Politica

Iniţiativă parlamentară USR privind implementarea votului la distanţă

Uniunea Salvați România a depus luni, la Parlament, proiectul de lege privind organizarea și desfășurarea votului electronic la distanță. Proiectul, care simplifică modul în care românii își pot exprima opțiunile la toate ciclurile electorale, a fost elaborat de o echipă din cadrul departamentului de reformă electorală al USR, a cărei activitate a fost coordonată de senatorul USR de Timiș Nicu Fălcoi.

Proiectul de lege oferă un sistem de vot nou, complementar, sigur, transparent și ușor verificabil. Depunerea proiectului, care reprezintă un considerabil pas înainte și în ce privește facilitarea participării unui număr cât mai mare de cetățeni la vot a fost precedată de organizarea, în data de 7 februarie a.c., a unei conferințe internaționale intitulate Provocările administrative și de securitate ale votului electronic”, moderată tot de Nicu Fălcoi. Am avut zilele trecute și o prezentare și o dezbatere a acestui proiect – care este unul la care țin foarte mult și e unul dintre proiectele a cărui realizare mi-am asumat-o, în decembrie 2016, printre obiectivele principale ale mandatului meu de parlamentar. Și, întrucât proiectul s-a bucurat de un interes și de o receptare foarte bune, vor urma prezentări și în alte filiale județene ale USR și în Diaspora. Pentru că și lor, românilor stabiliți în diaspora, li se adresează acest proiect, care îi va ajuta să voteze mai simplu, în loc să fie nevoiți să străbată, în ziua alegerilor, kilometri până la cel mai apropiat consulat. Proiectul îi va ajuta să își exercite dreptul la vot și pe cei care își desfășoară activitatea departe de casă, în locuri greu accesibile (de exemplu, muncitorii de pe platformele marine sau militarii din teatrele de operațiuni), dar și persoanele care suferă de anumite dizabilități (persoanele cu deficiențe de vedere, cele care au probleme locomotorii etc.)”, a declarat senatorul USR de Timiș Nicu Fălcoi.

În plus, proiectul își propune să încurajeze utilizarea, și în România, după modelul altor țări, a tehnologiei în procesul electoral: Cred cu tărie că succesul unui sistem de vot este legat esențial de încrederea pe care cetățenii o au în acel sistem de vot. Iar ca să putem avea succes în implementarea reală a votului electronic trebuie să avem o discuție serioasă în societate despre siguranța sistemelor de vot electronic. Neîncrederea vine de cele mai multe ori din lipsa de cunoaștere a sistemelor actuale de vot electronic. Ceea ce ne dorim noi, inițiatorii acestui proiect, este să convingem societatea românească că tehnologia este pregătită să livreze un sistem de vot sigur”, a mai explicat senatorul Nicu Fălcoi.

Potrivit rezultatelor unui sondaj comandat de USR, la întrebarea Dacă la următoarele alegeri din România s-ar introduce votul electronic la distanță, dumneavoastră ați merge la vot?”, 71% din respondenți au afirmat că DA, ar participa la vot. De asemenea, la întrebarea ”Sunteți de acord cu introducerea votului electronic la distanță în România?”, 57,1% din respondenți au declarat că își doresc introducerea unui sistem de vot electronic la distanță.

Share
Published by
Iulia Avram

Recent Posts

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

6 ore ago

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

6 ore ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

11 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

12 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

13 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

14 ore ago