Administratie

Logica absurdului: Primăria Timişoara vrea să oblige un proprietar de clădire istorică să demoleze lucrările făcute chiar de municipalitate/FOTO

Proprietarul unuia dintre spaţiile aflate în Piaţa Unirii din Timişoara trăieşte în aceste zile procesul absurdului. El a fost dat în judecată de primărie şi i se cere să demoleze o serie de lucrări efectuate chiar de primărie, în procesul de reabilitare a Pieţei Unirii, din bani europeni. În cazul în care operaţiunea ar avea loc, Timişoara ar putea fi nevoită să restituie fondurile accesate!

Vă rugăm desfiinţaţi construcţia, cea efectuată de noi atunci când am reabilitat Piaţa Unirii, iar pentru asta v-aţi ales şi cu un proces pe tema asta, cam aşa ar suna povestea pe care o trăieşte Lucian Cristea, proprietarul unui spaţiu aflat la subsolul impobilului cunoscut ca şi Casa cu Lei. „Minunea” vine de la existenţa unor guri de aerisire pentru spaţiul aflat la subsol, care asigură buna circulaţie a aerului şi eliminarea umezelii. Toată povestea i-a provocat proprietarului deja trei procese, ultimul în curs.

„Este o situaţie ce frizează absurdul, clădirea din Unirii nr. 6. Este o problemă de poate afecta bugetul oraşului. Situaţia a fost creată de o conjunctură defavorabilă, din cauza lipsei de comunicare a funcţionarilor din primărie. Suntem într-o situaţie imposibilă. La reabilitarea pieţei, terenul a fost decopertat, iar acolo unde e posibil să se recupereze la clădirile proiectul spunea ca acestea să fie recuperate. Astfel, vechile guri de aerisire, care ventilau clădirea ptentru eliminarea umidităţii au fost deschise. La efectuarea lucărilor de reabilitare, din 2012, s-a constatat că există gurile da aerisire, am încercat să facem refuncţionalizare a acestora fără alte lucrări. Poliţia locală a constatat că ar exista lucrări  şi au întocmit un proces verbal, ele sunt în afara clădirii, sunt cunoscute ca şi coşuri de aerisire şi sunt prezente la multe asemenea clădiri din zonă. Au acordat o amendă şi au spus că trebuie desfinţate lucrările respective”, am aflat de la Laura Martonosy, avocatul proprietarului.

Aerisirile, gândite de la construcția clădirii

Aceste aerisiri nu sunt o lucrare suplimentară, ci au fost gândite de arhitecţi încă de la construirea clădirii, ele fiind una dintre cele mai vechi din Timişoara, prima atestare fiind din anul 1758. Iar acum vine minunea! A urmat reabilitarea zonei Unirii, cu bani europeni. Firma responsabilă a efectuat lucrările şi, conform proiectului avut, a finalizat aceste aerisiri, care există în subsol, dar ieşirea lor este pe stradă, chiar la marginea zidului clădirii.

„Ei au continuat lucrările, au montat grătare plătite de constructori. Deci lucrări efectuate de primărie, pe bani europeni, nu de noi. Acum avem un nou proces, ni s-a cerut din nou să demolăm construcţia. Dar care construcţie? Că noi nu am construit nimic, firma primăriei a făcut-o. Am întrebat la primărie ce să desfiinţăm, dacă erau ale noastre, sunt nişte lucrări care nu mai există. Lucrările au fost făcute de ei, trebuie desfiinţate deşi asigură aerisirea, sunt făcute din bani europeni. Am fost daţi în judecată. Din fericire, de această dată judecătorul a decis să fie angajat un expert. Iar acesta a constatat că acele lucrări pentru care a fost intentat proces nu există, de fapt. Asta este salvarea noastră!”, a declarat proprietarul Lucian Cristea.

Proprietarul a mai avut două procese

Acelaşi proprietar a mai avut deja două dosare pe această temă a aerisirilor, unul în care a contestat amenda de 5000 de lei primită pentru lucrările din 2012, când, din păcate nu a fost solicitat un expert, iar procesul a fost pierdut, respectiv un al doilea dosar prin care cel în cauză a fost reclamat tot de primărie, pentru că ar fi efectuat în subsol lucrări neautorizate în sit-ul istoric Cetate. Din fericire, pentru tot ce s-a făcut fusese obţinută aprobare de la Direcţia de Cultură, iar dosarul a primit ordonanţă de neîncepere a urmăririi penale. Acum, proprietarul ar putea fi pus în situaţia de a demola el lucrările efectuate de primărie, pe banii acesteia. Iar asta ar putea însemna chiar şi pierderea banilor europeni, pentru că timp de cinci ani nu este permisă nicio modificare a proiectului iniţial.

„Ar fi ciudat ca exact ei să facă executarea silită pentru ce au realizat ei, din bani europeni. Noi am solicitat de la Direcţia de Cultură o aprobare a unor lucrări, deşi nu ştim care. Dacă nu primim noi, vor trebui să ceară chiar primăria, pentru că orice intervenţie din zonă se poate efectua aici doar cu o asemenea aprobare. E total ilogic”, a mai spus Martonosy.

Concluzia a fost trasă chiar de proprietar: „Această aerisire este parte a clădirii, chiar dacă ieşirea e în afara ei, nu poate exista altfel. Atunci când a fost făcută clădirea aceasta piaţa era una publică, a comunităţii. Eu cred că acum Primăria Timişoara nu mai este o instituţie care mai aparţine comunităţii…”.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Cinci infracţiuni dintr-o lovitură! Recordul de nedorit al unui tânăr certat cu bunul simţ şi legea

Sâmbătă seara, polițiștii Biroului Rutier Timișoara au fost sesizati prin apel 112, în jurul orei…

4 ore ago

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

8 ore ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

8 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

9 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

10 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

10 ore ago