Colectați uleiul în recipiente aduse de ambasadori! Cum care ambasadori? Cei ai proiectului Borcanului cu ulei (BCU) care activează în Timișoara. Din anul 2015, când a fost lansat proiectul Borcanul cu ulei și până în prezent echipa BCU împreună cu voluntarii au strâns mii de litri de ulei.
În timp ce persoanele juridice care produc ulei alimentar uzat au obligația de a încheia un contract cu o firmă colectoare autorizată, pentru consumatorii casnici nu s-au găsit încă soluții la nivel legislativ, astfel majoritatea cetățenilor fie aruncă uleiul în chiuvetă, fapt care duce la deteriorare rapidă a instalațiilor de canalizare, fie îl aruncă în pubele, astfel uleiul ajungând să polueze solul.
În conformitate cu legislația națională aflată în vigoare, printre altele se interzice persoanelor fizice şi juridice:
a) deversarea uleiurilor uzate în apele de suprafaţa, apele subterane, apele marii teritoriale şi în sistemele de canalizare;
b) evacuarea pe sol sau depozitarea în condiţii necorespunzatoare a uleiurilor uzate, precum şi abandonarea necontrolata a reziduurilor rezultate din valorificarea şi incinerarea acestora;
c) valorificarea şi incinerarea uleiurilor uzate prin metode care genereaza poluare peste valorile limita admise de legislatia în vigoare;
f) colectarea, stocarea şi transportul în comun cu alte tipuri de deseuri.
La începutul acestui an, Ana Muntenau, inițiatorul acestui proiect, a demarat campania AMBASADOR BCU, la care au răspuns pozitiv peste 200 de cetățeni în mai puțin de 3 zile de la publicarea anunțului pe pagina oficială a proiectului.
Titlul de Ambasador BCU este acordat timișorenilor care își doresc să se implice activ în comunitate fiind un exemplu de bună practică și promotori unui stil de viața sustenabil. În perioada următoare Ambasadorii BCU vor amplasa recipiente de colectare a uleiului uzat în scările blocurilor unde locuiesc sau în gospodăriile comune din care fac parte.
Toți cei care își doresc să devină Ambasadori Borcanul cu ulei pot accesa pagina de facebook Borcanul cu ulei.
„Cred în puterea comunității și știu că atunci când ne unim și luptăm pentru un scop comun lucrurile ne ies foarte bine. Nu cred că există un oraș mai potrivit decât Timișoara unde am putea implementa acest proiect îndrăzneț și abia aștept să putem spune că în Timișoara rata de colectare a uleiului alimentar uzat de la producătorii casnici este cea mai ridicată din România”, transmite Ana Munteanu, inițiatoarea proiectului Borcanul cu ulei.
Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) este pentru prima dată în topul domeniului de predare…
Ruben Lațcău a fost votat, marți seara, în funcția de viceprimar al Timișoarei. În prima…
Senatorul USR de Timiş, Raoul Trifan, afirmă că Mircea Geoană, promovat de PSD, ar fi…
G4Media.ro a publicat dovada că, la sfârșitul lunii mai 2022, o cursă Țiriac Air, închiriată…
Alfred Simonis, liderul CJT anunță că a discutat cu conducerea Federației Române de Fotbal, fiind…
Comanzi, probezi, plătești doar ce păstrezi! O nouă tendință de shopping inteligent și confortabil pentru…