Tiroida este o glandă în formă de fluture situată la baza gâtului, care are rolul de a produce hormoni tiroidieni, esențiali pentru funcționarea optimă a organismului. Uneori, la nivelul tiroidei, apar nodulii tiroidieni. Nodulul tiroidian este o leziune distinctă, bine delimitată de țesutul tiroidian din jur. Nodulii tiroidieni pot fi depistați ecografic la 20-76% din populație și, deși marea majoritate sunt benigni (95%), în aproximativ 5% din cazuri, pot fi maligni (cancer tiroidian).
Puncția-biopsie cu ac fin este o parte importantă din evaluarea de rutină a nodulilor tiroidieni, recomandată în funcție de dimensiunea și de gradul de suspiciune al nodulilor (stabilit ecografic). Este o metodă sigură, cu risc mic de complicații (cum ar fi formarea unui hematom), care oferă șansa de a distinge între un nodul tiroidian benign (necanceros) și unul malign (canceros) în aproximativ 80% din cazuri.
Nu este necesară o pregatire specială, dar este recomandat ca ultima masă să fie cu aproximativ 2 ore înainte de procedură și să fie anunțat medicul dacă pacientul se află sub medicație anticoagulantă sau antiagregantă.
Există mai multe tehnici și dimensiuni ale acelor folosite, iar anestezia locală este opțională. Totul depinde de opțiunea pacientului și a medicului care efectuează puncția. În cadrul Clinicii Regina Maria – Piața 700, biopsia tiroidiană efectuată de dr. Vizitiu Anda este realizată sub anestezie locala, cu cele mai subțiri ace recomandate (27 G și 25 G), prin tehnica non-aspirației (capilară), considerată de unii autori mai puțin traumatică pentru țesutul tiroidian și cu un risc redus de contaminare cu sânge a produsului obținut; astfel, sunt șanse mai mari de a obține unui frotiu diagnostic de calitate. Materialul tiroidan astfel obținut se întinde pe o lamă de sticlă și este trimis pentru procesare și examinare spre citologi specializați în diagnosticul patologiei tiroidiene din cadrul Laboratorului de anatomie-patologica și citologie Santomar.
După efectuarea procedurii vi se va cere să asteptați aproximativ 30-60 de minute pentru reevaluare și excluderea oricăror complicații, dar apoi vă puteți continua activitățile zilnice, fără niciun impediment. Rezultatul îl primiți în aproximativ 10 zile și poate fi una dintre urmatoarele variante: B1- non-diagnostic; B2- benign; B3- atipie de semnificație nedeterminată sau leziune foliculară de nesemnificație nedeterminată; B4- neoplasm folicular sau suspiciune neoplasm folicular; B5- suspect de malignitate; B6- malign.
Deşi a jucat într-un turneu demonstrativ înainte de Crăciun, Simona Halep va rămâne pentru încă…
Guvernul închide un punct de frontieră din Timiș, încă înainte ca acesta să fie deschis.…
Cu doar câteva zile înainte de Crăciun, Primăria Timișoara a lansat în licitație proiectul pentru…
Administrația Bazinală de Apă Banat nu are prea multă putere atunci când se pune problema…
„De Crăciun, fii mai bun!”, este unul din îndemnurile pe care le tot auzim în…
Singurul campionat românesc masculin activ între Crăciun şi Anul Nou rămâne cel de baschet. Liga…