Politica

Azi se decide procurorul-şef european. România votează împotriva Laurei Codruţa Kovesi

PSD a decis în şedinţa CEx de miercuri seara ca România să n-o susţină pe Laura Codruţa Kovesi pentru şefia Parchetului European. Viorica Dăncilă a motiva acest lucru prin faptul că LC Kovesi ar avea probleme penale. În schimb, Dăncilă a propus-o pe Rovana Plumb comisar european, deşi este cercetată în Dosarul Belina.

Consiliul UE, se reuneşte joi în formatul COREPER (ambasadorii statelor membre), pentru a decide cine va fi propunerea consiliului pentru poziţia de şef al Parchetului European. Se ştie, Laura Codruţa Kovesi este susţinută de către Parlamentul European, iar francezul Jean-Francois Bohnert de către Consiliu. Între timp, Bohnert a fost desemnat oficial la şefia Parchetului Financiar din Franţa. El nu s-a retras însă din cursa pentru şefia Parchetului European pentru ca procedura să nu fie reluată de la început. Tocmai de aceea, sunt şanse extrem de mari ca votul de azi din Consiliu să fie în favoarea lui Kovesi, în pofida opoziţiei PSD.

Şi asta fiindcă, miercuri seara, după ieşirea din şedinţa CEx a PSD, Viorica Dăncilă a respins zvonurilor potrivit cărora România o va susţine pe Kovesi. Incredibil dar adevărat, PSD-ista motivează acest refuz prin faptul că asupra lui Kovesi planează suspiciuni penale. „Am spus şi repet: nu susţinem un mandat pentru Laura Codruţa Kovesi pentru că mi se pare o abordare firească. Atunci când există suspiciuni asupra oricărui om trebuie să lamurească aceste lucruri şi pe urma să ocupe această funcţie. Nu fac trocuri politice”, a declarat Dancilă. Aceeaşi Dăncilă, folosind dubla măsură, a propus-o însă pe Rovana Plumb şi a insistat pentru ca aceasta să ajungă comisar european, cu toate că este cercetată penal în Dosarul Belina. Doar votul parlamentarilor împotriva ridicării imunităţii acesteia au blocat ancheta DNA şi urmărirea penală a lui Plumb.

Share
Published by
Iulia Avram

Recent Posts

Aquatim pregătește preluarea rețelelor de apă canal din Lugoj, de la 1 ianuarie

De la 1 ianuarie, Aquatim va prelua activitatea de apă și canal și de la…

4 ore ago

Când armele au tăcut și mingea a „vorbit”! Miracolul fotbalistic din timpul Războiului cel Mare

Multă lume s-a întrebat de ce joacă britanicii fotbal de Crăciun, când la ei se…

5 ore ago

Cum va fi vremea în prima și în a doua zi de Crăciun

Vremea se răcește ușor și se menține posomorâtă. Izolat vor cădea precipitații, la început sub…

7 ore ago

Scrisoarea pastorală de Crăciun a lui †IOAN, episcopul greco-catolic de Lugoj

Iubiți frați întru Hristos, Preacucernici Părinți, Dragi credincioși, Cu harul Bunului Dumnezeu am ajuns la…

8 ore ago

Pastorala de Crăciun a PS Iosif Csaba Pál, episcop diecezan

Scrisoare pastorală la sărbătoarea Nașterii Domnului 2024 Iubiți Frați și Surori în Cristos, De Crăciun…

8 ore ago

Mersul „ordonanței trenuleț”

„Ordonanța trenuleț” este un produs al guvernelor care avea rolul să ascundă neputința acestora. Iar…

9 ore ago