Sănătate

Cum îngrijim corect tenul gras?

Astăzi continuăm seria articolelor dedicate îngrijirii fiecărui tip de ten și vom vorbi despre îngrijirea corectă a tenului gras. Tenul gras, dragile mele, este o „moștenire” în cele mai multe cazuri. Așa ne naștem cu el și va ramâne așa mereu. E drept și că tenul gras este și cel mai predispus la acnee.  Dacă îl veți îngriji, accepta și hidrata, îl veți putea ține sub control. 

Există însă o serie de alte cauze ale unui ten seboreic, pe lângă cel ereditar :

  • vârsta (în cazul copiilor, cantitatea se sebum este redusă, însă crește în perioada pubertății)
  • dieta (consumul de alimente cu indicele glicemic ridicat precum pastele, orezul, pâinea albă, zahărul determină o secreție mai mare de insulină, iar insulina stimulează glandele sebacee)
  • mediul înconjurător (excesul de umiditate, temperaturile ridicate favorizează excesul de sebum)
  • stresul (în perioadele mai stresante și pielea ne trimite semnale, producând mai mult sebum)
  • porii dilatați (au tendința de a produce o cantitate mai mare de sebum)
  • utilizarea de produse nepotrivite
  • spălarea sau exfolierea excesivă (în urma degresării excesive se produce sebum compensator)

Cu toate că pare „mofturos”, tenul gras vine și cu un mare avantaj: ridurile apar mult mai târziu, pielea fiind mult mai elastită. Un echilibru se poate obține așadar, daca tenul este îngrijit corespunzător. 

Aceștia sunt PAȘII UNEI RUTINE CORECTE DE ÎNGRIJIRE PENTRU TENUL GRAS

1. DEMACHIEREA și GELUL DE CURĂȚARE

Gelurile de curățare destinate tenului gras problematic conțin, în general, acid salicic sau peroxid de benzoil. În timp ce acidul salicilic poate ajuta la deblocarea porilor și la reducerea aspectului uleios al tenului, peroxidul de benzoil poate fi prea agresiv, uscând în exces. Eu recomand folosirea unui gel de curățare blând, fără alcool, ingrediente abrazive sau matifiante. Scopul nu este să uscăm tenul sau să îl agresăm pentru că vom obține fix ce nu ne dorim: pielea va produce o cantitate de sebum și mai mare, pentru a compensa.

S-ar putea să vă surprindă, însă demachiantele pe bază de uleiuri naturale ajută tenul gras la îndepărtarea tuturor impurităților. Este nevoie de o baza uleioasă pentru a dizolva o altă bază uleioasă.

2. EXFOLIEREA

O dată pe săptămână sau la 2 săptămâni, puteți să folosiți un exfoliant cu efect de purificare. Scruburile din comerț nu sunt cea mai fericită alegere. Un produc dermato-cosmetic vă ajută mai mult, însă cel mai indicat este să apelați la dermatolog pentru realizarea tratamentelor potrivite.

3. TONERUL

Loțiunea tonică vă ajută să echilibrați producția de sebum. Loțiunile tonice care conțin acid glicolic ajută la înlăturarea celulelor moarte și la reechilibrarea pielii, conferind, în timp, un aspect sănătos și uniform. Recomandarea mea este să evitați loțiunile astringente, cu alcool, pentru că nu fac decât să agraveze situația tenului. 

4. APA TERMALĂ

Din nou, apa termală nu trebuie să lipsească din rutina dumneavoastră datorită proprietăților sale calmante și de hidratare. Personal, recomand și folosesc apa termală Eau Thermale Avène. 

5. CREMA

Folosiți cu încredere cremele hidratante, nutritive cu texturi lejere. Seara puteți aplica și un serum lejer care să conțină ingrediente anti-îmbătrânire. Este important să rețineți că absolut orice tip de piele este expus în fața radiatiilor solare, care produc pete pigmentare și îmbătranire prematură. Prin urmare, trebuie să folosiți și o cremă cu SPF 30 sau 50. Ea trebuie aplicată tot timpul, nu doar pe perioada verii și există creme non-comedogenice special formulate cu SPF pentru îngrijirea zilnică a pielii.

6. TRATAMENTELE PROFESIONALE

Fără îndoială, celelalte tratamente pentru un ten gras care prezintă pori dilatați și acnee trebuie făcute în cabinetul medicului dermatolog. Sunt diverse proceduri prin care porii se pot micșora, tenul se poate echilibra și se poate menține sub control excesul de sebum. Printre aceste proceduri se găsesc:

  • dermapen (ajută la micșorarea porilor, nu se recomandă pe perioada verii)
  • hidradermabraziunea ( această prodecură curăță și exfoliază tenul de celulele moarte, ajută la extracția punctelor negre, iar cu ajutorul jeetpeel-ului introduce la nivelul pieli un complex de vitamine și oligoelemente în funcție de afecțiunea de bază)
  • peeling chimic ( o metoda dermato-cosmetica neinvazivă, ce constă într-o exfoliere controlată la nivelul pielii cu îndepărtarea straturilor superficiale ale acesteia, urmată fiind de regenerarea tegumentului din straturile profunde)
  • Spectrum Mask (reduce secreția de sebum, închide porii, determină creșterea productiei de collagen, îmbunătățește fluxul sangvin, hidratare pana in straturile profunde oferind pielii luminozitate).

În concluzie, nu exfoliați tenul în exces, nu folosiți săpunuri, perii abrazive care irită tenul, nu vă curățați tenul cu apă fierbinte și nu folosiți produse destinate altui tip de ten sau cu ingrediente necorespunzătoare. Cu cât tenul este mai hidratat, cu atât secreția de sebum este mai controlată. 

Articol recomandat de dr. Nadița Popovici, dermatolog Clinica DermaSkin, Timișoara

Share
Published by
Dana Popa

Recent Posts

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

22 de minute ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

6 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

6 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

7 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

8 ore ago

Jurnal de campanie(6). În “lupta” sa second hand cu “clanurile”, Robu îşi asumă acum meritele unui om care nu mai poate reacţiona: Horia Vermeşan

Cu voturile clanurilor imobiliare ale romilor asigurate de Cristopher Cîrpaci, Nicolae Robu a încercat un…

9 ore ago