Social

Zeci de case tradiționale din Banat vor fi renovate cu ajutorul voluntarilor

Zeci de voluntari. Zeci de case tradiționale. Zile de vară. Vopsea, var, ustensile. Poftă de lucru și pasiune pentru tradiție. Din aceste ingrediente, puse așa cum trebuie de asociația Acasă în Banat și Primăria comunei Eftimie Murgu, iese ceva inedit – proiectul Color the Village (Colorează Satul) – în care vor fi văruite 30 de case din Rudăria (sau Eftimie Murgu, cum se numește acum localitatea din Caraș-Severin).

Asociația Acasă în Banat împreună cu primăria din localitate își propune ca în luna iunie a anului 2019 să văruiască și să renoveze, cu ajutorul voluntarilor, 30 de case din Efitmie Murgu. Proiectul se va realiza într-un timp scurt – în doar câteva zile.

„Proiectul nostru este simplu pe de-o parte, dar complicat pe de alta parte. Vrem să dăm culoare unui sat întreg. Practic, vom lua casă cu casă, vom vărui fațadele și vom vopsi ferestrele și porțile, gardurile, ca să dăm întregii comunități un suflu nou, de sat locuit, cu oameni gospodari. Așa cum, odată de mult, în Banat se „molăreau” (zugrăveau) toate casele o dată pe an, noi vom ajuta la zugrăvirea satului anul viitor. Practic, timp de câteva zile, în iunie anul viitor vom interveni pentru renovarea fațadelor acestor case, păstrând și punând în valoare elementele arhitecturale și decorațiunile originale. Îi vom coopta pe cei care vor să își refacă fațadele vom încerca să le oferim vopsea, iar celor nevoiași, bătrâni sau persoane care nu se descurcă singure, îi vom ajuta și cu forță de muncă, prin voluntarii noștri. Cum va arăta Eftimie Murgu după aceea? Va fi un sat colorat, plin de viață, un sat reînnoit, de care locuitorii lor vor fi mândri, iar turiștii îl vor vizita cu plăcere”, a declarat președintele asociației Acasă în Banat, Radu Trifan.

Finanțarea vine din donații și sponsorizări

Proiectul va fi finanțat din donații și sponsorizări, atât în bani, cât și în materiale de construcții, echipamente de lucru, vopsele, ustensile diverse. Comuna Eftimie Murgu se află la 170 e km de Timișoara și la 85 km de Reșița. Localitatea are aproximativ 1900 de locuitori și aproximativ 700 de case. Comuna Eftimie Murgu (numită până în anii ’70 Rudăria) este situată pe Valea Almăjului, în aria protejată Cheile Rudăriei. Cheile sunt cunoscute nu doar prin peisajele sale frumoase, cu căderi de apă și vegetație bogată, ci și prin rezervația morilor de apă, unică în această zonă a Europei. Complexul mulinologic de la Rudăria este monument istoric, inclus în patrimoniul național, e un muzeu viu deoarece morile încă funcționează, fiind folosite de localnici.

„Ne dorim ca turiștii să își petreacă mai mult timp în sat, nu doar la mori, iar pentru asta trebuie să îi schimbăm aspectul. Știm că, odată cu zugrăvirea acestor case, totul se va schimba”, a declarat primarul comunei Eftimie Murgu, Mihai Vlădia.

Share
Published by
Dana Popa

Recent Posts

Competiție de bodybuilding în premieră în România, întâlniri cu Iepurașul, premii și distracție, toate la Iulius Town Timișoara

România găzduiește în acest weekend, 26 – 27 aprilie, Campionatul Balcanic de Culturism și Fitness,…

53 de minute ago

Timp de o lună, trafic închis pe două artere din Timişoara

În perioada 26.04.2024 – 25.05.2024, traficul rutier va fi închis, pentru executarea lucrărilor de întreținere…

2 ore ago

Primăria Timișoara vrea să mute canotorii la baza Agenției Naționale pentru Sport din Parcul Rozelor

Presat să găsească o locație pentru găzduirea canotorilor de la CSM Timișoara, după ce le-a…

12 ore ago

Primăria Timișoara reia demersul preluării rețelei de termoficare a orașului

Promovată în urmă cu ceva timp, dar lăsată deoparte din cauză că nu se putea…

13 ore ago

Alin Nica: În patru ani, Dominic a schimbat multe în Timișoara. PSD nu s-a schimbat, pericolul e acolo.

Alianța dreptei Unite este formată din susținători ai valorilor de dreapta și din oameni care…

16 ore ago

Şansa salvării vine sâmbătă

CSC Dumbrăviţa se află în fața unui nou joc ce îi poate asigura, din punct…

17 ore ago