Evenimentele dedicate sărbătoririi a 100 de ani de la intrarea trupelor româneşti în Timişoara au debutat, pe o vreme ploioasă, cu depunerea de coroane, la statuia colonelului Virgil Economu, din Piaţa Petru Maior. Cel de-al doilea moment festiv a avut loc în Piaţa Unirii, odată cu reconstituirea momentului intrării trupelor de jandarmi în oraş, acum 100 de ani.
Din păcate pentru organizatori, vremea bună nu a ţinut cu ei, iar ceremoniile dedicate momenului au fost afectate. Primele momente oficiale au avut loc în Piaţa Petru Maior din Timişoara. Aici, la statuia colonelului Virgil Economu, cel care s-a aflat la conducerea soldaţilor români la intrarea în Timişoara, au fost depuse o serie de coroane.
A urmat un moment important al ceremoniilor, în Piaţa Unirii. Aici a fost programat un ceremonial militar–religios, care a inclus şi reconstituirea momentului istoric de la 3 august 1919, adică intrarea trupelor române conduse de colonelul Virgil Economu în Timişoara și instalarea administrației românești din Banat. Momentul a presupus intrarea jandarmilor în costumele vremii, respectiv a colonelului Economu, călare. De asemenea, a avut loc o paradă militară, la care au luat parte soldaţi de la Garnizoana Timişoara, Jandarmerie, Pompieri, Penitenciare, dar şi de la Detaşamentul de Gardă de la Bucureşti.
La momentul de reconstituire din Piaţa Unirii au participat peste 60 de militari şi 6 călăreţi, îmbrăcaţi în ţinute militare specifice acelor timpuri. De asemenea, actorii Teatrului Naţional din Timişoara, în frunte cu directorul adjunct Ion Rizea, au dat viaţă personajelor vremii, implicate la acea vreme la momentul de predare a puterii către noua conducere românească: prefectul Aurel Cosma, protopop Ioan Oprea, primarul Josef Geml, vice-prefectul Ferenczy, protopopul sârb Novacovici, reprezentantul svabilor Karl Moller, reprezentantul maghiarilor Albert Marton,
Ceremoniile continuă cu depunerea de coroane în proaspăt inauguratul Parc Central, la Monumentul Eroilor şi o paradă de tehnică militară, pe bulevardul Republicii.
„Ordonanța trenuleț” este un produs al guvernelor care avea rolul să ascundă neputința acestora. Iar…
De Sărbătoarea Crăciunului vă dorim să aveți parte de gânduri bune, multă bucurie, căldură în…
SCM USV Timişoara nu a pierdut timp odată cu finalul sezonului competiţional. Campioana ţării la…
„De Crăciun ne-am luat raţia de libertate” era un celebru mesaj/slogan al Revoluţiei din 1989. O…
Primăria Timișoara pregătește dosarele pentru obținerea finanțării europene, respectiv a autorizației de construire pentru reabilitarea…
PPC Energie și PPC Energie Muntenia își actualizează platformele online de comunicare cu clienții. Astfel,…