Eveniment

Timişoara, la 100 de ani de la intrarea trupelor româneşti în oraş. Vremea urâtă afectează ceremoniile / FOTO

Evenimentele dedicate sărbătoririi a 100 de ani de la intrarea trupelor româneşti în Timişoara au debutat, pe o vreme ploioasă, cu depunerea de coroane, la statuia colonelului Virgil Economu, din Piaţa Petru Maior. Cel de-al doilea moment festiv a avut loc în Piaţa Unirii, odată cu reconstituirea momentului intrării trupelor de jandarmi în oraş, acum 100 de ani.

Din păcate pentru organizatori, vremea bună nu a ţinut cu ei, iar ceremoniile dedicate momenului au fost afectate. Primele momente oficiale au avut loc în Piaţa Petru Maior din Timişoara. Aici, la statuia colonelului Virgil Economu, cel care s-a aflat la conducerea soldaţilor români la intrarea în Timişoara, au fost depuse o serie de coroane.

A urmat un moment important al ceremoniilor, în Piaţa Unirii. Aici a fost programat un ceremonial militar–religios, care a inclus şi  reconstituirea momentului istoric de la 3 august 1919, adică intrarea trupelor române conduse de colonelul Virgil Economu în Timişoara și instalarea administrației românești din Banat. Momentul a presupus intrarea jandarmilor în costumele vremii, respectiv a colonelului Economu, călare. De asemenea, a avut loc o paradă militară, la care au luat parte soldaţi de la Garnizoana Timişoara, Jandarmerie, Pompieri, Penitenciare, dar şi de la Detaşamentul de Gardă de la Bucureşti.

La momentul de reconstituire din Piaţa Unirii au participat peste 60 de militari şi 6 călăreţi, îmbrăcaţi în ţinute militare specifice acelor timpuri. De asemenea, actorii Teatrului Naţional din Timişoara, în frunte cu directorul adjunct Ion Rizea, au dat viaţă personajelor vremii, implicate la acea vreme la momentul de predare a puterii către noua conducere românească: prefectul Aurel Cosma, protopop Ioan Oprea, primarul Josef Geml, vice-prefectul Ferenczy, protopopul sârb Novacovici, reprezentantul svabilor Karl Moller, reprezentantul maghiarilor Albert Marton,

Ceremoniile continuă cu depunerea de coroane în proaspăt inauguratul Parc Central, la Monumentul Eroilor şi o paradă de tehnică militară, pe bulevardul Republicii.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Supărare mare la PNL Timiș. Alin Nica le ”fură” candidatul la funcția de primar în Dudeștii Noi, pe ultima sută de metri

Partidul Național Liberal Timiș se vede în situația de a nu avea candidat la funcția…

7 ore ago

Accident mortal pe DN 6 în a doua zi de Paşte

Familie îndoliată în a doua zi de Paşte. Accident rutier pe DN6, localitatea Sadova Veche,…

7 ore ago

Timișul rămâne atractiv din punct de vedere imobiliar

Județul Timiș rămâne în topul național al vânzărilor de imobile. Cele mai multe vânzări au…

14 ore ago

Lucrările la partea din spate a Pieței Badea Cârțan au fost finalizate

Strada aflată în spatele Pieței Badea Cârțan beneficiază acum de asfalt nou. Administrația anunță că…

14 ore ago

Cum va fi vremea în Banat în următoarele două săptămâni

Meteorologii anunţă o vreme caldă, în intervalul 6 - 19 mai, cu o medie a…

14 ore ago

SCM Timişoara, la ultimul meci pe teren propriu în acest sezon

Baschetbaliștii bănăţeni înfrunta CS Vâlcea 1924, mâine (marți, 7 mai), la ora 18.00, la sala…

17 ore ago