Sănătate

Cronicile Medici’s. Anxietatea de sănătate – o neliniște a secolului

Anxietatea de sănătate este un fenomen din ce în ce mai prezent, care afectează starea psihologică de bine, apăsând persoana cu îngrijorarea de a nu suferi de o boală gravă, arată spune Psih. Andreea Rodica Coicici, psiholog și psihoterapeur la Clinicile Medici’s Timișoara. Apelul la ajutorul de specialitate este de bun augur pentru a ameliora tensiunea psihică generată de această tulburare anxioasă.

”Anxietatea de sănătate”, un altfel de plată a taxelor și impozitelor
Anxietatea de sănătate, la fel ca și plata taxelor și impozitelor sau ca fenomenul morții unei persoane apropiate, este o experiență trăită de majoritatea dintre noi la un moment dat în viață, mai mult sau mai puțin puternic. Într-o societate care pune mare accent pe prevenția bolilor și pe importanța educației de sănătate, odată cu progresul tehnicii medicale și al știintei, fenomenul anxietății de sănătate este tot mai prezent, afectând 5% din populația generală.
Ipohondria și culisele ei
Anxietatea de sănătate mai este cunoscută, de majoritatea dintre noi, sub termenul de “ipohondrie”, fiind definită ca o îngrijorare excesivă cu privire la starea de sănătate. Cu toții ne temem de boală și o privim ca pe o situație de impas, însă persoana ce suferă de anxietate de sănătate își găsește, pe parcursul timpului, diverse “surse de îngrijorare”. Spre exemplu, persoana poate simți o durere de cap pe parcursul a câtorva zile (sau durerea poate reveni periodic) și se teme că ar putea fi vorba de o tumoră nediagnosticată. În cazul în care medicul asigură, în urma investigațiilor (RMN, CT etc) că nu este vorba despre așa ceva, se poate trece, peste mai mult sau mai puțin timp, spre exemplu, la teama că suferă de cancer osos dacă simte o durere la nivelul articulațiilor.
Scenariile ”din capul nostru”
Persoana ce suferă de anxietate de sănătate își pune, la un moment dat, problema că “s-ar putea să fie doar în capul meu”, însă nevoia de a se asigura că ceea ce simte nu este o boală nediagnosticată (la timp) e mai puternică decât scurtul moment de conștientizare sau de încercările de liniștire din partea apropiaților. Anxietatea de sănătate nu exclude existența unor boli fiziologice prezente, însă adesea poate extinde sau înrăutăți simptomele acestora.
La o cană de ceai cu psihologul tău sau… ”mai bine să plângi la psiholog decât să râzi la psihiatru”
De ce este important să discutăm cu un psiholog în cazul în care bănuim că suferim de anxietate de sănătate? Din multe motive. Pentru a reduce starea de neliniște și numărul și intensitatea îngrijorărilor. Pentru a afla strategii de a face față, pentru a afla ce anume stă la baza ei și cum putem modifica sau înțelege mai bine fenomenul. Dar și pentru a reduce timpul și costul investigațiilor medicale excesive și adesea nefondate.
Anxietatea de sănătate este o problemă delicată deoarece în lume nu avem certitudini și datorită faptului că a fi prevăzător are atât părti pozitive cât și negative. Balanța cost-beneficiu fiind adesea aproape in echilibru.

Articol de Psih. Andreea Rodica Coicici şi recomandat de Medici’s.

Share
Published by
Dana Popa

Recent Posts

Actuala administrație, nevoită să se vadă înfrântă, după ce nu mai deține majoritatea în plenul CLT

Fragilitatea unei majorități pierdute de actuala administrație a primăriei Timișoara s-a văzut, marți, la ședința…

12 ore ago

Zeci de persoane, cercetate penal pentru constituire de grup infracţional, trafic de droguri şi alte fapte grave

Ieri, 29 aprilie, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Caraș-Severin, împreună cu procurori D.I.I.C.O.T.-…

14 ore ago

Primăria Timișoara începe munca la noul adăpost pentru câini

În ședința extraordinară a Consiliului Local de astăzi, s-a aprobat Planul Urbanistic Zonal pentru construirea…

15 ore ago

Spectacol total în derby-ul campionatului. CFR învinge campioana şi şi-a asigurat meciul pentru aurul naţional

Marţi, de la o oră neconvenţională, 12, s-a disputat un meci important din cadrul play-off-ului…

16 ore ago

Uite cum să alegi un lampadar potrivit pentru orice cameră

Ai terminat de decorat casa. Ai ales vopseaua și covorul, ai așezat canapeaua și ai…

17 ore ago

Dominic Fritz anunţă lucrări pentru modernizarea zonei Badea Cârţan

Primarul Dominic Fritz a fost în Piaţa Badea Cârţan, anunţând că au fost demarate lucrări…

18 ore ago