Diverse

Vinerea Mare, obiceiuri şi superstiţii

Vinerea Mare, ziua în care a fost răstignit şi a murit Iisus Hristos este zi de mare doliu pentru întreaga creştinătate. În această zi nu se oficiază liturghia, considerată jertfa nesângeroasă a Mântuitorului, în chipul pâinii şi al vinului, iar cele două jerfe nu pot fi făcute în aceeaşi zi. Seara este oficiată Denia Prohodului.

Vinerea Mare

În popor i se spune şi Vinerea Seacă, pentru că, potrivit tradiţiei, se ţine post negru, iar seara, la Denia Prohodului Domnului, se ia anafură de la biserică. După cântarea Prohodului se înconjoară de trei ori biserica de tot soborul, cu Sfântul Epitaf, care apoi eşte asezat pe masa din mijlocul bisericii. În zorii zilei de Înviere, Epitaful este dus în Sfântul altar, unde rămâne până în miercurea dinaintea Înălţării Domnului. Se spune că pe aceia care trec de trei ori pe sub Sfântul Aer nu-i dor capul, mijlocul şi şalele în cursul anului, iar dacă îşi şterg ochii cu marginea epitafului nu vor suferi de dureri de ochi. La terminarea slujbei Prohodului, femeile merg la morminte, aprind lumânări şi-şi jelesc morţii. La sfârşitul slujbei, era obiceiul ca preotul să împartă flori care erau considerate a fi bune de leac. În trecut, oamenii plecau spre casele lor cu lumânările aprinse, ca să afle şi morţii de venirea zilelor mari. Ocoleau casa de trei ori, se închinau, făceau o cruce cu lumânarea aprinsă şi păstrau lumânarea pentru vremuri de primejdie.

În popor se crede că dacă plouă în Vinerea Mare anul va fi mănos. Femeile nu coc pâine sau altceva, să nu ardă mâinile Maicii Domnului, nu cos, ca să nu orbească, nu ţes, nu torc, nu spală, pentru a nu o supăra pe Sfânta Vineri. De asemenea, afumă casa cu tămâie, înconjurând-o de trei ori, pentru ca gângăniile să nu se apropie de casă şi de pomi. Se spune, de asemenea, că dacă te tunzi în Vinerea Mare, nu vei mai suferi de dureri de cap sau de dinți vreme de un an. În această zi nu este recomandat nici să semeni, nici să înfigi vreun fier în pământ, fie el plug, sapă sau hârleț. În Vinerea Mare nu se taie animale și nu se lucrează cu lemn, cuie sau ciocan. (sursa: crestinortodox.ro)

Share
Published by
Dana Popa

Recent Posts

Cartierul Tipografilor rămâne cel mai scump din Timișoara

Cartierul Tipografilor continuă să rămână surpriza imobiliară a Timișoarei. Prețurile cerute pentru locuințele de aici…

25 de minute ago

Buziașul caută furnizor pentru trei microbuze electrice, pentru realizarea transportului în comun

Orașul Buziaș dorește introducerea transportului în comun în localitate, dar și în localitățile din jur.…

31 de minute ago

Ada Hausvater, directorul general al Teatrului Național din Timișoara, inclusă în Capital Top 100 Manageri, ediția 2024

Capital Top 100 Manageri reprezintă rezultatul analizei desfășurate la nivel național, privind rezultatele manageriale notabile și…

3 ore ago

Vinerea Patimilor, zi de post negru

Vinerea Mare reprezintă pentru creștinii ortodocși ziua când a fost răstignit pe cruce Fiul lui…

3 ore ago

Seria cu Vâlcea începe în Vinerea Mare

Baschetbaliștii de la SCM Timişoara dispută cu începere de astăzi ultima serie din play-out. Ei…

3 ore ago

Disoluţia PNL. Studiu de caz: cum au fost abordate speţele Alin Nica şi Iulian Dumitrescu

Orice grup, organizaţie, societate funcţionează după nişte reguli. Aşa e în firea lucrurilor. Dacă e…

4 ore ago