Sănătate

Cronicile Medici’s. Anxietatea de sănătate – o neliniște a secolului

Anxietatea de sănătate este un fenomen din ce în ce mai prezent, care afectează starea psihologică de bine, apăsând persoana cu îngrijorarea de a nu suferi de o boală gravă, arată spune Psih. Andreea Rodica Coicici, psiholog și psihoterapeur la Clinicile Medici’s Timișoara. Apelul la ajutorul de specialitate este de bun augur pentru a ameliora tensiunea psihică generată de această tulburare anxioasă.

”Anxietatea de sănătate”, un altfel de plată a taxelor și impozitelor
Anxietatea de sănătate, la fel ca și plata taxelor și impozitelor sau ca fenomenul morții unei persoane apropiate, este o experiență trăită de majoritatea dintre noi la un moment dat în viață, mai mult sau mai puțin puternic. Într-o societate care pune mare accent pe prevenția bolilor și pe importanța educației de sănătate, odată cu progresul tehnicii medicale și al știintei, fenomenul anxietății de sănătate este tot mai prezent, afectând 5% din populația generală.
Ipohondria și culisele ei
Anxietatea de sănătate mai este cunoscută, de majoritatea dintre noi, sub termenul de “ipohondrie”, fiind definită ca o îngrijorare excesivă cu privire la starea de sănătate. Cu toții ne temem de boală și o privim ca pe o situație de impas, însă persoana ce suferă de anxietate de sănătate își găsește, pe parcursul timpului, diverse “surse de îngrijorare”. Spre exemplu, persoana poate simți o durere de cap pe parcursul a câtorva zile (sau durerea poate reveni periodic) și se teme că ar putea fi vorba de o tumoră nediagnosticată. În cazul în care medicul asigură, în urma investigațiilor (RMN, CT etc) că nu este vorba despre așa ceva, se poate trece, peste mai mult sau mai puțin timp, spre exemplu, la teama că suferă de cancer osos dacă simte o durere la nivelul articulațiilor.
Scenariile ”din capul nostru”
Persoana ce suferă de anxietate de sănătate își pune, la un moment dat, problema că “s-ar putea să fie doar în capul meu”, însă nevoia de a se asigura că ceea ce simte nu este o boală nediagnosticată (la timp) e mai puternică decât scurtul moment de conștientizare sau de încercările de liniștire din partea apropiaților. Anxietatea de sănătate nu exclude existența unor boli fiziologice prezente, însă adesea poate extinde sau înrăutăți simptomele acestora.
La o cană de ceai cu psihologul tău sau… ”mai bine să plângi la psiholog decât să râzi la psihiatru”
De ce este important să discutăm cu un psiholog în cazul în care bănuim că suferim de anxietate de sănătate? Din multe motive. Pentru a reduce starea de neliniște și numărul și intensitatea îngrijorărilor. Pentru a afla strategii de a face față, pentru a afla ce anume stă la baza ei și cum putem modifica sau înțelege mai bine fenomenul. Dar și pentru a reduce timpul și costul investigațiilor medicale excesive și adesea nefondate.
Anxietatea de sănătate este o problemă delicată deoarece în lume nu avem certitudini și datorită faptului că a fi prevăzător are atât părti pozitive cât și negative. Balanța cost-beneficiu fiind adesea aproape in echilibru.

Articol de Psih. Andreea Rodica Coicici şi recomandat de Medici’s.

Share
Published by
Dana Popa

Recent Posts

Primăria intenţionează să achiziţioneze un imobil istoric reabilitat din zona Iosefin

Municipiul Timișoara intenționează să își exercite dreptul de preemțiune și să cumpere o clădire istorică…

16 minute ago

S-a făcut dreptate! România a câștigat la „masa verde” partida cu Kosovo și a terminat grupa cu maximum de puncte, 18

Naţionala de fotbal a României a câştigat meciul cu Kosovo la ''masa verde'', cu 3-0,…

55 de minute ago

Cătălin Drulă: Le cer demisia lui Grindeanu și Simonis! Minciuna și sfidarea trebuie să înceteze

Sorin Grindeanu și Alfred Simonis, lideri ai filialei PSD Timiș, sunt parte din „Noul Grup…

2 ore ago

Iluminatul public va fi reabilitat și dotat cu lămpi economice pe 64 de noi străzi și bulevarde din Timișoara

Pe 64 de străzi și bulevarde din Timișoara va avea loc modernizarea sistemului de iluminat…

3 ore ago

La Moşniţa Nouă au fost predate amplasamentele pentru ridicarea a cinci staţii de reîncărcare a maşinilor electrice

În comuna Moşniţa Nouă vor fi ridicate cinci staţii pentru reîncărcarea autovehiculelor electrice, printr-o finanţare…

7 ore ago

Universitatea de Vest a premiat cei mai merituoși membri ai comunității academice în cadrul galei anuale/FOTO

Sala Teatrului Național Timișoara a găzduit, marți seara, ediția a zecea a Galei Premiilor UVT.…

7 ore ago