Rata mortalității infantile continuă să rămână la cote alarmante. În România, față de Uniunea Europeană, rata copiilor care mor înainte de a împlini vârstă de un an este de două ori mai mare. Copiii mor înainte de a împlini vârsta de un an cel mai adesea din cauze prevenibile sau tratabile. Există județe din țară unde rata mortalității infantile este de două ori peste media țării sau chiar aproape triplă față de București și alte orașe mari, unde există maternități mai bine dotate.
În Timiș, rata mortalității infantile este peste media națională, adică 8 ‰ (la mie). Dintre județele vestice, cea mai rea situație este în Caraș-Severin, unde rata mortalității infantile este de 11,5 ‰. În județul Arad rata mortalității infantile este de 6,6 ‰, iar în județul Hunedoara rata mortalității infantile este ceva mai joasă, 6,3 ‰, aceeași situație fiind întâlnită și în județul Teleorman. În fruntea acestui clasament nefericit se află județul Botoșani, cu o rată de 12,9 ‰ de copii născuți vii, aproape fiind și județul Călărași, cu 12,5 ‰.
La polul opus sunt situate județul Cluj și municipiul București, ambele cu o rată a mortalității infantile de 4,8 ‰ de copii născuți vii. Ultimul proiect național de dotare a maternităților și secțiilor de terapie intensivă neonatală datează de mai bine de zece ani, din 2007, vreme în care unele aparate sunt deja defecte și nu mai pot fi folosite, conform celor de la Salvați Copiii România.
Tocmai de aceea, Salvați Copiii România a identificat, de-a lungul celor șapte ani de campanie pentru reducerea mortalității infantile, mecanisme de finanțare care să acopere componenta de intervenție, pentru că salvarea vieților copiilor născuți prematur este o urgență.
Numai din fondurile colectate între 2012 și 2017 din direcționarea a 20% din impozitul pe profit, Organizația Salvați Copiii România a dotat maternitățile din România cu aparatură medicală necesară salvării copiilor născuți prematur, în valoare totală de 1.679.504 euro.
Companiile se pot implica în dotarea maternităților, prin sponsorizarea Organizației Salvați Copiii, potrivit Codului Fiscal, astfel:
– Societățile Comerciale plătitoare de impozit pe profit vor scădea sumele aferente din impozitul pe profitul datorat, la nivelul valorii minime dintre următoarele: 0,5% din cifra de afaceri și 20% din impozitul pe profit datorat.
– Microîntreprinderile vor scădea sumele aferente din impozitul pe venit datorat, până la nivelul valorii reprezentând 20% din impozitul pe venit datorat trimestrial.
Contractul de sponsorizare se poate descărca de aici.
Preşedintele CJ Timiş, Alfred Simonis, a dat asigurări că echipa Poli Timişoara nu va dispărea,…
O campanie gratuită de colectare a deșeurilor voluminoase se va desfășura în cartiere până la…
Conform Barometrului LIBERTATEA-INSCOP, realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului Libertatea în perioada 7-12 noiembrie…
Misterul din centrul oraşului. Joi spre seara, IPJ Timiș a fost sesizat prin apel 112…
Comisia de circulație din cadrul Primăriei Municipiului Timișoara a aprobat închiderea traficului rutier pe mai…
Proiectul Glovo Academy, organizat de platforma multi-categorie care oferă acces la o varietate mare de…