Astăzi continuăm seria articolelor dedicate îngrijirii fiecărui tip de ten și vom vorbi despre îngrijirea corectă a tenului gras. Tenul gras, dragile mele, este o „moștenire” în cele mai multe cazuri. Așa ne naștem cu el și va ramâne așa mereu. E drept și că tenul gras este și cel mai predispus la acnee. Dacă îl veți îngriji, accepta și hidrata, îl veți putea ține sub control.
Există însă o serie de alte cauze ale unui ten seboreic, pe lângă cel ereditar :
Cu toate că pare „mofturos”, tenul gras vine și cu un mare avantaj: ridurile apar mult mai târziu, pielea fiind mult mai elastită. Un echilibru se poate obține așadar, daca tenul este îngrijit corespunzător.
Gelurile de curățare destinate tenului gras problematic conțin, în general, acid salicic sau peroxid de benzoil. În timp ce acidul salicilic poate ajuta la deblocarea porilor și la reducerea aspectului uleios al tenului, peroxidul de benzoil poate fi prea agresiv, uscând în exces. Eu recomand folosirea unui gel de curățare blând, fără alcool, ingrediente abrazive sau matifiante. Scopul nu este să uscăm tenul sau să îl agresăm pentru că vom obține fix ce nu ne dorim: pielea va produce o cantitate de sebum și mai mare, pentru a compensa.
S-ar putea să vă surprindă, însă demachiantele pe bază de uleiuri naturale ajută tenul gras la îndepărtarea tuturor impurităților. Este nevoie de o baza uleioasă pentru a dizolva o altă bază uleioasă.
O dată pe săptămână sau la 2 săptămâni, puteți să folosiți un exfoliant cu efect de purificare. Scruburile din comerț nu sunt cea mai fericită alegere. Un produc dermato-cosmetic vă ajută mai mult, însă cel mai indicat este să apelați la dermatolog pentru realizarea tratamentelor potrivite.
Loțiunea tonică vă ajută să echilibrați producția de sebum. Loțiunile tonice care conțin acid glicolic ajută la înlăturarea celulelor moarte și la reechilibrarea pielii, conferind, în timp, un aspect sănătos și uniform. Recomandarea mea este să evitați loțiunile astringente, cu alcool, pentru că nu fac decât să agraveze situația tenului.
Din nou, apa termală nu trebuie să lipsească din rutina dumneavoastră datorită proprietăților sale calmante și de hidratare. Personal, recomand și folosesc apa termală Eau Thermale Avène.
Folosiți cu încredere cremele hidratante, nutritive cu texturi lejere. Seara puteți aplica și un serum lejer care să conțină ingrediente anti-îmbătrânire. Este important să rețineți că absolut orice tip de piele este expus în fața radiatiilor solare, care produc pete pigmentare și îmbătranire prematură. Prin urmare, trebuie să folosiți și o cremă cu SPF 30 sau 50. Ea trebuie aplicată tot timpul, nu doar pe perioada verii și există creme non-comedogenice special formulate cu SPF pentru îngrijirea zilnică a pielii.
Fără îndoială, celelalte tratamente pentru un ten gras care prezintă pori dilatați și acnee trebuie făcute în cabinetul medicului dermatolog. Sunt diverse proceduri prin care porii se pot micșora, tenul se poate echilibra și se poate menține sub control excesul de sebum. Printre aceste proceduri se găsesc:
În concluzie, nu exfoliați tenul în exces, nu folosiți săpunuri, perii abrazive care irită tenul, nu vă curățați tenul cu apă fierbinte și nu folosiți produse destinate altui tip de ten sau cu ingrediente necorespunzătoare. Cu cât tenul este mai hidratat, cu atât secreția de sebum este mai controlată.
Articol recomandat de dr. Nadița Popovici, dermatolog Clinica DermaSkin, Timișoara
Un bărbat a condus un autoturism dinspre strada Oloșagului din municipiul Lugoj înspre localitatea Știuca,…
DRDP Timişoara a lansat astăzi pe SEAP procedura "Elaborare Studiu de Fezabilitate Extindere Varianta de…
În aceatsă săptămână, polițiștii municipiului Lugoj au fost sesizați cu privire la faptul că, în…
Etapa a 13-a din Liga a 3-a a început vineri şi aproape pe toate stadioanele…
Pentru a rezolva problemele apărute ca urmare a vremii, pe teren sunt mai multe echipe…
Cei care doresc comercializarea de produse specifice de Sfântul Nicolae la Timișoara sunt așteptați să…