Timp liber

Bienala Art Encounters, la start. Cel mai important eveniment de artă contemporană se deschide vineri, la Timişoara

Bienala Art Encounters 2019, cel mai așteptat eveniment din România dedicat artei contemporane, va începe în weekend și se va desfășura timp de cinci săptămâni la Timișoara până în data de 27 octombrie. Deschiderea oficială a Expoziției va avea loc vineri, 20 septembrie, la ora 16.00 la Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi” (Bulevardul Take Ionescu nr.56, Timișoara).

Art Encounters 2019 înseamnă peste 30 de spații expoziționale din care 10 locații în spațiul public, peste 60 de artiști, 22 de lucrări noi special concepute în relație cu orașul Timișoara, proiecții de film, în parteneriat cu Teatrul Național „Mihai Eminescu” și cu Festivalul “Ceau, Cinema!”, artist talks, o școală curatorială de toamnă în parteneriat cu Centrul Cultural Clujean, o platformă de publicații independente, tururi ghidate și un program complex de mediere realizat împreună cu Asociația Culturală Contrasens.
Formatul bienalei de anul acesta este diferit față de edițiile anterioare, fiind un eveniment extins, dincolo de cele cinci săptămâni de expoziție. Bienala a început în luna ianuarie și a continuat pe tot parcursul anului. În pregătirea expozițiilor care se vor deschide oficial pe 20 septembrie, lunar au avut loc întâlniri și prezentări, cursuri și ateliere, toate parte integrantă a bienalei. Parte a conceptului curatorial au fost și inaugurările premergătoare deschiderii oficiale, până acum patru artiști prezentând lucrări în spațiul public: Dan Acostioaei, Agnieszka Polska, Monotremu și Joar Nango.

Pentru această ediție a Bienalei, abordarea curatoarelor, Maria Lind și Anca Rujoiu, se bazează pe convingerea că arta contemporană este o formă de cunoaștere care, împreună cu știința, politica, literatura și filosofia, ne ajută să înțelegem complexitatea vieții de azi. Numele Bienalei – Art Encounters – reprezintă o sursă de inspirație pentru dialog și reflecție. De-a lungul acestei ediții a Bienalei Art Encounters, preocupări și idei diverse, care vor fi vizibile în lucrările și activitățile artistice, își vor pune amprenta asupra acestei părți a proiectului.
Formatul extins al programului Bienalei, precum și o parte a programelor publice, au fost dezvoltate în parteneriat cu Asociația „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii” Acest proiect cultural este finanțat de Ministerul Culturii, co-finanțat de Primăria Municipiului Timișoara și face parte din Programul Cultural TM2021 al anului 2019.
Printre punctele expoziționale centrale ale acestei ediții se numără Bastionul Maria Theresia, Muzeul Banatului, Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi”, Casa Tineretului și sediul Fundației Art Encounters. Muzeul Consumatorului Comunist, Facultatea de Arte și Design, Universitatea de Vest, Aula Bibliotecii Central Universitare ,,Eugen Todoran”, Facultatea de Arhitectură și Urbanism, Galeria Helios, completează lista spațiilor expoziționale. O serie de spații neconvenționale, printre care magazinul Optilux, Shopping City Mall, Ambasada, City Business Centre, Librăria La Două Bufnițe găzduiesc și ele lucrări. Teatrul Național „Mihai Eminescu”, partener strategic al Bienalei, va găzdui trei proiecții de film.

Pentru această ediție, spațiul public este o componentă importantă: de la Parcul Botanic, la Parcul Sudului, strada Mărășești și Augustin Pacha, Parcul Castelului Huniade și panouri publicitare – toate acestea vor transforma Timișoara într-o amplă scenă de artă contemporană. Ca urmare a dialogului continuu dintre curatoare, artişti şi comunitate, câteva dintre lucrarile artistei Bella Rune sunt instalate în şcoli şi vor deveni parte din peisajul zilnic al elevilor de la Colegiul National Bănățean, Școala gimnazială numarul 30 (cartierul Soarelui) şi Liceul de Tehnologie Alimentară (set mobil).
Anul acesta, Bienala se va extinde în două locații în afara orașului – la Muzeul Textilelor de la Băița, județul Hunedoara și Muzeul Presei „Sever Bocu” de la Jimbolia.

