Timişoara e în topul naţional al creşterilor de preţ al proprietăţilor imobiliare, dar plusul este unul destul de mic, peste 1%. Analiza pieţei de specialitate arată că clienţii sunt mult mai cumpătaţi atunci când cumpără o casă nouă, ei stau mai mult şi analizează piaţa atunci când fac achiziţia.
Cel mai recent raport de piață realizat de cei de la Analize Imobiliare arată că ritmul de creștere a prețurilor locuințelor a continuat să încetinească în al doilea trimestru din 2019 – fapt ce se vede mai ales în marile orașe,. Dacă volumul tranzacțiilor imobiliare încheiate la nivel național este mai mic decât în perioada similară a anului trecut, cererea pentru proprietăți rezidențiale de vânzare este mai ridicată decât în urmă cu 12 luni, în vreme ce oferta este, dimpotrivă, mai scăzută. Această discrepanță poate fi explicată prin faptul că între faza de căutare a unei locuințe și luarea unei decizii de achiziție intervine o perioadă mai lungă de așteptare.
„În al doilea trimestru din 2019, cererea de locuințe (cumpărători care au interacționat direct cu vânzătorii prin intermediul portalului Imobiliare.ro) a cunoscut o creștere anuală de 14% în cele șase orașe mari. Credem că este o primă reacție pozitivă a cererii la temperarea creșterii prețurilor. Clienții sunt mai atenți la produsul achiziționat, își iau mai mult timp pentru informare și amână decizia de achiziție, deși proiectele aflate aproape de finalizare sunt mai scumpe. Dacă vor să rămână într-un anumit buget, cumpărătorii ar trebui să aleagă proiecte care au ca termen de finalizare anul 2020 sau 2021”, Dorel Niță, reprezentant al Imobiliare.ro
După ce s-a situat la 1,6% în ultimul trimestru din 2018 și, respectiv, la 0,8% în primele trei luni din 2019, în al doilea trimestru al acestui an ritmul de creștere a prețurilor cerute pentru proprietățile rezidențiale din România s-a înjumătățit din nou, ajungând la 0,4%. Totodată, datele Imobiliare.ro arată că variația anuală a prețurilor s-a situat la +3,5% în T2 2019, în scădere de la +4,6% în cele trei luni anterioare. De menționat este că nivelul actual al acestui indicator este cel mai scăzut din ultimii patru ani, adică din primul trimestru din 2015, când proprietățile rezidențiale erau cu doar 2,7% mai scumpe decât în perioada similară a anului anterior. Spre comparație, cea mai mare valoare a acestui indicator, anume +13,4%, a fost atinsă în T3 2016.
Cu excepția Bucureștiului, majoritatea marilor orașe monitorizate constant de Imobiliare.ro au consemnat, trimestrul trecut, creșteri ale prețurilor apartamentelor – chiar dacă acestea nu au fost foarte mari. Cel mai important avans, în cuantum de 1,7%, a fost cel din Brașov (unde s-a ajuns la o sumă medie cerută de 1.120 de euro pe metru pătrat util), pe următoarele locuri situându-se Timișoara (+1,2%, până la 1.210 euro pe metru pătrat), Iași (+0,8%, până la 1.000 de euro pe metru pătrat), Cluj-Napoca (+0,7%, până la 1.570 de euro pe metru pătrat) și Constanța (+0,2%, până la 1.140 de euro pe metru pătrat). În Capitală, pe de altă parte, pretențiile vânzătorilor au ajuns la o valoare medie de 1.310 euro pe metru pătrat.
Față de perioada similară din 2018, volumul actual al cererii este, per ansamblu, cu 14% mai mare, iar tendința de creștere poate fi observată în toate marile centre regionale analizate. În patru din șase orașe, avansul anual consemnat de acest indicator a fost de două cifre: cea mai mare diferență poate fi observată în Brașov (+25%), urmat de București (+16%), Constanța (+13%), Timișoara (+10%). În Cluj-Napoca și Iași, pe de altă parte, au avut loc creșteri de sub 10%, mai exact +7% și, respectiv, +6%.
În aceleași centre regionale poate fi observat un declin al ofertei față de perioada similară din 2018, aceasta fiind cu 7,3% mai mică decât în urmă cu 12 luni. Scăderi din acest punct de vedere au avut loc în cinci din șase orașe, anume în Iași (-10,2%), București (-10,1%), Cluj-Napoca (-6,3%), Brașov (-3,9%) și, respectiv, Timișoara (-3%).
Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…
La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…
13 kilometri de rețele termice vor fi reabilitați, Primăria Timișoara semnând contractul de finanțare. Această…
Campioana națională de rugby, SCM USV Timișoara, și-a asigurat serviciile a doi jucători de la…
Una dintre cele mai solicitate destinații aeriene din ultima perioadă din România, va avea o…
La sfârșit de an, Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara, a făcut o analiză a…