Fostul premier al României, Victor Ponta, vrea să schimbe total modul de gândire a finanţărilor europene la nivel local. Liderul Pro România spune că decizia se ia mult mai bine aici, fiecare comunitate ştie mai bine ce are nevoie şi unde trebuie ajutat, mult mai bine decât vreun secretar de stat din Teleorman, în pixul căruia stă decizia distribuirii banilor.
Finanţare ghidată la nivel local, cu Consiliile Regionale în prim plan, pe post de decident al finanţărilor europene, aşa vede Victor Ponta desfăşurarea procesului de alocare a banilor, atunci când partidul său va ajunge la putere. El s-a întâlnit, în cadrul vizitei sale timişorene, cu GRAL – un grup al primarilor din regiune, din mai multe partide, care prinde tot mai multă greutate. „Ne-am întâlnit cu mai mulți primari din județ, cu toți cei care sunt grupați în GRAL, primari de la diverse partide, și am întrebat în mod direct despre un proiect pe care vrem să-l promovăm. Și anume, începând cu următorul exercițiu financiar, 2021 – 2028, propunerea de buget este deja făcută de doamna Crețu, pentru Comisia Europeană, sigur sperăm să treacă și să avem mai mulți bani. Dar ce e important este să trecem la ceea ce se întâmplă în alte țări, și anume autoritățile de management să fie la nivelul regional, să nu mai trebuiască toți primarii toată ziua să meargă la București cu teancul de hârtii, să aștepte la Ministerul Dezvoltării dacă secretarul de stat de la Teleorman sau cine mai e pe acolo e de acord să le semneze. Toți mi-au spus că este o idee bună, se practică la nivel european și cred că mult mai ușor să rezolvi problemele regiunii de aici, dacă le discuți la nivelul ADR-ului cu cei patru președinți de consilii județene, decât dacă toată ziua de urci în mașină, în avion cu dosarele la sub braț și te duci la București pentru semnături”, a declarat Victor Ponta.
Proiectul, spune Ponta, are susţinerea decidenţilor locali, mulţi dintre aceştia săturându-se să tot meargă şi să stea cu mâna întinsă pe la diferite birouri pentru a primi bani pentru comunitate. Din păcate, cu cât o comunitate este mai săracă, cu atât este mai dependentă de banii „de sus” „Aici, în zona de vest e bine, aveţi venituri proprii, aveţi proiecte europene. Dar cu cât te duci mai mult în partea cealaltă a ţării, administraţiile locale sunt mai sărace. Nu au banii lor. Şi atunci trebuie să se ducă la Bucureşti, ei sunt dependenţi de acei bani. PNDR e cel mai bun exemplu”, a mai spus liderul Pro România.
Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) este pentru prima dată în topul domeniului de predare…
Ruben Lațcău a fost votat, marți seara, în funcția de viceprimar al Timișoarei. În prima…
Senatorul USR de Timiş, Raoul Trifan, afirmă că Mircea Geoană, promovat de PSD, ar fi…
G4Media.ro a publicat dovada că, la sfârșitul lunii mai 2022, o cursă Țiriac Air, închiriată…
Alfred Simonis, liderul CJT anunță că a discutat cu conducerea Federației Române de Fotbal, fiind…
Comanzi, probezi, plătești doar ce păstrezi! O nouă tendință de shopping inteligent și confortabil pentru…