Weekendul de deschidere:
Evenimentul care marchează deschiderea oficială a Art Encounters 2019 va avea loc vineri, 20 septembrie la ora 16.00 la Muzeul de Transport Public Corneliu Miklosi. Deschiderea oficială va fi urmată de un tur ghidat cu cele două curatoare și artiști prezenți la Timișoara.
Sâmbătă, 21 septembrie, debutează la ora 10:00 cu un tur ghidat cu cele două curatoare și artiști prezenți la Timișoara, urmat de o primă proiecție, la Teatrul Național „Mihai Eminescu”. Începând cu ora 12, în Sala Mare, este programat filmul The Third Part of the Third Measure, The Otolith Group. Biletele pot fi achiziționate de la casieria Teatrului Național. La ora 14:30 are loc un Tur de Arhitectură, Orașul Invizibil – Timișoara Culturală, tur special creat pentru Bienala Art Encounters de anul acesta. Înscrierile se vor face începând de luni, 16 septembrie, pe pagina www.turdearhitectura.ro. Numărul locurilor este limitat. De la ora 17:30 doritorii pot face o vizită la Muzeul Presei „Sever Bocu” din Jimbolia, cu înscrieri la contact@artencounters.ro, locurile sunt limitate. Încheiem ziua de sâmbătă cu o petrecere în Grădina Fundației Triade și a Galeriei Jecza, de la ora 20:00.
Duminică, 22 septembrie, publicul iubitor de artă are două opțiuni: fie o excursie la Muzeul Textilelor din Băița, județul Hunedoara – înscrieri la contact@artencounters.ro, fie un picnic în Parcul Carmen Sylva, cu începere de la ora 11:00, urmat de o vizită la Muzeul Consumatorului Comunist. De-a lungul zilei de duminică, la ora 13:00, respectiv 18:00 continuă tururile ghidate cu artiști și curatoare iar de la ora 14:30 are loc cel de-al doilea Tur de arhitectură – Întâlniri cu Arta, Timișoara ca reper, o producție special concepută pentru Bienală. Turul este pe biciclete, în limba engleză. Duminica o vom încheia împreună la Aethernativ, de la ora 20:00.
Pe toată perioada Bienalei, intrarea la expoziții este gratuită.
Mai multe detalii despre programul din cele cinci săptămâni de Bienală găsiți pe https://2019.artencounters.ro dar și pe pagina de Facebook facebook.com/timisoaraartencounters

Share
Published by
Cristina Tomescu

Recent Posts

Nouă persoane intră în cursa pentru fotoliul de primar al Timișoarei

Cursa electorală pentru desemnarea noului primar al Timișoarei se va da între nouă candidați. Pentru…

11 ore ago

Susţinut şi de PSD, Dan Vatriş (PNL) şi-a depus candidatura pentru un nou mandat de primar al comunei Jebel

Primarul PNL al comunei Jebel, Dan Vatriş, şi-a depus candidatura pentru un nou mandat în…

14 ore ago

CSU Politehnica Timișoara, trei medalii la Campionatul național de floretă tineret

Politehnica Timișoara a cucerit trei medalii la Campionatul Național de floretă, tineret. Ingrid Miti Bikfalvi…

14 ore ago

Se pregătește cea mai nouă ediție a Ezoteric Fest

Expo Timișoara Internațional în parteneriat cu Camera de Comerț, Industrie si Agricultură Timiș vor organiza…

14 ore ago

Studiul de prefezabilitate al sălii polivalente de la Timișoara este aproape gata

Acum, că problema stadionului nou al Timișoarei a fost ”rezolvată”, viceprimarul orașului abordează cel de-al…

15 ore ago

Poate începe noul vot pentru bugetarea participativă, regulamentul a fost aprobat

Timișoara va avea și în acest an bugetare participativă, cetățenii urmând să decidă direct unde…

15 ore ago