Doar câteva zeci de timişoreni s-au adunat sâmbătă seara în centrul oraşului pentru un protest sub forma unui lanţ uman vizavi de masacrarea justiţiei de către actuala guvernare. Printre ei s-a numărat, la vârsta de 102 ani, şi cunsocutul filosof Mihai Şora, originar din judeţul Timiş. Duminică dimineaţa venerabilul om de cultură a menţionat într-un text ce l-a „tulburat” la protest.
Vineri seara, Mihai Şora fost prezent în capitala Banatului pentru a primi premiul „Ion Monoran” al Societăţii Timişoara. Venerabilul filosof a rămas la Timişoara pentru a participa sâmbătă seara la ceea ce se anunţa un mare protest sub forma unui lanţ uman. N-a fost să fie aşa, doar câteva zeci de timişoreni venind să protesteze împotriva modului în care actuala guvernare distruge justiţia şi statul de drept. Şora a fost întâmpinat cu multe aplauze, venite inclusiv din partea tinerilor care au umplut terasele din Piaţa Oprei. De altfel, a fost unul din lucrurile care l-au „tulburat” pe cunoscutul om de cultură. Duminică dimineaţa, Şora a postat un mesaj pe pagina personală de Facebook, menţionând câteva aspecte pe care le-a trăit în timpul protestului.
“Bună dimineața, Timișoara!
Câteva lucruri m-au tulburat aseară (într-un sens sau altul).
• Tinerii relaxați care umpleau terasele de pe Corso.
• Oamenii veniți să protesteze în Piața Operei, – și în ochii cărora puteai citi deopotrivă îngrijorarea și perseverența. Unii dintre aceștia, călcând cu aceeași determinare, pe același caldarâm, ieșiseră și în decembrie 1989.
• O mamă cu doi copii – Dragoș (8 ani) și Adela (4-5 ani) – care mi-a mărturisit că vine la proteste de multă vreme, de când își purta fetița în brațe. Urmează să plece din țară, la soțul plecat deja. Pentru că nu vrea ca școala să-i ciuntească și copiii, după ce alte instituții ale statului român i-au îngenuncheat familia. Mi-a promis că, acolo unde se va afla, pe meleaguri străine, va merge să voteze. O cheamă Oana.
• Profilul dârz al altei Oane la care țin mult – Oana Pellea – pe afișul cu Gellu Naum: mi-a reamintit o vorbă mai veche ce spune că poeții și mijlocitorii lor, actorii, sunt anume făcuți să stea în mijlocul oamenilor, la firul ierbii, pe stradă.
• Porțile mari ale Operei care, după ce Piața se golise, s-au deschis dintr-odată, iar, din pântecul clădirii, au ieșit zeci de copii veseli și năzdrăvani: fuseseră la spectacolul ’Sarea în bucate’. Încă nu știm dacă ei vor fi sarea Pământului, dar, ieri, în chip cu totul neașteptat, au luminat o piață întreagă”, a scris Mihai Şora.
Lansat în urmă cu trei luni, proiectul de recenzare a câinilor cu stăpân din Timișoara,…
Rămas fără niciun fel de umbră, ”deșertul” din Piața Libertății își va schimba imaginea. Acolo…
Și-a pierdut viața, nevinovat din cauza unui microbuz care a intrat pe sens opus. Tragedie…
Un număr de 340 de obiective din Timiș pot beneficia de bani europeni nerambursabili în…
SDM Timișoara, societatea deținută de municipalitatea timișoreană, își extinde dotarea și pregătește 1,7 milioane de…
RETIM Ecologic Service S.A., în colaborare cu ADID Timiș, derulează o nouă campanie trimestrială pentru…