Membru al Comisiei de Apărare din Senat, senatorul USR de Timiș Nicu Fălcoi consideră că blocajul apărut la vârful Armatei Române este cauzat de lipsa de comunicare dintre președintele Klaus Iohannis și Guvern. Singura ieșire din această situțaie este ca președintele și ministrul Apărării este să stea să discute la aceeași masă.
Așa cum se știe, vineri, în ședința CSAT, președintele Klaus Iohannis a respins propunerea făcute de ministrul Apărării, Gabriel Leș, pentru funcția de Șef al Statului Major al Armatei, provocând un adevărat război al declarațiilor. „Situația ar fi putut fi evitată dacă ministrul Gabriel Leș ar fi avut disponibilitatea să se consulte, dacă nu cu toate forțele politice, cel puțin cu Președintele României, înainte de a face o propunere pentru funcția de Șef al Statului Major. Dintr-un orgoliu mai mult decât nepotrivit, după părerea mea, sau în urma unor <<indicații>> foarte prețioase (cred că, mai degrabă, acesta este motivul), se pare că acesta, însă, nu a făcut-o”, consideră senatorul Nicua Fălcoi, fost militar de carieră (pilot pe MIG-uri).
El arată și ce spune legea în astfel de cazuri: „Şeful Statului Major al Apărării este militarul cu rangul de conducere cel mai înalt din armată, numit de Preşedintele României, la propunerea ministrului Apărării Naţionale, cu avizul prim-ministrului, pentru o perioadă de 4 ani, cu posibilitatea de prelungire cu până la un an. În funcţia de şef al Statului Major al Apărării poate fi numit LOCŢIITORUL ACESTUIA SAU UNUL DINTRE ŞEFII CATEGORIILOR DE FORŢE ALE ARMATEI”.
„La o interpretare ad litteram a legii (ceea ce se pare că a și ales să facă președintele!), rezultă că dintre cei șase generali – pe care i-am nominalizat, de altfel, într-o analiză făcută după anunțul legat de faptul că ministrul Apărării a decis să nu mai prelungească mandatul generalului Ciucă pentru funcția de Șef al Statului Major al Apărării – rămân doar patru: Tonea, Mîrșu, Pană și Uifăleanu. Scarlat și Anastasof, deși au fost șefi de categorii de forțe armate și au trei stele, nemaifiind pe funcție, au fost excluși de președinte”, arată senatorul.
El crede că președintele Iohannis a greșit foarte mult atunci când nu a expus foarte clar argumentele legale pentru refuzul său. „Prin aceasta, nu a făcut altceva decât să dea apă la moară celor ce văd o conspirație mondială în tot și-n toate. Au mai apărut ulterior, cu declarații abracadabrante, și tot felul de <<specialiști>> care îi iau apărarea președintelui, dar care îi fac mult mai mult rău”, susține Fălcoi.
El consideră că nu este o situație deosebită care să necesite prelungirea mandatului generalului Ciucă și, în mod normal, acesta trebuia înlocuit. „Cu cine? Abia aici intervine partea de dezbătut. Iar o discuție anterioară ar fi scos acest subiect din zona politicianistă în care a fost aruncat acum. Pentru decretul de prelungire a mandatului este cât se poate de clar că președintele nu avea nevoie de acordul nimănui și că, în situația în care vor ajunge la o înțelegere, generalul Ciucă poate fi schimbat oricând, situația lui fiind provizorie. Ce trebuie să se întâmple acum? Foarte simplu! Ministrul Apărării Naționale și Președintele trebuie să se așeze la masă și să discute până ajung să fie de acord unul cu altul. Armata nu merită să fie târâtă în acest război politic!”, a încheiat Fălcoi.
Preşedintele CJ Timiş, Alfred Simonis, a dat asigurări că echipa Poli Timişoara nu va dispărea,…
O campanie gratuită de colectare a deșeurilor voluminoase se va desfășura în cartiere până la…
Conform Barometrului LIBERTATEA-INSCOP, realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului Libertatea în perioada 7-12 noiembrie…
Misterul din centrul oraşului. Joi spre seara, IPJ Timiș a fost sesizat prin apel 112…
Comisia de circulație din cadrul Primăriei Municipiului Timișoara a aprobat închiderea traficului rutier pe mai…
Proiectul Glovo Academy, organizat de platforma multi-categorie care oferă acces la o varietate mare de…