spune ca nu are la îndemână pârghii cu care să facă societatea Retim…

4 ore ago

UPT, lider naţional în domeniul Engineering and Computer Science, într-un celebru clasament academic internaţional

Veşti bune dinspre Universitatea Politehnica Timişoara, celebrul institut de învăţământ cu peste 100 de ani…

7 ore ago

Accident grav la Belinţ. A intervenit şi echipajul SMURD

Neatenţia a produs un nou accident grav în judeţul Timiş, asta după ce şi azi…

8 ore ago