Administratie

Vom avea tramvaie turceşti! Primul vine în aproximativ 15 luni

Etapa semnării contractului de finanţare din bani europeni a dotării Timişoarei cu noi tramvaie a fost urmată, la doar câteva zile, de cea a semnării acordului cu producătorul turc al viitoarelor mijloace de transport. Cu o experienţă de 30 de ani şi produse livrate în Europa şi America de Nord, Bozankaya a câştigat licitaţia internaţională organizată de Primăria Timişoara.

Timişoara va avea asigurate un număr de minim 16 tramvaie noi, finanţate din bani europeni, dintr-un contract cadru semnat vineri. Acesta prevede producţia a 21 de tramvaie, numărul acestora putând creşte până la 40, conform contractului cadru. Beneficiarul şi turcii de la Bozankaya au semnat acordul de producţie şi furnizare a noilor tramvaie. „Aceste tramvaie au facilităţi la cel mai înalt nivel: aer condiţionat, încălzire ambientală prin convecţie, încălzire electrică în scaune, sistem alimentare pentru un minim de 20 de kilometri în cazul apariţiei unui incident. Primul tramvai va veni în 18 luni, acesta e termenul maxim pentru livrare. Felicit firma turcească pentru câştigarea licitaţiei, îmi exprim speranţa că ne veţi livra tramvaie foarte bune, dar şi frumoase, pentru că noi ţinem foarte mult la aspect”, a declarat, la semnarea acordului, Nicolae Robu, primarul Timişoarei.

Conducătorul societăţii turce a garantat că tramvaiele sunt la cel mai înalt standard, la ultimul nivel tehnic de pe plan mondial. “Suntem o societate recunoscută pe plan mondial pentru calitate. Timişoara marchează o premieră prin folosirea unor tramvaie cu autonomie atât de ridicată, dar şi o premieră în România prin dotarea cu tramvaie cu baterii. Mulţumesc primarului şi Timişoarei pentru încredere. După semnare vom avea un program intens pentru a livra tramvaiele la timp. Vom produce cel mai confortabil vehicul, cu cele mai noi tehnologii. Suntem bucuoşi că produsele noastre vor face parte din viaţa Timişoarei. Prima noastră semnătură să fie de bun augur pentru toţi”, a declarat şi Murat Bozankaya – preşedintele firmei.

Conform informaţiilor furnizate de reprezentanţii companiei, aceasta are 30 de ani de activitate şi 1.200 de angajaţi, dintre care 200 ingineri, în locaţiile din Germania şi Turcia. Bozankaya produce autobuze electrice, metrouri, tramvaie. Compania lucrează în consorţiu cu Siemens, ultimul contract fiind dotarea Bangkok cu metrouri. De asemenea, produsele turcilor au ajuns în America de Nord, în mai multe mari oraşe din SUA. Murat Bozankaya a spus că se vor face eforturi ca primul tramvai să sosească în Timişoara în aproximativ 15 luni: „Este o perioadă scurtă, presupune toată proiectarea. Durează mai mult primul tramvai, acesta va fi adus aici şi va circula o lună – două pe şinele de aici. La Timişoara aveţi o mare problemă, există multe macazuri, iar asta înseamnă şi montarea a patru motoare, cu patru cutii de viteză. Este necesară omologarea tramvaiului, ceea ce presupune timp. Ulterior, vor veni în ritm rapid, mai multe tramvaie pe lună, patru – cinci”.

Tramvaiele vor fi articulate şi vor putea duce 200 de călători. De asemenea, bateriile vor asigura o autonomie de 67 de kilometri, maxim.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Cinci infracţiuni dintr-o lovitură! Recordul de nedorit al unui tânăr certat cu bunul simţ şi legea

Sâmbătă seara, polițiștii Biroului Rutier Timișoara au fost sesizati prin apel 112, în jurul orei…

6 ore ago

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

10 ore ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

10 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

11 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

11 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

12 ore ago