Stiri nationale

Distribuitorii de energie electrică din România se implică, pentru prima dată, în protejarea berzelor albe

Pentru prima oară în România, toți distribuitorii de energie electrică vor pune umărul pentru a proteja berzele, în toată țara. Concret, furnizorii de curent se vor folosi de datele obținute de Societatea Ornitologică Română cu ajutorul aplicației Uite, Barza!” pentru a instala cuiburi în zonele unde este cea mai mare nevoie de ele.

În 2019, toți distribuitorii de energie electrică din țară se vor implica în protejarea berzelor albe. Proiectul de numărare a berzelor albe cu ajutorul aplicației de telefon mobil „Uite, Barza!” a început în urmăc u doi ani, cu sprijinul companiilor Enel din România. În doi ani, aplicația a înregistrat peste 9000 de utilizatori și poate indica precis unde se află cuiburile de barză care au nevoie de supraînălțare sau unde este nevoie de un cuib nou.

Din 2017, aplicația furnizează date despre numărul de berze care cuibăresc în România și asigură date vitale pentru protejarea acestor păsări.

„Este prima noastră aplicație mobilă de citizen science și are un dublu scop. Aplicația ne ajută să facem inventarul cuiburilor de berze și să sporim gradul de protecție al acestei specii. Mă bucur că începând din anul acesta, datele preluate cu ajutorul aplicației ajung la toți distribuitorii de energie electrică din țară, pentru a pune astfel în siguranță berzele care cuibăresc în zonele de rețea electrică. Astfel, distribuitorii de energie electrică din grupurile Enel, E.ON, CEZ și Electrica vor  avea acces la informațiile înscrise de utilizatori la nivelul întregii țări, putând astfel să protejeze populația de berze albe”, a declarat Ovidiu Bufnilă, coordonatorul echipei de comunicare de la Societatea Ornitologică Română.

Harta cuiburilor berzelor albe

Din 2017, de când SOR a lansat aplicația, „Uite, Barza!” a avut peste 9.000 de utilizatori și a ajuns în 2018 pe locul al șaselea în Top 10 aplicații de călătorii. 

Cum se numără berzele

Oricine are la dispoziție un smartphone poate descărca aplicația „Uite, Barza!”. Când ajunge la un cuib, pornește funcția de localizare și aplicația, iar apoi completează câmpurile cerute: numărul de păsări prezente, pe cel fel de construcție se află cuibul, dacă este sau nu în pericol. Aplicația va cere o fotografie și va prelua coordonatele GPS.

Cuiburile sunt verificate, validate și introduse în baza de date, cu un semnal de alarmă la cele care se află în pericol. Apoi, informațiile vor fi trimsie către distribuitorii de energie electrică, iar ei vor interveni, în toată țara, pentru a amplasa cuiburi artificiale, acolo unde cuibul se află în pericol de ardere sau poate afecta rețeaua.

Numărătoarea de berze se realizează doar în perioada 25 iunie – 31 iulie. Berzele sunt numărate numai la cuib, iar puii sunt destul de mari în această perioadă pentru a fi observați ușor. Diferența dintre pui și păsările adulte este simplă – puii au ciocul negru, adulții au ciocul roșu. 

 

Share
Published by
Dan Oancia

Recent Posts

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

2 ore ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

2 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

3 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

3 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

4 ore ago

Modelul Piedone. Neavând voie să candideze, primarii PSD din Recaş şi Şandra vor să lase primăriile moştenire fiilor lor

Sâmbătă au venit deciziile definitive în privinţa candidaturilor primarilor PSD din Recaş şi Şandra, Teodor…

4 ore ago