Eveniment

László Tőkés, în locul de unde a pornit Revoluția în urmă cu 29 de ani: „Să ajungem la înțelegere, pentru că ar putea reprezenta drumul spre viitor” / FOTO

Trecerea celor 29 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989 a fost marcată, astăzi, 15 decembrie, în locul de unde a pornit schimbarea. În timp ce peste Timișoara ninsoarea cădea necontenit, la Biserica Reformată de pe strada Timotei Cipariu, acolo unde s-a aprins scânteia Revoluției, au fost depuse coroane.

Europarlamentarul László Tőkés – care în decembrie 1989 era pastor reformat – a fost prezent la TImișoara, unde a depus o coroană de flori. În locul depunerii, în urmă cu 29 de ani, László Tőkés a fost persecutat de poliția politică. Tot de acolo a pornit și Revoluția.

„La 29 de ani de la Revoluție, cel mai puternic sentiment pe care-l am e de a fi parte al unei comunități care a fost cândva biserica reformată maghiară, care a primit un ajutor de la locuitorii acestui oraș, aparținând în majoritate comunității românești. Unirea lor în spirit, în idealuri și tăria lor de suflet de a se ridica împotriva dictaturii comune și dușmanul lor comun, a dictaturii ceaușiste, este ceva exemplar și îmi pare foarte rău că ulterior s-a refăcut atmosfera naționalistă ațâțătoare și divizatoare a populației orașului și întregii țări, dar chiar la aniversare ar trebui să ne înălțăm la culmile spiritului declarației din Alba Iulia, de 100 de ani, care în spiritul pluralist al Transilvaniei a închipuit viitorul comun al celor care trăiesc pe aceste meleaguri. În 1989 am avut o nouă șansă de a atinge aceste scopuri și hai să încercăm iarăși să ajungem la înțelegere care, chiar în sensul unirii celor patru orașe din Vestul Transilvaniei, României, ar putea reprezenta drumul spre viitor”, a spus László Tőkés.

Share
Published by
Cristina Tomescu

Recent Posts

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

O oră ago

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

2 ore ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

7 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

8 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

8 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

10 ore ago