Timpul pe care ni-l petrecem la locul de muncă reprezintă cel puțin jumătate din timpul nostru activ. Nu este de mirare că acest timp ne poate influența sănătatea, echilibrul intern și starea noastră de bine. Este și motivul pentru care companiile se îngrijesc, tot mai mult, să ofere controale medicale periodice, servicii medicale onsite (la locul de muncă), programe de prevenție activă, abonamente de sănătate sau de dental.
Și, în ultimii ani, au intrat într-o cursă accelerată pentru oferirea de condiții tot mai confortabile la locul de muncă. Dr. Petru Guia, medic specialist medicina muncii și instructor first aid la Clinicile Medici’s Timișoara ne prezintă importanța majoră pe care o are ”banalul” control medical periodic (anual) în depistarea unor simptome incipiente și a unor factori de risc care pot duce la boli periculoase.
Controlul medical periodic are rolul de a preveni sau de a depista precoce, afecțiuni (uneori grave) cu ajutorul unor mijloace simple. Cele mai frecvente boli depistate în cadrul controlului medical periodic sunt bolile cardiovasculare (hipertensiunea arterială, aritmiile), diabetul zaharat, unele cancere (sân), afecțiuni pulmonare sau endocrine etc. Aceste boli, în stadiile incipiente, nu prezintă manifestări evidente, nu sunt însoțite de dureri, dar pot pune viața în pericol dacă nu sunt diagnosticate de timpuriu și, mai ales, dacă nu sunt tratate corespunzător.
Se recomandă anual o electrocardiogramă (ECG), un examen oftalmologic cu determinarea tensiunii oculare și un set minimal de analize (glicemie, colesterol, transaminaze, hemogramă etc). În cazul femeilor este recomandată efectuarea unei ecografii de sân (la vârste sub 45 de ani) sau a unei mamografii (la vârste peste 45 de ani), precum și efectuarea unui test Babeș- Papanicolau, preferabil în mediu lichid. În cazul bărbaților este recomandată determinarea PSA-ului (la vârste peste 45-50 de ani) și a colonoscopiei. Examenul stomatologic anual ar trebui să completeze această listă minimă de investigații preventive. Alte teste suplimentare prin care se poate diagnostica precoce o boală depind de vârstă și de factorii de risc. În ceea ce privește factorii de risc, trebuie avute în vedere istoria familială și obiceiurile personale de viață (exemplu: fumatul, consumul de alcool, obiceiurile alimentare etc).
În unele țări occidentale (Elveția, Germania, Spania etc) există clinici specializate pe programe avansate de prevenție, extrem de complexe, prin care se pot face zeci de tipuri de investigații, pe parcursul a 2-3 zile (20-30 de ore), costurile unui astfel de program putând ajunge la valori de peste 5-15.000 de euro pe persoană. Este recomandat ca aceste programe complexe de prevenție să fie efectuate cel puțin odată la cinci ani, la persoanele trecute de 40 de ani. În Timișoara, prin Clinicile Medici’s, se derulează un astfel de program, simplicat, cu o durată de o zi (10 ore) și cu o valoare de sub 1000 de euro pe persoană, adresat unor categorii de personal dintr-o companie de top.
Indiferent de tipul programelor de prevenție (mai simple sau mai complexe), să nu uităm să ne adresăm anual medicului nostru personal (de familie sau de companie) și să ne verificăm annual starea de sănătate. Cu cât este diagnosticată mai precoce o anumită boală, cu atât tratamentul este mai eficace și există șanse reale de vindecare.
Toate informaţiile legate de starea dumneavoastră medicală le puteţi găsi la Medici’s.
O victorie pentru oaspeţi şi două pentru gazde, în cele trei meciuri de sâmbătă ale…
Chiar dacă o bună parte dintre deranjamentele apărute la rețelele de alimentare cu energie electrică…
Se strâng rezultatele negative. Mai ales pe teren propriu. CSC Dumbrăviţa se află la al…
Teatrul Național din Timișoara organizează în perioada 4-10, respectiv 19-20 decembrie 2024, o nouă ediție…
Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, anunță că înainte de finalul anului în curs se va finaliza…
Pe data de 21 noiembrie a avut loc Gala Performeri din Sănătate, ediția 2024, desfășurată…