Timp liber

Timişorenii sunt invitaţi să cunoască bucătăria şi cultura turcească, în cadrul unui festival în Parcul Rozelor

Turcii vin din nou la Timişoara, acum pentru a organiza un festival în cadrul căruia va fi prezentată cultura acestei ţări, dar şi mult apreciata bucătărie turcească. Evenimentele sunt programate, în Parcul Rozelor din Timișoara, în perioada 26-28 iulie, între orele 11.00 – 22.00. 

Organizatorii Festivalului le oferă timișorenilor și turiștilor aflați în această perioadă în oraș posibilitatea să afle mai multe şi să vadă la lucru vestita Fanfară otomană, alcătuită din voluntari pasionați. De asemenea, pe lângă Fanfara otomană, participanții se vor putea bucura de dansul celor patru derviși rotitori, un moment special în cadrul Festivalului Turcesc. Nu vor lipsi din program dansuri tradiționale românești și turcești, muzică bună și de multe alte surprize pregătite de Fundația Tuna, organizatoarea Festivalului. 

Timișorenii se vor putea bucura de asemenea şi de renumita bucătărie turcească, ilustrată printr-o expoziţie culinară care cuprinde zeci de standuri cu bunătăţi de toate felurile: tantuni, șuberek, plăcinte gozleme, kebab, baclava, rahat turcesc. Cafeaua, ceaiul turcesc, șerbetul, limonada vor fi și ele preparate tradițional, cu ingrediente și metode specifice bucătăriei Anatoliei.

În premieră, vor avea loc și workshop-uri, în cadrul cărora doritorii vor fi inițiați în tainele bucătăriei turcești sau în cele ale pregătirii ceaiului turcesc. Tot în premieră se va organiza un loc special amenajat şi destinat vegetarienilor, unde vor fi pregătite mâncăruri vegetariene cu specific turcesc. Evenimentul va cuprinde, pe lângă comercializarea preparatelor culinare tradiţionale, şi o serie de ateliere de creaţie artistică specifică culturii Imperiului Otoman. Vizitatorii sunt invitaţi să înveţe secretele artelor orientale în cadrul atelierelor: de caligrafie, de ebru (renumita artă turcească care presupune pictatul pe apă, apoi marmorarea hârtiei), arta decorării cu henna. Pentru copii, sunt pregătite activități distractive și creative: face-painting, modelaj de baloane, ebru, spectacole și concerte. 

Festivalul Turcesc este unul dintre evenimentele de avengură ale Fundației Tuna, care își propune să promoveze cultura turcă prin ceea ce este specific ei: ospitalitatea turcească, arta veche, folclorul și, foarte important, arta gastronomică. Conceptul festivalului are la bază trei principii: să consolideze prietenia româno-turcă, să deschidă drumul spre un dialog intercultural și să creeze punți de legătură între cetățenii celor două țări.

Mai multe informaţii despre eveniment se pot găsi pe website si pe pagina de facebook.

Intrarea la eveniment este liberă.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Competiție de bodybuilding în premieră în România, întâlniri cu Iepurașul, premii și distracție, toate la Iulius Town Timișoara

România găzduiește în acest weekend, 26 – 27 aprilie, Campionatul Balcanic de Culturism și Fitness,…

O oră ago

Timp de o lună, trafic închis pe două artere din Timişoara

În perioada 26.04.2024 – 25.05.2024, traficul rutier va fi închis, pentru executarea lucrărilor de întreținere…

2 ore ago

Primăria Timișoara vrea să mute canotorii la baza Agenției Naționale pentru Sport din Parcul Rozelor

Presat să găsească o locație pentru găzduirea canotorilor de la CSM Timișoara, după ce le-a…

13 ore ago

Primăria Timișoara reia demersul preluării rețelei de termoficare a orașului

Promovată în urmă cu ceva timp, dar lăsată deoparte din cauză că nu se putea…

13 ore ago

Alin Nica: În patru ani, Dominic a schimbat multe în Timișoara. PSD nu s-a schimbat, pericolul e acolo.

Alianța dreptei Unite este formată din susținători ai valorilor de dreapta și din oameni care…

16 ore ago

Şansa salvării vine sâmbătă

CSC Dumbrăviţa se află în fața unui nou joc ce îi poate asigura, din punct…

17 ore ago