Invatamant

Membrii Alianței Române a Universităților Tehnice, nemulțumiți de modul de alocare a cifrei de școlarizare

Membrii Alianței Române a Universităților Tehnice (ARUT), reprezentate de rectorii și prorectorii de resort, s-au reunit la Iași, unde și-au exprimat nemulțumirea pentru modul de alocare a cifrei de școlarizare în acest an universitar. La ciclurile de studii de licență și master, acordarea cifrei de școlarizare s-a bazat pe numărul de locuri ocupate anul trecut, însă regula nu a mai fost aplicată și la studiile doctorale, unde majoritatea universităților tehnice au primit mai puține locuri decât cele ocupate în 2018.

Repartiția cifrei de școlarizare „după istoric” – adică după numărul de locuri ocupate, respectiv alocate în anii precedenți – a produs un efect de acordare a unui număr de locuri pentru admitere, per total, mai mic decât anul precedent. Decizia este, astfel, în dezacord cu prevederile Strategiei Naționale pentru Învățământul Terțiar Românesc 2015 – 2020, al cărui art. 71 precizează: „datorită faptului că majoritatea sectoarelor performante din economia românească sunt asociate științelor inginerești, este absolut necesară corelarea ofertei actuale a învățământului terțiar cu nevoile pieței muncii”.

Președintele ARUT (Alianța Română a Universităților Tehnice) este rectorul Universității Politehnica Timișoara, Viorel-Aurel Șerban. Alături de el la întâlnirea de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi, au participat prof.univ.dr.ing. Claudia Popescu – președintele CNFIS şi Paul Baran, reprezentantul Fundaţiei Româno-Americane. De asemenea, la lucrări a a participat, în calitate de invitat, prof.dr.arh. Marian Moiceanu, rectorul Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București.

Temele de pe agenda de lucru au fost următoarele:

  • analiza modului de alocare a locurilor la admitere pentru cele trei cicluri de studii  universitare pentru anul universitar 2019 – 2020;
  • evaluarea şcolilor doctorale şi a studiilor universitare de doctorat – stadiul actual  şi implicații;
  • prezentarea sintetică şi analiza rezultatelor competiţiei 2019 a proiectelor FDI;
  • educaţia antreprenorială în universităţile cu profil tehnic;
  • analiza stadiului actual al granturilor ARUT.

Conform unui comunicat de presă emis de ARUT, în ciuda semnalelor date de mediul economic privind necesarul în cotinuă creștere de absolvenți în domeniul tehnic, numărul acestra va fi și în perioada următoare în descreștere. Numărul redus de locuri alocat studiilor doctorale în Științe inginerești și distribuirea lor cu preponderență pentru domeniile socio-economice este văzut de aceștia ca o modalitate indirectă de susținere financiară a anumitor universități.

Prof. univ. dr. ing Viorel-Aurel Șerban, Rectorul UPT

„ARUT solicită Consiliului Național de Statistică și Prognoză a Învățământului Superior, (CNSPIS) și Ministerului Educației Naționale elaborarea metodologiei de alocare a locurilor bugetate pentru cele trei cicluri de studii, având în vedere prioritățile date de strategiile naționale și cerințele pieței muncii, precum și de alte criterii de performanță cum ar fi: rata angajării în domeniul de studii, rezultatele științifice obținute – pentru ciclul de studii doctorale”, au transmis membrii ARUT.

Tot în cadrul întâlnirii s-au pus în discuție aspecte privind aplicarea principiilor antreprenoriale universităților tehnice, în baza parteneriatului dintre acestea și Fundația Româno-Americană. Astfel, s-a propus extinderea numărului de cadre didactice care să participe la pregătirea antreprenorială în SUA, prin cofinanțarea stagiilor, în vederea creării în universități a unor structuri solide, care să promoveze aceste principii în rândul studenților și să contribuie la dezvoltarea managementului universităților.

Următoarea reuniune a membriilor Alianței Române a Universităților Tehnice va avea loc în luna octombrie 2019, la București.

Share
Published by
Dan Oancia

Recent Posts

Dezastru total pentru PNL în Timiş! Clasat pe locul VI, Nicolae Ciucă a câştigat în doar trei comune

Cu toate că PNL are 37 de primari în judeţul Timiş, Nicolae Ciucă s-a situat…

O oră ago

Rezultate în Timiş. Elena Lasconi pe prima poziţie, Nicolae Ciucă abia pe locul 6/Update. Rezultate finale

Elena Lasconi câştigă relativ detaşat primul tur al alegerilor prezidenţiale la nivelul judeţului Timiş. Pe…

4 ore ago

Liderul PSD Timiș e încrezător în succesul lui Ciolacu în turul doi

Afred Simonis e optimist și spune că obiectivul PSD, de a trece Marcel Ciolacu în…

4 ore ago

Şocant. Călin Georgescu se desprinde în câştigătorul primului tur al alegerilor prezidenţiale

TikTok-ul este aproape să câştige primul tur al alegerilor prezidenţiale! Sub radarul tuturor măsurătorilor sociologice,…

5 ore ago

Numărătoare paralelă USR pentru Timişoara: Elena Lasconi, pe primul loc cu 36%

Potrivit numărătorii paralele făcute de USR Timiş la nivelul municipiului Timişoara, Elena Lasconi se situează…

7 ore ago

Bucurie maximă la sediul USR Timiș, la aflarea rezultatelor exit-poll

Vestea accederii candidatei USR, Elena Lasconi în turul doi al alegerilor pentru desemnarea viitorului președinte…

7 ore ago