Diverse

Vinerea Mare, obiceiuri şi superstiţii

Vinerea Mare, ziua în care a fost răstignit şi a murit Iisus Hristos este zi de mare doliu pentru întreaga creştinătate. În această zi nu se oficiază liturghia, considerată jertfa nesângeroasă a Mântuitorului, în chipul pâinii şi al vinului, iar cele două jerfe nu pot fi făcute în aceeaşi zi. Seara este oficiată Denia Prohodului.

Vinerea Mare

În popor i se spune şi Vinerea Seacă, pentru că, potrivit tradiţiei, se ţine post negru, iar seara, la Denia Prohodului Domnului, se ia anafură de la biserică. După cântarea Prohodului se înconjoară de trei ori biserica de tot soborul, cu Sfântul Epitaf, care apoi eşte asezat pe masa din mijlocul bisericii. În zorii zilei de Înviere, Epitaful este dus în Sfântul altar, unde rămâne până în miercurea dinaintea Înălţării Domnului. Se spune că pe aceia care trec de trei ori pe sub Sfântul Aer nu-i dor capul, mijlocul şi şalele în cursul anului, iar dacă îşi şterg ochii cu marginea epitafului nu vor suferi de dureri de ochi. La terminarea slujbei Prohodului, femeile merg la morminte, aprind lumânări şi-şi jelesc morţii. La sfârşitul slujbei, era obiceiul ca preotul să împartă flori care erau considerate a fi bune de leac. În trecut, oamenii plecau spre casele lor cu lumânările aprinse, ca să afle şi morţii de venirea zilelor mari. Ocoleau casa de trei ori, se închinau, făceau o cruce cu lumânarea aprinsă şi păstrau lumânarea pentru vremuri de primejdie.

În popor se crede că dacă plouă în Vinerea Mare anul va fi mănos. Femeile nu coc pâine sau altceva, să nu ardă mâinile Maicii Domnului, nu cos, ca să nu orbească, nu ţes, nu torc, nu spală, pentru a nu o supăra pe Sfânta Vineri. De asemenea, afumă casa cu tămâie, înconjurând-o de trei ori, pentru ca gângăniile să nu se apropie de casă şi de pomi. Se spune, de asemenea, că dacă te tunzi în Vinerea Mare, nu vei mai suferi de dureri de cap sau de dinți vreme de un an. În această zi nu este recomandat nici să semeni, nici să înfigi vreun fier în pământ, fie el plug, sapă sau hârleț. În Vinerea Mare nu se taie animale și nu se lucrează cu lemn, cuie sau ciocan. (sursa: crestinortodox.ro)

Share
Published by
Dana Popa

Recent Posts

Programul de lucrări al SDM în ziua de 19 noiembrie 2024

Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 19.11.2024, unde se vor executa reparaţii…

54 de minute ago

La Timișoara va avea loc dezbaterea „35 ani de libertate sau 35 ani de dezamăgire? Revoluția din 1989 și ce ar fi putut să fie”

Timișoara va găzdui, la mijlocul lunii viitoare, în organizarea primăriei, dezbaterea „35 ani de libertate…

11 ore ago

Colterm întrerupe furnizarea căldurii şi apei calde în mai multe zone din oraş

Marţi, 19 noiembrie, vor avea loc mai multe întreruperi ale serviciilor furnizate de Colterm, acestea…

12 ore ago

Ciocnirea giganților: accident cu tramvaie! Două persoane au fost transportate la spital

Luni seara, după orele 18, ISU Timiș a fost anunțat despre producerea unui accident între…

12 ore ago

Catălin Drulă, atac dur la liderii PSD în scandalul Nordis: “Așa arată banditismul de stat”

Deputatul USR de Timiş, Cătlin Drulă, s-a dezlănţuit la adresa liderilor PSD, pe marginea scandalului…

12 ore ago

PNL Timiş a pierdut şi „războiul consilierilor” din Sânnicolau Mare. Cei şase consilieri excluşi din PNL au fost validaţi în instanţă

Judecătoria Sânnicolau Mare a validat mandatele celor şase consilieri locali din partea PNL pe care…

13 ore ago