Opinii

Ce vor face bugetarii când PSD termină banii de salarii? Clar, se bagă în norma de hrană

Nu vreau să alarmez tocmai de Crăciun angajații bugetari, dar corul de critici al Guvernului Viorica Dăncilă – și al așa-zisei reforme fiscale și salariale – avertizează că bugetul de stat nu va mai putea face față unei presiuni atât de mari, pentru ca la un moment dat să colapseze împreună cu bugetul de pensii. Carevasăzică, vine PSD să le mărească salariile la bugetari, dar apoi nu mai are bani să le și plătească lefurile alea mari. Apoi pleacă de la putere și vine unul ca Boc să le taie. Cam asta e schema și de câteva ori a mers pentru partidele populiste. Întrebarea e ce s-ar întâmpla în situația în care PSD nu pleacă de la putere, dar nici nu mai are bani să le plătească salariile alea mărite bugetarilor. Ce se va întâmpla până la reglementarea situației, până ce furcile și topoarele funcționarilor vor da jos de la putere vinovații, pentru ca apoi, după nu mult timp, alegătorii să voteze din nou un PSD care promite nu dublarea, ci triplarea salariilor?

Aceasta este întrebarea, ce se va întâmpla de a doua zi după ce bugetarii nu-și vor mai lua salariile? Cum vor trăi ei? Vor muri oare de foame sau nu vor muri de foame, ci de numai de plictiseală? Răspunsul este că nu vor muri. Cetățenii României pot sta liniștiți. Bugetarii vor rezista eroic pentru că aceleași guverne darnice s-au gândit la acest lucru. Legea le dă dreptul la norma de hrană. Vedeți, asta înseamnă guvernare responsabilă. Să dublezi salariile, dar să te și gândești ce se întâmplă cu oamenii după ce minciuna ta nu mai rezistă și se sparge buboiul. S-au gândit. Norma de hrană de ce credeți că a fost dată, că tichete de masă aveau deja?

De tichete mănâncă în pauzele de masă. Să tot fie vreo 440 de lei după ce valoarea tichetului se majorează la 20 de lei. Mai vine norma de hrană de 300 de lei pe lună și se ajunge la 740 numai hrana. Poți trăi cu 740 de lei mâncare pe lună? Că pentru restul vin alte sporuri. Vacanța e plătită cu tichete de vacanță. În funcție de instituție, oamenii pot primi tichete de librărie, pentru o carte bună, pentru un creion cu care să dezlege o integramă, un caiet, o cariocă. Unii primesc și pentru uniforme, dar dacă nu ai alte sporuri de haine, sigur poți pune deoparte din vreun spor pentru toxicitate. Praful de pe dosarele vechi, dacă lingi hârtii prea multe, cerneala aia e toxică și nu e pe gratis.

Pot fi spori de la tot felul de balauri. Poți să te îmbolnăvești și la bugetari bolile astea sunt mai grave, nu ca la privații care fac același lucru prin birouri. Dacă ai un salariu de 7.000 de lei și nu-l mai primești, atunci măcar 30% din leafă o poți aduna de prin astfel de sporuri și zău că nu mori de foame din banii ăștia cu care unii privați merg fericiți acasă la final de lună. În ajutorul acestor oameni ajunși în pragul disperării din sistemul bugetar am să vin cu o idee. Sote de mazăre, baby morcovei și pulpe de pui. Se taie ceapa julien (ca pe Cioloș, 2 lei/kg), se călește în puțin ulei (3,5 lei/litru), se aruncă o pungă mazăre congelată Kaufland (nici 3 lei), câteva bucați de morcovi și vegeta să dea gust. Nu uitați mărar și două-trei fire de zahăr. La Selgros găsești pulpe de pui la balot. Vine cam șapte lei pentru un kilogram. Cu zece lei mănânci, frate, un birou întreg de la Primăria Timișoara. Care, apropos, n-are încă bani pentru norma de hrană, dar sindicatul poate păsui administrația până în ianuarie, că oricum a venit prima de Crăciun. Bine, lasă, n-ați mâncat voi mazăre de Nașterea Domnului!  

Share
Published by
Eugen Sasu

Recent Posts

Păcătoşi! Eşec greu de digerat într-un meci în care s-au ratat multe şanse de salvare

CSC Dumbrăviţa a pierdut meciul disputat azi, la Mioveni, cu FC Argeș, în penultima etapă…

6 minute ago

Cartierul Tipografilor rămâne cel mai scump din Timișoara

Cartierul Tipografilor continuă să rămână surpriza imobiliară a Timișoarei. Prețurile cerute pentru locuințele de aici…

3 ore ago

Buziașul caută furnizor pentru trei microbuze electrice, pentru realizarea transportului în comun

Orașul Buziaș dorește introducerea transportului în comun în localitate, dar și în localitățile din jur.…

3 ore ago

Ada Hausvater, directorul general al Teatrului Național din Timișoara, inclusă în Capital Top 100 Manageri, ediția 2024

Capital Top 100 Manageri reprezintă rezultatul analizei desfășurate la nivel național, privind rezultatele manageriale notabile și…

5 ore ago

Vinerea Patimilor, zi de post negru

Vinerea Mare reprezintă pentru creștinii ortodocși ziua când a fost răstignit pe cruce Fiul lui…

5 ore ago

Seria cu Vâlcea începe în Vinerea Mare

Baschetbaliștii de la SCM Timişoara dispută cu începere de astăzi ultima serie din play-out. Ei…

6 ore ago