Administratie

În piaţa Bălcescu nu vom avea Monumentul Fidelităţii, dar se doreşte o fântână arteziană cu luminiţe

Consilierii locali timişoreni vor trebui să-şi dea votul asupra unei noi propuneri de fântână arteziană „jucăuşă”, în valoare de peste 200.000 de euro. Dacă nu a reuşit să aducă în Piaţa Bălcescu Monumentul Fidelităţii, care rămâne, astfel, ascunsă în Cimitirul Eroilor, primarul Nicolae Robu s-a gândit că ar fi excelentă o nouă asemenea fântână cu beculeţe în intersecţia amintită. 

Piața Bălcescu

Primăria Timişoara se apropie de un milion de euro băgaţi în ridicarea de fântâni arteziene, cu beculeţe şi jocuri de apă, după ce la lista de patru deja votate la precedenta şedinţă de plet a fost adăugat şi proiectul uneia noi, în Piaţa Bălcescu. 

Motivarea investiţiei este legată şi de această dată sănătatea populaţiei, pentru că stropii de apă produşi ar ioniza aerul care, altfel, ar fi unul poluat în zonă, din cauza traficului rutier. Fântâna va aduce farmec, spune motivarea hotărârii de consiliu local : „Oportunitatea investiţiei este justificată de necesitatea îmbunătăţirii aspectului zonei şi punerea în valoare a spaţiului amenajat, rezultând un plus de farmec şi o ambianţă placută”

Pentru noua fântână se pregătesc 148 de proiectoare cu beculeţe led şi 147 de jeturi de apă. Constructorul desemnat să se ocupe de investiţie va avea la dispoziţie şase luni să execute fântâna.

Vă reamintim că în urmă cu trei ani s-a discutat şi era ca şi realizată mutarea ansamblului Monumentului Fidelităţii în intersecţia din Piaţa Bălcescu. Mutată din zona centrală a Timişoarei în Cimitirul Eroilor, statuia a fost dăruită locuitorilor Timişoarei de împăratul Franz Joseph în semn de recunoştinţă pentru loialitatea trupelor locale comandate de generalul austriac Rukavina. Acestea au apărat oraşul timp de 107 zile, pe durata asediului din anii 1848-1849, de armata maghiară a lui Kossuth. În momentul în care s-a dorit amplasarea statuii în Piaţa Bălcescu, unii reprezentanţi ai comunităţii maghiare din oraş au protestat şi s-au opus, considerând că statuia este jignitoare la adresa acestei naţionalităţi pentru că revoluţionarii magiari erau prezentaţi în ansamblul statuar sub forme hidoase.

Vă reamintim că deja au fost aprobate proiectele pentru alte patru asemenea fântâni „jucăuşe” în Calea Aradului, Calea Lipovei, Piața Iuliu Maniu și pe strada Demetriade.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Bază ca afară la Urseni. Sărbătoarea comunităţii Moşniţa/FOTO

Cea mai nouă bază sportivă din judeţul Timiş a fost inaugurată cu mare fast la…

7 ore ago

Anvelope în flăcări. Incendiu puternic duminică la amiază

Duminică, 19 mai, aproape de ora 12, ISU Timiş a fost solicitat să intervină pentru…

11 ore ago

Spectacol şi mulţi căluţi putere şi femei pricepute în arta condusului la Women Rally 2024 – Timișoara

La Timișoara a avut loc prima etapă a Campionatului Național Women Rally – Bosch Car…

11 ore ago

Noaptea Muzeelor a fost, pe vreme de seară, și la Muzeul Național al Banatului/Foto

Ediția din acest an a Nopții Muzeelor a fost întâmpinată în acest an la Muzeul…

12 ore ago

Reabilitarea căii ferate dintre Caransebeș și Arad scârțâie. Ministrul Transporturilor cere un ritm accelerat al lucrăilor

Dacă pe partea de infrastructură rutieră investițiile pentru dezvoltare merg bine, pe partea de infrastructură…

12 ore ago

Descoperă artiștii ce vor concerta anul acesta la TIMIȘOARA MUSIC AWARDS

Timișoara Music Awards, festivalul de muzică ce premiază și promovează talentul artiștilor locali, a stabilit…

12 ore ago