Prefectura Timiş

Prefectul Eva Andreaş reacţionează la acuzaţiile lansate de primarul Robu pe tema calităţii aerului: „Domnul primar nu cunoaște atribuțiile Gărzii de Mediu”

Acuzată de primarul Timişoarei că nu ar vrea să se autosesizeze pe tema poluării atmosferice din Timişoara, prefectul de Timiş, Eva Andreaş îi transmite edilului-şef că măsurătorile se efectuează permanent de către Agenţia de Mediu, iar la nivelul Instituţiei Prefectului există un grup de lucru pe această temă a menţinerii calităţii aerului, la care reprezentanţii Primăriei Timişoara nu iau parte de multe ori, deşi sunt invitaţi. Nu e nevoie ca prefectul să se autosesizeze, acţiunile în domeniul protecţiei calităţii aerului sunt permanente, spune Eva Andreaş, după ce Nicolae Robu a acuzat-o că nu ar face nimic în acest sens, deşi ar avea Garda de Mediu în subordine.

„Doamna Prefect are obiceiul sa se autosesizeze, dar probabil aici nu are voie”, este acuzaţia lansată de primar. Prefectul de Timiş îi răspunde şi îi transmite faptul că poate fi considerat chiar un compliment faptul că se autosesizează. De menţionat este că, deşi la nivelul Prefecturii există un grup de lucru pe tema calităţii aerului, reprezentanţii municipalităţii timişorene uită de multe ori să participe la şedinţe

„Faptul că domnul primar a observat că am obiceiul să mă autosesizez pe diferite teme importante consider că este un compliment, o apreciere a activității mele. Referitor, însă, la tema calității aerului din Timișoara, trebuie să precizez faptul că, la nivelul Instituției Prefectului, avem un Grup Județean pentru coordonarea aplicării planurilor de menținere a calității aerului și a planurilor de calitate a aerului, care în acest an s-a întruni de două ori și în ambele ședințe a fost abordată problema calității aerului din Timișoara. La aceste ședințe sunt invitați și reprezentanții Primăriei municipiului Timișoara, însă nu de fiecare dată sunt prezenți. Am solicitat Agenției pentru Protecția Mediului datele oficiale privind calitatea aerului din Timișoara, aceasta fiind singura instituție care are atribuții de monitorizare a factorilor de mediu și de autorizare a activităților cu potențial impact semnificativ asupra mediului. Conform acestor date, în anul 2019 au fost înregistrare un număr de 23 de depășiri ale limitelor maxime admise la stațiile de monitorizare a calității aerului din Timișoara. Vorbim de date  oficiale furnizate de Agenția pentru Protecția Mediului Timiș, nu de date luate de pe diverse aplicații sau de pe Internet”, ne-a declarat Eva Andreaş.

Discuții pe tema aerului respirat în Timișoara, în ultima ședință de Colegiul Prefectural

Discuţiile pe tema aerului respirat în Timişoara au fost abordate la ultima şedinţă de Colegiu Prefectural, atrage atenţia prefectul de Timiş, ocazie cu care au şi fost aduse în prim plan depăşirile constatate de cei de la Mediu.

„Și în cadrul Colegiului Prefectural de luna trecută am abordat problema calității aerului din Timișoara, tocmai din cauză că măsurătorile Agenției pentru Protecția Mediului relevau depășiri importante”, mai spune Andreaş. O problemă legată de calitatea mediului apare şi ca urmare a gestionării deşeurilor la nivelul oraşului, dar primăria nu a răspuns cererilor plecate pe această temă de la Prefectură

„În plus, am cerut conducerii Primăriei Municipiului Timișoara date concrete privind modul de gestionare al deșeurilor din construcții, polistiren, rigips, deșeuri vegetale, având în vedere faptul că și acestea constituie o sursă de poluare a mediului și afectează calitatea aerului, însă răspunsul oficial al Direcției de Mediu este că a fost transmisă adresa noastră către Biroul Salubrizare, care nici până la această oră nu a formulat un răspuns”, a subliniat Eva Andreaş.

Prefectul de Timiş îl acuză pe Robu că nu cunoaşte cu ce se ocupă Garda de Mediu.

„Totodată, trebuie să îl informez pe domnul primar că nu cunoaște atribuțiile Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Timiș pe care o acuză că nu face publice firmele care ar polua, având în vedere faptul că Garda de Mediu este o instituție care are atribuții de inspecție și control, nu de monitorizare. Această instituție nu deține laborator specializat pentru efectuarea unor analize. Totuşi, precizez că Agenția Județeană pentru Protecția Mediului monitorizează în permanență calitatea aerului în municipiul Timișoara”, ne-a mai declarat Eva Andreaş.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Accident rutier cu două victime la Moşniţa Mouă. O şoferiţă nu a dat prioritate în intersecţie

Graba continuă să bage oameni nevinovaţi în spital. O femeie în vârstă de 29 de…

5 ore ago

Trei străzi din Ciarda Roșie au fost ”dotate” cu asfalt/FOTO

Străzile Azaleelor, Ștefan Luchian și Iuliu Podlipny, printre ultimele străzi de pământ sau piatră din…

8 ore ago

Iubitorii biliardului, invitați la tradiționalul Timișoara Open 2K24

Clubul Sportiv „Jucătorul de Biliard – Asociaţie” organizează și anul acesta turneul Timişoara Open 2k24,…

9 ore ago

Razie a Poliţiei Locale şi a controlorilor STPT pe mijloacele de transport în comun

Polițiștii locali și controlorii STPT au avut o acţiune comună, miercuri, pe mijloacele de transport.…

10 ore ago

Cum îți alegi, ca bărbat, încălțămintea potrivită pentru sezonul rece?

Când vine anotimpul rece, alegerea încălțămintei potrivite devine esențială pentru confortul și siguranța bărbaților. Temperaturile…

10 ore ago

Deplasare în celălalt capăt al țării pentru „Leii din Banat”

SCM winsed.swiss Timișoara se află în fața a două deplasări în Liga Națională de baschet,…

12 ore ago