Afaceri

Americanii de la Visteon proiectează viitorul instrumentelor de bord pentru domeniul auto la Timişoara / FOTO

Americanii de la Visteon au găsit la Timişoara terenul propice pentru dezvoltare. Au închiriat birouri în una dintre cele mai moderne clădiri office din oraş, au selectat echipa cu care să demareze procesul de cercetare şi dezvoltare, pentru ca în acest moment să fie în curs de dezvoltare a activităţii.

Dacă veţi conduce un autoturism din noua gamă a grupului Jaguar – Land Rover va trebui să ştiţi că software-ul care vă arată „ceasurile” de bord poartă marca Timişoara. Visteon Timişoara. Compania americană, lider mondial în domeniul aparaturii de bord din domeniul auto, a sosit în oraşul de pe Bega în cursul anului trecut, iar după o etapă iniţială de selecţie a personalui a pornit la treabă. Echipa a fost aleasă după teste „la sânge”, poate prea dură ar spune unii, dar acum există nucleul de câteva zeci de specialişti care să fie vârful iceberg-ului de la Timişoara.

Iar pariul început aici a meritat, ne garantează Mark Fosmoen, vicepreşedintele Visteon Europe, în subordinea căruia se află şi unitatea timişoreană. Aceasta a primit încrederea „mamei”, iar acum se ocupă de întreaga parte de software a planşei de bord a vehiculelor ieşite de pe poarta fabricii sub numele de Jaguar sau Land Rover. E doar începutul, spune Fosmoen, la Timişoara se va realiza întregul proces de proiectare şi realizare a produsului, nu doar partea soft.

A fost bună decizia de a fi deschisă filiala de aici? A fost atins obiectivul numărului de personal dorit? „Da, pot spune că e un succes. Poate nu am atins încă numărul de angajaţi pe care ni l-am porpus, dar am ales ce a fost mai bun. Avem o echipă excelentă, de cel mai înalt nivel, iar ei vor putea să dezvolte viitorii angajaţi”, ne spunea Mark Fosmoen. Nicio problemă, până în 2020 se va ajunge la 400 de angajaţi, ne mai spune „şeful” american.

„Momentan nu avem acorduri semnate cu universităţile timişorene, dar selectăm oameni în continuare. Le oferim tinerilor posibilitatea unei perioade de internship, ei vin şi învaţă aici, sub supravegherea echipei noastre. La final, unii vor fi angajaţi, unii poate nu. Dar un lucru e sigur: ei vor pleca de aici un un pachet important de informaţii şi cunoştinţe care le vor fi de un extrem de mare ajutor în cariera lor”, a mai declarat Mark Fosmoen.

Produsele marca Visteon dotează vehiculele celor mai bune mărci auto din întreaga lume: BMW, Ford, Mercedes Porsche sau Jaguar – Land Rover. Clasicele instrumente de bord au devenit istorie, cele moderne sunt un display modern, complet reconfigurabil, planşele de bord au camere care urmăresc comportamentul şoferilor şi se adaptează în funcţie de acesta, îl trezesc dacă adoarme la volan. S-a ajuns, deocamdată la stadiu de prototip, în momentul în care placa de bord a devenit 3D, indicaţiile sunt proiectate, virtual desigur, în spaţiul din jurul şoferului. Tot ca o noutate pe planşele de bord ale celor de la Visteon, oglinzile retrovizoare nu mai există fizic pe uşile vehiculului ci în cockpit, sub forma unor monitoare, care prezintă imagini preluate de camere super-performante. „Cele mai noi camioane de la Mercedes au toate acest sistem. Iar implementarea sa continuă şi la restul vehiculelor”, am mai aflat de la Fosmoen.

Compania americană Visteon are sediul central în Michigan, aproximativ 10.000 de angajaţi în 18 ţări, respectiv venituri totale de peste trei miliarde de dolari.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Nouă persoane intră în cursa pentru fotoliul de primar al Timișoarei

Cursa electorală pentru desemnarea noului primar al Timișoarei se va da între nouă candidați. Pentru…

2 ore ago

Susţinut şi de PSD, Dan Vatriş (PNL) şi-a depus candidatura pentru un nou mandat de primar al comunei Jebel

Primarul PNL al comunei Jebel, Dan Vatriş, şi-a depus candidatura pentru un nou mandat în…

5 ore ago

CSU Politehnica Timișoara, trei medalii la Campionatul național de floretă tineret

Politehnica Timișoara a cucerit trei medalii la Campionatul Național de floretă, tineret. Ingrid Miti Bikfalvi…

5 ore ago

Se pregătește cea mai nouă ediție a Ezoteric Fest

Expo Timișoara Internațional în parteneriat cu Camera de Comerț, Industrie si Agricultură Timiș vor organiza…

5 ore ago

Studiul de prefezabilitate al sălii polivalente de la Timișoara este aproape gata

Acum, că problema stadionului nou al Timișoarei a fost ”rezolvată”, viceprimarul orașului abordează cel de-al…

5 ore ago

Poate începe noul vot pentru bugetarea participativă, regulamentul a fost aprobat

Timișoara va avea și în acest an bugetare participativă, cetățenii urmând să decidă direct unde…

6 ore ago