Prefectura Timiş

Ridicarea deşeurilor din mare parte din judeţ e blocată total. Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă caută soluţii

Colectarea deșeurilor dintr-un număr de 16 localități din județul Timiș, din zona 2 Jimbolia-Sânnicolau Mare, este în acest moment total blocată. Firma care are contract de operare pentru această zonă, nu a mai ridicat gunoaiele de circa un an și jumătate.

Pentru rezolvarea situaţiei, prefectul Eva Andreaș a convocat, marţi, o ședință a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. Cum situaţia e blocată total, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Deşeuri a notificat, în 27 august, firma Brai Cata, cea care se ocupă de salubrizare, despre intenția de reziliere a contractului, cerând să se continue ridicarea deșeurilor până la desemnarea unui nou operator, însă deșeurile nu au mai fost ridicate. În încercarea de găsirea a unei soluții, la nivelul celor 16 unități administrative teritoriale afectate s-au convocat Comitetele locale pentru situații de urgență, care au decis ca primăriile să gestioneze situația deșeurilor din localități. Pentru a se rezolva situaţia, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a aprobat o Hotărâre care să ajute la rezolvarea situaţiei.

Una dintre prevederile actului adoptat precizează că „Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri Timiș, va lua act de situația de urgență constatată și va dispune măsurile legale în regim de urgență, pentru asigurarea continuității activității de colectare și trasport a deșeurilor din zona 2 Jimbolia”. De asemenea, ADID Timiș, va trebui să informeze zilnic prefectul de Timiș, în calitate de președinte al Comisiei, despre măsurile aplicate și va lua măsurile legale care se impun, în vederea evitării unor situații care să afecteze starea de sănătate a populației și poluarea excesivă a mediului.

Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Timiș, Direcția de Sănătate Publică Timiș, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Timiș vor monitoriza permanent situaţia.

Până când ADID va desemna, prin  licitație, un nou operator, primăriile vor gestiona situația deșeurilor, prin forțe proprii sau cu ajutorul unor firma de specialitate.

În luna august prefectul de Timiş a cerut Autorității Naționale pentru Reglementare de Servicii Comunitare de Utilități Publice să demareze un control la Firma Brai Cata. Prezent la ședință, Valentin Tudorică, vicepreședintele Consiliului Județean Timiș a afirmă că a fost informat de Autoritatea Națională pentru Reglementare de Servicii Comunitare de Utilități Publice că a fost ridicată suspendată licența de operarea a firmai Brai Cata pentru zona 2 din Timiș și suspendată pentru zonele 3 și 4.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Primarul Fritz vrea să discute cu liderii politici soluţii pentru trecerea proiectului privind noile taxe şi impozite

Primarul Dominic Fritz a declarat că intenţionează să discute cu toţi liderii politici ai partidelor…

10 minute ago

A murit nevinovat într-un accident pe care nu l-a provocat

La momentul nepotrivit în locul nepotrivit. Un bărbat în vârstă de 65 de ani, a…

3 ore ago

Prinși în flagrant cu kilograme de „iarbă” la ei

Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial…

4 ore ago

Alfred Simonis cere dezbatere cu participarea tuturor părților implicate pe proiectul taxelor și impozitelor locale

Liderul PSD Timiș, Alfred Simonis, cere un dialog politic real pe tema impozitelor și taxelor…

4 ore ago

Șantierul noului drum de legătură Timișoara – A1 se închide în acest an la 40% din total realizat/FOTO

Muncitorii clujenilor de la ARL au plecat în concediul de iarnă de pe șantierul noului…

5 ore ago

ABA Banat a realizat investiții de multe milioane de lei în gestionarea apelor din zonă și pregătește altele similare în 2025

Administrația Bazinală de Apă Banat a avut un an cu numeroase investiții realizate pentru buna…

6 ore ago