Justitie

Revoluţie în Justiţie. Tudorel Toader a „reuşit” să unească toate taberele împotriva lui

După protestele de la Braşov şi Oradea, magistraţii din întreaga ţară anunţă mari acţiuni de protest împotriva ultimei OUG date de ministrul Justiţiei. Chiar şi asociaţiile care până acum erau apropiate de PSD şi Tudorel Toader se alătură acestor proteste.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a dat ultima OUG, minţind cu neruşinare că s-a consultat iniţial atât cu CSM, cât şi cu asociaţii ale magistraţilor. CSM-ul a respins imediat aceste „consultări”, iar asociaţiile magistraţilor anunţă o adevărată furtună în sistem, mergând până la declanşarea grevei generale. La aceste proteste şi-au anunţat participarea inclusiv asociaţii care au sprijinit până acum iniţiativele lui Toader, aşa cum este Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR) condusă de Dana Gârbovan.

„OUG pe legile justiției conține o serie de prevederi care încalcă principiul separării carierei judecătorilor de cea a procurorilor și modifică condițiile de accedere la instanța supremă, reprezentând un pas enorm înapoi față de formă anterioară a statutului acestor două profesii. Solicităm Guvernului Dăncilă să revină de îndată asupra acestor prevederi, înainte că acestea să producă efecte negative iremediabile”, a avertizat UNJR.

Şi mai radical este fostul membru CSM Toni Neacşu, un apropiat al familiei Dragnea.

„Zilele următoare vor exista proteste si blocaje în justiţie, determinate de revolta faţă de Ordonanţa de urgenţă pe legile justiţiei. Nici nu vă daţi seama cât fierbe sistemul judiciar, inclusiv acea parte care sprijinea modificarile PSD-ALDE la legile justitiei, sau mai ales aceasta parte”, a scris acesta pe Facebook.

Asociația Forumul Judecătorilor din România a lansat un apel fără precedent la convocarea adunărilor generale ale judecătorilor și procurorilor de la toate instanțele și parchetele din România și propune adoptarea unui liste cu 11 revendicări. Printre acestea se numără menţinerea Mecanismului de Cooperare şi Verificare, suspendarea modificărilor la legile justiției și a OUG-urilor criticate de Comisia Europeană și Comisia de la Veneția, suspendarea activităţii Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie, inițierea de demersuri legale către Avocatul Poporului pentru suspendarea mai multor OUG, sesizarea Comisiei de la Veneția în legătură cu mai multe OUG care afectează sistemul judiciar.

P.S. 1. Tribunalul Cluj a anunţat întreruperea activităţii timp de o săptămână.

P.S. 2 Vineri, la ora 16.00, au anunţat o acţiune de protest şi magistraţii din Timişoara.

Sursă foto: Inquam Photos / George Calin.

Share
Published by
Iulia Avram

Recent Posts

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

4 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

5 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

5 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

6 ore ago

Jurnal de campanie(6). În “lupta” sa second hand cu “clanurile”, Robu îşi asumă acum meritele unui om care nu mai poate reacţiona: Horia Vermeşan

Cu voturile clanurilor imobiliare ale romilor asigurate de Cristopher Cîrpaci, Nicolae Robu a încercat un…

7 ore ago

Alianţa Drepta Unită şi-a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean. Alin Nica ocupă prima poziţie, fiind urmat de doi tineri din USR, respectiv Forţa Dreptei

Alianţa Dreapta Unită (USR, Forţa Dreptei, PMP) a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean Timiş. În…

8 ore ago