Pornind de la cazul elevilor de la Liceul „Grigore Moisil” care s-au calificat la finala competiției „Zero Robotics”, organizată de NASA în SUA, dar care nu au bani pentru deplasare, deputatul PNL de Timiș Marilen Pirtea afirmă că acest incident nu este o excepție. Ba chiar o regulă pentru un guvern care nu încurajează tinerii talentați.
Marilen Pirtea spune că a sesizat încă din vara anului trecut Ministerul Educației Naționale despre absența măsurilor de suținere a tinerilor performanți care se califică la finale de competiții internaționale, dar nu sunt susținuți financiar. „Se pare că în Ministerul Educației principala preocupare este rotația miniștrilor, atât de frecventă în timpul guvernării PSD-ALDE, în timp ce măsurile de substanță, necesare pentru susținerea tinerilor și copiilor talentați sunt considerate fără mare importanță”, arată Pirtea.
El spune că este exclusă ipoteza unei posibile lipse de informare a celor care iau decizii strategice în MEN. „În august 2018 am semnalat public un caz deosebit de relevant. Era vorba despre situația elevului de clasa a X-a, de la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” din Suceava, care are rezultate școlare foarte bune și care a participat anual la cel puţin trei olimpiade naţionale, obținând premii olimpice. Din păcate, acest elev nu a beneficiat de susținerea ministerului pentru a participa la două olimpiade internaţionale”, a continuat Pirtea.
Acum a apărut cazul elevilor de la Liceul „Grigore Moisil” din Timișoara, calificați la finala competiției „Zero Robotics”, organizată de NASA în SUA. „Este pentru al treilea an consecutiv când elevii acestui liceu prestigios se califică în finala competiției internaționale, organizate de NASA alături de Massachusetts Institute of Technology, una dintre cele mai cunoscute și apreciate universități ale lumii. Cum Ministerul Educației Naționale nu a prevăzut proceduri pentru finanțarea cheltuielilor impuse de participarea la astfel de concursuri, tinerii timișoreni talentați se orientează doar către fonduri obținute din donaţii, deși suma necesară, 15 mii de euro, nu este deloc neglijabilă. Timișoreanul Radu Ticiu, liderul organizației nonguvernamentale care încearcă să atragă donații pentru acoperirea costurilor de participare (…) subliniază faptul că de 3-4 ani caută să găsească soluții de a suplini lipsa de implicare a autorităților pentru susținerea financiară a acestor tineri timișoreni talentați. Ministerul Educației nu a oferit niciun răspuns cu privire la oportunitatea și intenția de a oferi suport public pentru aceste participări meritorii”, a mai spus Pirtea.
El a solicitat din nou celor din MEN să prezinte public un raport pentru anul 2018, cuprinzând toate solicitările de finanțare necesare participării elevilor la competiții internaționale, precum și o situație generală a contribuției MEN la toate aceste participări internaționale.
Aquatim anunţă existenţa unei situații critice apărute în timpul punerii în funcțiune a noii conducte…
Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) este pentru prima dată în topul domeniului de predare…
Ruben Lațcău a fost votat, marți seara, în funcția de viceprimar al Timișoarei. În prima…
Senatorul USR de Timiş, Raoul Trifan, afirmă că Mircea Geoană, promovat de PSD, ar fi…
G4Media.ro a publicat dovada că, la sfârșitul lunii mai 2022, o cursă Țiriac Air, închiriată…
Alfred Simonis, liderul CJT anunță că a discutat cu conducerea Federației Române de Fotbal, fiind…