Drumul județean din Timiș care va face legătura cu viitorul centru de legume și fructe din Timiș, ce va prinde contur la Tomnatic, va fi modernizat cu ajutorul banilor de la Consiliul Județean Timiș. Este vorba de DJ 692B, care va permite accesul mult mai rapid către și dinspre DN6, pentru locuitorii din Tomnatic și nu numai.
Conform reprezentanților CJ Timiș, lucrările de ranforsare și modernizare sunt necesare întrucât starea de degradare a drumului, cât și a dispozitivelor de colectare și evacuare a apelor nu asigură condiții optime pentru utilizatori. Șoseaua are o lungime de aproape 4 kilometri, iar valoarea investiției este estimată la puțin sub 8 milioane lei. Se vor reloca stâlpi de beton, va fi amenajată trecere la nivel cu calea ferată Timișoara – Sânnicolau Mare, iar la intersecția cu DN 6 va fi amenajată o girație care să preia traficul generat de noul centru de fructe și legume, până la limita sud-estică a intravilanului localității Tomnatic, spre localitatea Nerău, care aparține de comuna Teremia Mare.
„Investiția este un imbold pentru activitatea localnicilor și a celor care doresc să investească în zonă. Lucrarea va asigura circulația în siguranță și confort, dezvoltarea economică zonală și reducerea poluării. Facem ce nu s-a făcut în zeci de ani în județ, investim în infrastructură, fără de care nu am putea vorbi de confortul cetățenilor și de creștere economică sustenabilă”, a spus președintele Consiliului Județean Timiș, Călin Dobra.
Câștigătorul licitației va avea la dispoziție o lună pentru proiectare și șase luni pentru execuție. Finanțarea este asigurată din bugetul Consiliului Județean Timiș, iar firmele interesate pot depune ofertele până în 8 iulie 2019.
Centrul va fi amplasat pe un teren de 11.509 mp. Depozitul are rolul de a asigura menținerea calității și proprietăților legumelor și fructelor, în vederea consumului pe perioada toamnă – primăvară sau chiar până în perioada noilor producții. Astfel, centrul trebuie să mențină calitatea legumelor și fructelor timp de până la un an – cazul rădăcinoaselor, cepei, cartofilor, merelor, perelor etc. De asemenea, printre altele, depozitul trebuie să asigure condițiile tehnologice pentru preluarea, păstrarea sau tranzitarea produselor horticole.
Centrul de legume și fructe de la Tomnatic este un proiect-pilot și vine în sprijinul micilor producători agricoli din zona Gottlob – Lovrin – Tomnatic, inclusiv a celor din comunele învecinate, Lenauheim, Comloșu Mare, Teremia Mare, Sânnicolau Mare, Sânpetru Mare, Periam, Pesac, Variaș etc. Fiind un proiect pilot, în funcție de rezultate, acesta va putea fi replicat și în celelalte bazine legumicole din Timiș, precum Jimbolia – Checea – Sânmihaiu Român, Ciacova – Giera – Gătaia și Belinț – Lugoj – Traian Vuia. Zona Tomnatic a fost aleasă în urma unui studiu realizat, la cererea Consiliului Județean, de către Universitatea de Științe Agricole din Timișoara privind sectorul de legume și fructe la nivelul județului.
SCM USV Timişoara nu a pierdut timp odată cu finalul sezonului competiţional. Campioana ţării la…
„De Crăciun ne-am luat raţia de libertate” era un celebru mesaj/slogan al Revoluţiei din 1989. O…
Primăria Timișoara pregătește dosarele pentru obținerea finanțării europene, respectiv a autorizației de construire pentru reabilitarea…
PPC Energie și PPC Energie Muntenia își actualizează platformele online de comunicare cu clienții. Astfel,…
Primăria Timișoara are din această săptămână patru cinematografe funcționale în subordine. Ultimul reabilitat și redevenit…
Consilierii locali timișoreni au aprobat, luni seara, în ultima ședință de plen a anului, proiectul…