După Timișoara, și la Sânnicolau Mare, Deta și Gătaia sunt probleme mari cu gunoiul, dar de alt gen. Gunoiul se colectează, mașinile sunt pline, dar nu mai au unde să-l ducă pentru a-l descărca. Fiindcă firma de salubritate are datorii la societatea care gestionează stația de la Jimbolia, ultima refuză să mai depoziteze gunoaiele.
Problema persistă de câteva zile. Cei care colectează gunoiul din cele trei orașe nu mai au unde să-l ducă deoarce operatorul stațiilor de sortare spune că firma care colectează gunoiul, Brai Cata, are plăți restante. Ca atare, operatorul stațiilor intermediare, Polaris, refuză să mai depoziteze gunoiul în stația de la Jimbolia. O scurtă precizare – gunoiul, după ce este colectat de la cetățeni ori de pe străzi, din fiecare localitate, este dus la centre zonale de colectare – șase la număr pe raza județului Timiș. De la aceste centre, gunoiul este transportat spre deponeul ecologic de la Ghizela – destinația finală a deșeurilor. Acum, din cauza neplății unor datorii pe care operatorul acestor stații intermediare spune că le are cel care colectează gunoiul, stațiile intermediare nu mai primesc acele deșeuri.
„În orașul nostru, deșeurile nu sunt ridicate conform programului stabilit deoarece firma SC Brai Cata SRL, operator zonal de salubritate impus de ADID, nu a plătit la centrul de colectare Jimbolia, astfel că deșeurile colectate de ei nu sunt primite. Pentru nerespectarea programului de colectare, Primăria a amendat din nou operatorul de salubritate, de această dată cu peste jumătate de miliard de lei vechi”, a anunțat Primăria Sânnicolau Mare pe Facebook. Edilii orașului au făcut mai multe demersuri la Consiliul Județean și ADID (Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri) Timiș pentru rezolvarea problemei.
Vicepreședintele CJ Timiș, Traian Stancu, responsabil cu ADID, susține că a găsit o soluție. Dar e temporară. „Pe zonele 2, 3 și 4 de colectare, firma Polaris a oprit contractul cu operatorul, firma Brai Cata, am primit o înștiințare cum că le datorează 83.000 de lei. Eu am convocat consiliul de administrație al ADID, am rămas cu aproximativ 20 de mașini de deșeuri pline și cu oprirea colectării pe zonă, mașinile fiind pline nu aveai cum să mai colectezi. Am convocat telefonic un consiliu director la ADID și la propunerea consiliului director s-a luat hotărârea să solicităm Retim să primească direct deșeurile existente. Retim a acceptat, telefonic, rugămintea noastră până la rezolvarea în justiție, pentru că noi nu putem interveni în contractul dintre două societăți”, a spus Traian Stancu.
Potrivit unui articol chiar din această săptămână din G4Media, firma Brai Cata a avut în anii 2000 ca acționari cetățeni italieni suspectați de legături cu Mafia siciliană. După 2008, când italienii au ieșit din firmă, societatea a fost controlată timp de zece ani de un controversat afacerist român, Doru Florescu, acuzat de evaziune fiscală în două dosare. De un an, Brai Cata e deținută de un partener de afaceri al lui Florescu.
În noul Guvern Ciolacu, PSD va avea opt ministere, PNL – şase, iar UDMR –…
Duminică, 22 decembrie, în jurul orei 12:10, ISU Timiş a fost anunţat despre producerea unui…
„Curaj” prostesc! La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Belinț au reținut…
Un copil teribilist a făcut-o lată chiar înainte de Sărbători! Dacă alţi adolescenţi de vârsta…
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Timiș anunță lansarea a două cursuri gratuite care…
Primarul Dominic Fritz a fost luat la rost de unul dintre cei trei consilieri locali…