Judete

O biserica de lemn din apropierea Lugojului va fi salvată de Ambulanța pentru Monumente. Și tu te poți număra printre voluntari

Biserica din lemn din Dragomirești va fi „salvată” de Ambulanța pentru Monumente. La acțiune puteți participa și d-voastră, ca voluntar, în perioada 5 – 16 aprilie.

Membrii Ambulanței pentru Monumente – mai mulți tineri arhitecți și studenți – au pornit în această aventură, drum pe care are nevoie de ajutor al voluntarilor.

„Acționăm asemenea unei <<ambulanțe>> adevărate, doar că în cazul nostru <<pacienții>> sunt mori de apă, biserici de lemn sau cule bănățene. Proiectul nostru, Ambulanța pentru Monumente Banat, se bazează pe voluntariat și implicarea comunităților locale, pe care le sprijinim în realizarea intervențiilor. Anul trecut am avut 4 intervenții de urgență la monumente degradate iar acum suntem pregătiți de un nou <<sezon!>>”, transmit cei care derulează acest proiect.

Despre biserica de lemn „Naşterea Domnului” de la Dragomireşti, com. Ştiuca, aflată la 20 de km de Lugoj, se crede că datează din 1754, deşi există suspiciuni că ea ar fi mai veche. Începuturile acestei biserici, potrivit tradiției locale, trebuie căutate în localitatea Zorlențul Mare, județul Caraș-Severin, aflată în vecinătatea Dragomireștiului, spre sud. Biserica ar fi fost construită aici, iar ulterior, spre mijlocul secolulul al XVIII-lea a fost vândută satului Dragomirești, unde, așezată pe o mică colină poate fi găsită și în prezent. Învelitoarea de şindrilă a bisericii , cât şi a micului turn de deasupra pronaosului, se găsesc într-un avansat stadiu de degradare, periclitând starea de conservare a monumentului și a decorului său pictat.

Ambulanţa pentru Monumente Banat face apel la voluntari pentru a salva această frumoasă bisericuţă care aparţine astăzi comunităţii ucrainene. Parohia Ortodoxă Ucraineană din Dragomireşti împreună cu Primăria Ştiuca vor asigura cazarea, masa şi materialele necesare intervenţiei. Intervenţia va avea loc între 5 – 16 aprilie 2019. Cei interesaţi să participe, să-şi aducă încălţăminte de lucru, sac de dormit, lanternă, izopren. Se acceptă şi voluntari pentru o perioadă mai limitată de timp.

Cei interesaţi să participe la această intervenţie sunt rugaţi să-şi confirme prezenţa la următoarele numere de telefon: stud.arh. Daiana Maciulschi 0756306007; stud. arh. Mădălina Nica 0732156597.

Proiectul Ambulanţa pentru Monumente Banat este un proiect cultural coordonat de Asociaţia pentru Patrimoniu Activ- PACT, în parteneriat cu Mitropolia Banatului, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Caraş- Severin, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Timiş şi Facultatea de Arhitectură şi Urbanism Timişoara.

Share
Published by
Dan Oancia

Recent Posts

Liga 3. Ghiroda, campioana seriei a 7-a, Poli a pierdut din nou cu Bihorul

Liga a 3-a a ajuns la penultima etapă, una care a mai rezolvat din necunoscutele…

25 de minute ago

Sejur de şapte zile în insula Zakynthos, cu As Tour Timişoara

Agenţia As Tour Timişoara vă propune, în perioada 16-23 iunie, o vacanţă de vis, în…

4 ore ago

Primul tramvai Bozankaya, din seria galbenă, în drum spre Timișoara. E în vamă!

Primul tramvai din noul lot de 17, produse de turcii de la Bozankaya pentru Timișoara,…

20 de ore ago

Timişoara predă o lecţie de rugby ofensiv pe terenul echipei din Baia Mare

Derbiul campionatului în Liga Naţională de rugby s-a desfăşurat pe Arena Zimbrilor, acolo unde Ştiinţa…

20 de ore ago

Alfred Simonis și UDMR sunt cap de listă pe buletinele de vot pentru județ

Biroul Electoral de Circumscripție Județean Timiș a efectuat tragerea la sorți pentru stabilirea ordinii în…

21 de ore ago

Eveniment aşteptat de tineretul Timişoarei: Zilele Studenţilor vine cu multe concerte, proiecţii de film şi surprize

Se anunţă zile spectaculoase săptămâna viitoare în oraşul de pe Bega, odată cu desfăşurarea unui…

22 de ore ago