Societatea Colterm a solicitat Consiliului Local Timişoara aprobarea unei hotărâri prin intermediul căreia urma ca primăria să acopere integral pierderile tehnologice induse. Cu acea hotărâre şi cu suma aferentă ar fi urmat să se garanteze un credit pe care compania de termoficare ar urma să-l contracteze la o bancă. Proiectul, apărut pe ordinea de zi în ultimul moment a fost până la urmă retras.
Bugetul local ar urma să acopere integral sumele aferente pierderilor induse, după ce CLT va aproba un proiect de hotărâre în acest sens. Documentul a apărut brusc pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare de plen de joi, fără ca mulţi dintre consilierii prezenţi să fie familiarizaţi cu acest proiect. Ceea ce nu este ok, au concluzionat aceştia.
Octavian Mazilu, consilier PSD, nu înţeles graba cu care acest proiect se doreşte aprobat, mai ales că e vorba de milioane bune de euro, şi a cerut ca proiectul să fie analizat prima dată şi ulterior supus la vot.
Primarul Nicolae Robu a insistat că decizia este necesară, spunând că legea permite acoperirea de la buget a sumelor respective. Şi mai importantă este hotărârea, pentru că ar urma să fie garanţie la obţinerea unui credit de la o bancă pentru cei de la Colterm.
„Tocmai s-au purtat negocieri pentru obţinerea unui credit şi este nevoie de argumente că societatea este viabilă şi că societăţii i se cuvin aceşti bani conform procedurilor legale, cum s-au aprobat de fiecare dată. Eu nu aduc niciodată la vot proiecte de hotărâre care nu au aviz juridic. I-am chemat pe cei în cauză la discuţii să explice de ce nu au avizat juridic. În momentul în care am cerut să spună care sunt legile şi articolele care nu ar fi respectate de un asemenea ajutor – pentru că m-am mirat, după ani de zile în care mereu s-a aprobat, iar acum se spune că nu se poate aproba. Evident, nu s-a putut susţine poziţia iniţială, pentru că, de exemplu, se spunea că trebuie să ne adresăm Consiliului Concurenţei. Păi, există documente oficiale, domnul Şepre a citit la acea întrunire de mediere pe care am cerut-o eu, unde scrie foarte limpede că astfel de compensări nu fac obiectul restricţiilor privind ajutorul de stat. În schimb, era şi justă poziţia juridică într-o anumită privinţă. Nu era făcută corect motivarea în privinţa evidenţierii sumelor compensatorii de care s-a beneficiat în timp. A lipsit o astfel de situaţie, ori legea spune că nu poate fi depăşit pragul de 15 milioane de euro pe an. Noi nu am ajuns acolo şi Doamne fereşte să ajungem la asemenea sume că nu avem de unde să le acoperim”, a anunţat Robu, la plen.
Văzând că nu reuşeşte obţinerea unei aprobări, până la urmă primarul a decis să retragă proiectul de pe ordinea de zi.
Şeful Colterm, Emil Şerpe, a insistat ca hotărârea să fie aprobată cât mai rapid, pentru a se putea contracta respectivul credit. El a mai spus că modul de calcul a preţurilor pentru energia termică nu permite includerea în costuri a respectivelor cheltuieli tehnice.
Conform Barometrului LIBERTATEA-INSCOP, realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului Libertatea în perioada 7-12 noiembrie…
Misterul din centrul oraşului. Joi spre seara, IPJ Timiș a fost sesizat prin apel 112…
Comisia de circulație din cadrul Primăriei Municipiului Timișoara a aprobat închiderea traficului rutier pe mai…
Proiectul Glovo Academy, organizat de platforma multi-categorie care oferă acces la o varietate mare de…
Timișoara se pregătește pentru ziua de 1 decembrie, una care în acest an va fi…
Sala Senatului Universității Politehnica Timișoara a găzduit joi, 14 noiembrie 2024, conferința „Connecting Bridges: designing…