Un eveniment care iniţial părea banal pentru activitatea Asociaţiei Timişoara Capitală Culturală Europeană s-a lăsat cu o scrisoare deschisă, care acuză mare parte din cei implicaţi în organizarea şi conducerea organizaţiei, inclusiv de blocare a atingerii obiectivelor. Contractul fostului consultant artistic Christopher Torch s-a încheiat şi, probabil supărat, acesta a redactat o scrisoare publică în care spune multe lucruri deja ştiute de opinia publică, dar neacceptate ca fiind adevărate, aducând numeroase acuzaţii celor vizaţi.
„Am fost privilegiat să coordonez Echipa Artistică a Timişoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii începând cu februarie 2017, o perioadă de aproape doi ani şi jumătate. În tot acest timp am descoperit Timişoara, ajutat fiind de către colegii mei, care mi-au fost ghizi cât şi parteneri de discuţie şi gândire critică. Încă de la început cea mai importantă întrebare pe care am încercat să o răspundem împreună a fost: Care este scopul unei Capitale Europene a Culturii în adevăratul sens al cuvântului?”, îşi începe Torch scrisoarea.
După ce a activat în perioada de început a proiectului, lui i se propune să participe în continuare la un concurs pentru a-şi continua activitatea. Torch prezintă problemele cu care s-a confruntat de la bun început în activitatea sa, acestea referindu-se la lipsa banilor, dar şi la un Board care e vinovat de aceasta. Printre altele, menționează lipsa resurselor şi a stabilităţii financiare, declaraţii publice contradictorii venite din partea liderilor politici şi a directorilor de instituţii, promisiuni înşelătoare sau false, promisiuni care nu au fost niciodată onorată, imposibilitatea de a aranja colaborări pe termen lung, în special cu artişti şi parteneri străini, personal sub-finanţat şi lipsa unei recrutări eficiente, un Board ai cărui membri poartă concomitent vina directă pentru lipsa suficientă de fonduri, în timp ce susţin că îşi asumă responsabilitatea de a asigura sănătatea financiară a proiectului – un dublu-rol cel puţin neliniştitor.
„Timişoara 2021 nu a primit niciodată o şansă rezonabilă pentru a se putea dezvolta în aşa fel încât să poată implementa un program cultural coeziv. Limitările financiare şi manevrele politice au blocat orice fază de pregătire, situaţie care ne-a permis să realizăm bucăţele din ceea ce era proiectat, atunci când am avut sporadica oportunitate de a reuşi să implementăm parte din ceea ce ne propusesem. Planurile noastre iniţiale se bazau pe promisiuni de finanţare, obiective ambiţioase şi programe de plată fireşti. După trei ani bugetari de la acordarea titulaturii, nu s-a creat nicio bază economică stabilă. Cuplate cu personalul insuficient şi lipsa fondurilor necesare implementării, planurile au devenit visuri. Visuri frumoase desigur. Datorită răbdării şi implicării majorităţii sectorului cultural, unele dintre aceste visuri au fost realizate. Altele sunt momentan suspendate, aşteptând resurse modeste, chiar dacă se doreşte ca ele să fie realizate de către cei implicaţi”, spune Torch.
Consultantul străin vorbeşte chiar despre pierderea de către Timişoara a titlului de Caiptală Culturală Europeană sau a finanţării de la UE:
„Momentan există îngrijorarea reală că Uniunea Europeană va lua în calcul retragerea titlului acordat Timişoarei. Mai există posibilitatea la fel de reală ca ultima etapă – acordarea Premiului Melina Mercouri (1.5 milioane euro) – să nu mai aibă loc. Comisia de Monitorizare a UE a fost şocată atunci când a trebuit să asculte explicaţiile confuze şi neconvingătoare legate de suma derizorie de fonduri acordată din suma totală promisă de către autorităţile publice Asociaţiei TM2021. Iar atunci când acele fonduri au existat, au fost făcute disponibile într-un mod haotic, niciodată la datele la care fuseseră promise, nerespectând angajamentele semnate”.
Acuzaţiile aduse de Cristopher Torch sunt extrem de dure, spunând că Board-ul este incompetent, dar mai ales despre asociația a fost blocată în a-și atinge obiectivele: „Din păcate lipsa de competenţă în domeniul cultural a celor din Board, dominat de aceleaşi autorităţi publice care au blocat în mod constant capacitatea TM2021 de a-şi atinge obiectivele, nu anunţă nimic bun”.
Aquatim anunţă existenţa unei situații critice apărute în timpul punerii în funcțiune a noii conducte…
Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) este pentru prima dată în topul domeniului de predare…
Ruben Lațcău a fost votat, marți seara, în funcția de viceprimar al Timișoarei. În prima…
Senatorul USR de Timiş, Raoul Trifan, afirmă că Mircea Geoană, promovat de PSD, ar fi…
G4Media.ro a publicat dovada că, la sfârșitul lunii mai 2022, o cursă Țiriac Air, închiriată…
Alfred Simonis, liderul CJT anunță că a discutat cu conducerea Federației Române de Fotbal, fiind…